Mik a szén-monoxid-mérgezés jelei? Vegyük komolyan a tüneteket!

Mik a szén-monoxid-mérgezés jelei? Vegyük komolyan a tüneteket! 1

Színtelen és szagtalan, ezért annyira veszélyes a szén-monoxid, amely nagyobb mennyiségben belélegezve halált okoz. Ezért életbevágó, hogy legyünk tisztában a szén-monoxid-mérgezés első tüneteivel, mert így jó eséllyel elkerülhetjük a tragédiát.


Néma gyilkosnak is nevezik, mert a szén-monoxid színtelen és szagtalan, belélegzése pedig halálos lehet. Ezt nevezzük szén-monoxid mérgezésnek, aminek oka, hogy a szervezetünkbe jutó gáz a hemoglobinhoz kapcsolódva, megakadályozza az oxigén szállítását a vérben, ez pedig rövid idő alatt fulladáshoz vezet.

Hogyan kerülhet a levegőbe szén-monoxid?

Leggyakrabban az elégtelen égés – kemencék, melegvíz-kazánok, gáz-, vagy kerozin kazánok, fa- vagy szénüzemelésű kályhák -, és hibás a kémény miatt kerül szén-monoxid a levegőbe. Ez azonban csak zárt térben jelent valós problémát, amennyiben a helyiség szellőzése nem megfelelő. Előfordulhat szén-monoxid mérgezés akkor is, ha az autó kipufogójából a gáz visszajut az utastérbe. Szintén veszélyt jelenthetnek a szagelszívó berendezések, amelyek a kéményekből visszafelé áramoltathatják a gázokat.

A szén-monoxid mérgezés jelei

A mérgezés súlyossága attól függ, hogy mekkora mennyiségű szén-monoxidnak, és mennyi ideig vagyunk kitéve. Enyhe mérgezésre akkor gyanakodhatunk, ha a zárt térben indokolatlanul elkezd fájni a fejünk, szédülünk, hányingerünk lesz, illetve hallás- és látászavarokat tapasztalunk. Ahogy emelkedik a vérben a szén-monoxid szintje, úgy alakul ki gyors egymásutánban a többi tünet: a fáradság, a legkisebb erőlködésre fellépő légszomj és a mellkasi fájdalom. Ezen kívül felléphetnek különféle, idegrendszeri eredetű, viselkedési problémák, úgy, mint tájékozódási-, koncentrációs és mentális zavar, valamint ingerlékenység. Ebben a fázisban erősödnek a keringési problémák, mint például, a heves szívdobogás, vérnyomáscsökkenés. Az erős szén-monoxid mérgezés egyértelmű jelei az izomrángás, a zavaros látás, az aluszékonyság, az eszméletvesztés, majd következik a kóma, a légzés- és végül a szívmegállás.

Gyorsan kell cselekedni

Ha időben felismerjük, a szén-monoxid mérgezés nem okoz maradandó károsodásokat. Ennek feltétele, hogy az első tünetek jelentkezésekor (a gázkészülékek kikapcsolása és lehetőleg az ablakok kinyitása után) azonnal hagyjuk el a szén-monoxiddal telítődő helyiséget. Kismértékű szén-monoxid mérgezés esetén, a szabad levegőn, panaszaink gyorsan megszűnnek, a vérben lekötött szén-monoxid körülbelül fele, egy óra alatt kiürül. Súlyosabb esetben, a következő napokban, hetekben felléphetnek neuropszichiátriai panaszok: pszichózis, parkinzonizmus (Parkinson-kórra jellemző, de átmeneti tünetek), memóriazavarok. Bár ezek a tünetek is szinte mindig elmúlnak, előfordulhat, hogy hosszú távon is megmaradnak.

Kérjünk orvosi segítséget

Függetlenül a szén-monoxid mérgezés mértékétől, mindenképpen szükséges az orvosi kivizsgálás. Ez akkor is igaz, ha csak az enyhe panaszok jelentkeztek. Az első tennivaló a vérben lévő szén-monoxid mennyiségének megállapítása vérgáz analízis és pulzoximéter segítségével. Ettől függ a következő lépés, a konkrét tüneteket kivizsgálása, például keringési- vagy szívproblémák esetén EKG-t, neurológiai panaszok fennállásakor MRI-t végeznek.  Súlyos szén-monoxid mérgezés fennállásakor, maszk segítségével, 100%-os oxigént adnak a betegnek. Alkalmazható a hiperbár oxigén-terápia (HBO), ennek során a páciensek szintén 100%-os oxigént lélegeznek be, megnövekedett nyomás alatt, az úgynevezett hiperbár (túlnyomásos) kamrában. 

A szénmonoxid mérgezés jeleinek összefoglalása

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a szén-monoxid mérgezés jeleinek ismerete, hiszen ez szó szerint életet menthet. Éppen ezért, az alábbiakban még egyszer összefoglaljuk – méghozzá időrendben – a legfontosabb tüneteket. Ne feledjük, ha ezeket észleljük, gondolkodás nélkül menjünk a szabad levegőre, értesítsük a mentőket és a tűzoltókat:

 • fejfájás,
 • hányinger (hányás),
 • szédülés,
 • egyensúlyvesztés,
 • rossz közérzet,
 • hallás- és látászavarok,
 • hirtelen fellépő fáradság, gyengeség,
 • nehézlégzés,
 • szívritmus zavar vagy heves szívdobogás,
 • mellkasi fájdalom,
 • vörös vagy lilába hajló bőrszín,
 • kiütések,
 • izomgörcsök, izomrángás,
 • átmeneti látásromlás,
 • koordinációs problémák,
 • memóriazavar,
 • alhasi görcsök,
 • ájulás.

Mint minden mérgezés vagy betegség esetében, a fenti tünetek intenzitása, és részben sorrendje, egyénenként változhat, azonban elmondható, hogy az első panaszok (fejfájás, hányinger, szédülés, rossz közérzet) mindenkinél kialakulnak.  

Gondoljunk a megelőzésre

Ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a szén-monoxid mérgezés esélyét, a legfontosabb a tüzelőberendezések és kémények, járművek esetében a kipufogórendszer gyakori ellenőrzése. Biztonságunk érdekében, szerezzünk be szén-monoxid-riasztót, valamint (különösen télen) rendszeresen szellőztessük a lakásunkat.

Tudtad?

Sokszor az utólag beépített, modern, hő- és hangszigetelő nyílászárók is szerepet kapna a szén-monoxid mérgezés kialakulásában, ugyanis megszüntetik a helyiségekben a természetes légmozgásokat. Ezért lényeges, hogy az ablakok lecserélése után is biztosítva legyen a szellőzés.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5530151/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK220007/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907971/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281520/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email