Szénanátha kezelése | Egy különleges enzim is segíthet

Szénanátha kezelése | Egy különleges enzim is segíthet 1

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszkető érzés a légutakban: ezek a szénanátha leggyakoribb tünetei. Általában antihisztaminnal és szteroidokkal enyhítik a tüneteit, azonban a szénanátha kezelése természetes módszerekkel is lehetséges.


A szénanátha nem más, mint a légutakat érintő allergia közkeletű elnevezése. Lehet szezonális (ilyenkor a tünetek egy hónapnál nem tartanak tovább), hosszabb ideig fennálló, illetve folyamatosan jelentkező. Az első két esetben az orrnyálkahártya-gyulladást (rhinitis) általában pollenek vagy spórák váltják ki, míg az állandó szénanátha inkább valamilyen állattal történő gyakori érintkezés eredménye: főleg a poratkák és az állati szőr okozza. Amennyiben napi rendszeresen, egyszerre hosszabb ideig tüsszögünk, viszket és/vagy folyik az orrunk, illetve visszatérő orrdugulással, könnyezéssel küzdünk, jó eséllyel a szénanátha álé a tüneteink hátterében. Gyakori panasz, felmérések szerint a lakosság 15-20 százalékát érinti és az esetek többségében kisgyermekkorban jelenik meg.

Genetikai okai is lehetnek

Körülbelül harminc százalékkal nagyobb a szénanátha kialakulásának kockázata, akiknek az egyik szülője allergiás, ötvennel, ha mindketten azok. Ez azt jelenti, hogy a szénanátha, illetve maga az atópiás alkat a hajlam az allergiás betegségekre , részben örökletes. Ehhez járul hozzá a légszennyezettség, az allergén növények elszaporodása, illetve a nem megfelelő életmód: a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás, aminek következménye a gyengébb immunrendszer.

Melyik növények veszélyesek?

Allergiás reakciót növény pollenje kiválthat. Eleinte inkább a korán virágzó fák, így a mogyoró, nyír, tölgy miatt jelentkezhet a szénanátha, a nyári időszakban a pázsitfüvek, később egyes gabonák, majd leginkább a parlagfű, fekete üröm és az útifű okozhat panaszokat, ahogyan az őszi gombák spórái is allergének lehetnek. (Pollennaptár itt található!) A szénanátha kezelése érdekében nagyon fontos, hogy végeztessünk allergiavizsgálatot, ami kimutatja a panaszok kiváltó okát, okait.

Szénanátha kezelése

Ha az orrnyálkahártyát irritáló, allergén anyagok nem jutnak be a légutakba, a szénanátha sem alakul ki, ezért a virágzás idején kerüljük el ezeket a területeket, menjünk kevesebbet a természetbe. Amikor különösen magas a levegő ránk veszélyes pollentartalma, próbáljunk meg zát ajtók és ablakok mögött maradni.

Segíthet a rendszeres hajmosás, és általában a gyakori tisztálkodás, a maszk és a napszemüveg viselése.

Sajnos azonban, önmagában mindez általában nem elegendő, hiszen a pollenek a széllel szinte bárhová eljutnak, így a tünetek enyhítésére, gyógyszereket is alkalmaznak. Mint szinte minden betegség esetén, a szénanátha kezelése is akkor a leghatékonyabb, ha megelőzésként alkalmazzák. A legelterjedtebb az antihisztamin szedése – a hatóanyag helyileg is alkalmazható -, ahogyan szintén hatásos lehet a szteroidos kúra. Az allergiaszezonon kívüli időszakban végezhető el az immunterápia, ennek lényege, hogy kis mennyiségű allergén anyagot juttatnak a szervezetbe, ami az allergiás tünetek kialakulását megakadályozó antitesteket termel.

Könnyebb megszüntetni a poratka és a lakásokban szaporodó gombák miatti szénanáthát, hiszen ezeket az allergéneket a gyakori és alapos takarítással teljesen eltávolíthatjuk a környezetünkből. Természetesen, a már kialakult panaszokat ettől függetlenül kezelni kell.

Egy enzim is segíthet

Amikor a bebábozódott selyemhernyó elhagyja a selyemgubót, egy enzimmel oldja fel az erős selyemszálakat. Ez a szerrapeptáz, aminek számos jótékony hatása van. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy rendkívül erős gyulladásgátló, valamint testszerte feloldja a letapadt nyálkát. Ezért használható sikeresen a szénanátha kezelésekor is, ugyanis gyorsan megszüntetheti az orrdugulást és az orrnyálkahártya-gyulladást, valamint kitisztítja a légutakat.

Tudtad?

Jó szolgálatot tehet a szénanátha kezelésében az alma, amelynek polifenoljai enyhítik a tüneteket, csökkenti az orrdugulást, és enyhíti a tüsszögési rohamokat. Ehhez viszont legalább napi negyed kilót kell belőle fogyasztani. Hasonló polifenolokat tartalmaz a szőlőmag is, amely ráadásul rendkívül erős antioxidáns és immunerősítő. Segíthet az Omega-3 zsírsavak bevitelének növelése (elsősorban a tengeri halakkal), gyulladt szemre a körömvirágteával készített borogatás hatékonyan csökkenti a gyulladást és a könnyezést.

Hivatkozások:

https://www.researchgate.net/publication/283248771_Anti-inflammatory_activity_of_serrapeptase

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266197/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3245436/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/160665.php

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email