Szénanátha kezelése | Probiotikummal könnyebb

Szénanátha kezelése | Probiotikummal könnyebb 1

A szénanátha tulajdonképpen nem más, mint allergiás rhinitis, az orr-, a szem- és az arcüreg nyálkahártyájának reakciója, valamilyen légúti allergén anyagra. Kezelésére egyelőre nem létezik tökéletes megoldás, a probiotikus joghurtban található jótékony baktériumok ugyanakkor a betegek jelentős részénél enyhíthetik a szénanátha tüneteit.


Amikor a légutakon keresztül allergén anyagok kerülnek a szervezetbe, hisztamin szabadul fel. Ennek hatására általában a nyálkahártyák megduzzadnak, megindul a fokozott váladéktermelés, és kialakulhat a szénanátha. Ha a panaszok az év elején jelentkeznek, az allergiát valószínűleg egy, vagy több fa pollenje okozza, a nyári szénanátháért inkább a füvek tehetők felelőssé. Gyermekkorban nagyobb arányban érinti a fiúkat, később kiegyenlítődik a nemek közötti különbség, A tünetek érinthetik csak az orrot, vagy a szemet, esetleg az arcüreget, ám gyakran a három területen együttesen jelentkeznek. A szénanátha kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére korlátozódik, egy új kutatás szerint ebben segíthetnek a probiotikus joghurtokban található probiotikumok (jótékony baktériumok).   

Hasonlít megfázáshoz

A szénanátha és az egyszerű megfázás tünetei hasonlóak. Jellemző a vörös, égő, viszkető és gyulladt szem, a gyakori könnyezés, a visszatérő tüsszögés, valamint az eldugult, vagy éppen ellenkezőleg, folyamatosan csöpögő és irritált orr, ami éghet és viszkethet. Ezen kívül, sokan számolnak be kaparó érzésről a torkukban. Ha a szénanátha kezelése elmarad, sok esetben asztmatikus tünetek jelentkeznek, és a tüdő is károsodik. Súlyosabb esetben nehéz, vagy kapkodó légzés, valamint mellkasi görcsök is előfordulhatnak. Ha a szénanátha

A szénanátha kezelése természtes módszerekkel: só és szódabikarbóna

Ha a szénanátha kezelésére a természetes megoldásokat részesítjük előnyben, próbáljuk ki a sós vizes orrtisztítást. Egy pohár tiszta vízben oldjunk fel minél több sót, majd egy fecskendő –természetesen tű nélküli− segítségével, napjában többször, arcunkat a mosdó fölé, féloldalasan hajtva, mossuk át az orrüregeinket: szinte minden esetben csökkenti, vagy megszünteti panaszokat. Szintén hatékonyan csillapítja a szénanátha tüneteit az inhalálás, ehhez a vízbe keverjünk sót, vagy szódabikarbónát. Segíthet a papsajtból készített tea –ebből két bögrével igyunk naponta-, míg a lefekvés előtt az orrnyílásba dörzsölt körömvirág illóolaj nyugodt, szénanáthamentes alvást biztosít.

Megelőzés orrtamponnal

Amennyiben az allergia kialakult, a szénanátha megelőzése kizárólag mechanikai úton lehetséges. Erre szolgál az orrtampon, amely a pollenek mintegy 80 százalékát kiszűri. Ha a szénanáthát az állatok szőre, tolla, stb. váltja ki, gyakran és alaposan takarítsuk ki környezetünket, mossuk ki a bútorhuzatokat, párnákat, függönyöket. Ezzel csökkenthetjük a szénanátha fellángolásának lehetőségét.

Mit mondanak a tudósok?

A Vanderbilt University Medical Center orvosai, az International Forum of Allergy & Rhinology szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a szénanátha –és más allergiás betegségek kialakulásához– egyes, a bélflórát felépítő, baktériumok hiánya is hozzájárul. Ez az oka annak, hogy a probiotikumok pótlásával, a bőrgyulladásokhoz, vagy az irritábilis bél szindrómához (IBS) hasonlóan, a szénanátha tünetei is enyhítők. Ebben segíthetnek a kutatók szerint a probiotikus joghurtok, amelyek fogyasztása eredményesebbé teszi a hagyományos kezeléseket, míg egyes betegeknél önmagukban alkalmazva is hatékonyak lehetnek

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email