Károsak lehetnek a szénsavas üdítők

Károsak lehetnek a szénsavas üdítők  1

Rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztva, a szénsavas üdítőitalok károsíthatják az izomzatot, a szívet, a májat és a vesét. Gyengítik a fogzománcot, elsavasítják a szervezetet és hozzájárulnak a cellulitisz kialakulásához.


A szénsavas üdítőkben található savak és cukrok, illetve a felhasznált édesítőszerek, nagyobb mennyiségben károsak lehetnek. Éppen ezért, akkor járunk el helyesen, ha elkerüljük őket, de legalább drasztikusan csökkentjük a fogyasztásukat.

Veszélyben a szív, a máj, a vesék és a fogak

A glükóz, fruktóz és koffein tartalmú szénsavas üdítők káros hatásai közül az egyik legsúlyosabb, hogy hosszú távon csökkentik a vér kálium szintjét. Ennek következménye az izomzat, beleértve a szívizom gyengülése, ami akár komoly keringési rendellenességeket is okozhat. A szénsavas üdítők túlzott fogyasztása zavarokat okozhat a szervezet méregtelenítésében, annyira megterhelik ugyanis a májat, hogy egy idő után képtelen lesz ellátni a feladatát. Hasonlóan viselkednek a vesék, amelyek normális esetben kiszűrik a szervezetbe kerülő folyadékokból a káros anyagok jelentős részét. Éppen ezt a tulajdonságukat gyengítik a szénsavas üdítők, amelyek magas savtartalmával – a legveszélyesebb ebből a szempontból a foszforsav – az idő előrehaladtával a vesék egyre kevésbé tudnak megbirkózni. Az emiatt kialakuló betegségek közül a leggyakoribb a vesekő. A savak a fogakat sem kímélik, lassan feloldják a fogzománcot, ami végül a fogak szuvasodásához vezet.

Egy pohárban, tíz kockacukor

Bár a gyártók egyre inkább édesítőszerekkel – figyelem, nagyobb mennyiségben ezek fogyasztása sem kockázatmentes – helyettesítik a termékekben a cukrot, a nem teljesen energiamentes szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Elég csak arra gondolni, hogy az egyik vezető üdítőital cég egy pohárnyi termékében 39 gramm cukor található, ami közel tíz darab kockacukornak felel meg! Ráadásul az elhízás számos betegség előszobája, ezek között a leggyakoribbak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség. A szénsavas üdítők felborítják a vízháztartást, ezáltal hozzájárulnak a cellulitisz kialakulásához. Savasító hatásukból adódóan, a bőr veszít ruganyosságából és hamarabb öregszik.

Felborulhat a sav-bázis egyensúly

Részben a szervezet elsavasodása is a szénsavas üdítők – elsősorban a cukrozott fajták – számlájára írható. Nem véletlenül tiltja a fogyasztásukat szinte valamennyi lúgosító kúra. Jó tudni, hogy ha éhgyomorra isszák, a szénsavas üdítők még hatékonyabban rombolják a szervezet sav-bázis egyensúlyát, így gyorsabban jelentkezhet az irritációs bél szindróma és a különböző gyulladások, rosszullétek.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email