9 érv a szerrapeptáz mellett – Nemcsak gyulladások ellen jó

9 érv a szerrapeptáz mellett – Nemcsak gyulladások ellen jó 1

Gyorsan és hatékonyan szünteti meg a gyulladásokat, lelohasztja a duzzanatokat, megszünteti a légúti hurutot, dugolásokat. És ez nem minden, a szerrapeptáz enzim egészségvédő hatásai ugyanis rendkívül szerteágazóak, ráadásul nincsenek ismert mellékhatásai.


Általában azt szoktuk mondani, hogy nem létezik olyan egészségvédő szer, legyan az alternatív medicina vagy gyógyszer, ami néhánytünetnél, betegségnél többre megoldást jelenthet. Pedig, a szerrapeptáz pontosan ilyen: bár különösen a gyulladások megszüntetésében hatékony, ezen kívül is számtalan panasz kezelésére használhatjuk, méghozzá sikeresen. Nem véltlenül nevezik csodaenzimnek.

Több, mint egyszerű fehérjebontó

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a szerrapeptáz teljesen természetes anyag. Egy fehérjebontó enzimről van szó, ami a Serratia nevű baktérium termel. Legfontosabb tulajdonsága, hogy képes feloldani az elhalt sejteket és szöveteket, mint például a hegeket, a vérrögöket és a vérplakkokat. Utóbbinak köszönheti érvédő hatását. In vitro és in vivo vizsgálatok egyrételműen bizonyították, hogy a szerrapeptáz, a többi proteolitikus enzimhez képest, kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez azért lényeges, mert a szintetikus gyulladáscsökkentőkkel ellentétben, nincsenek káros mellékhatásai.

Mire jó a szerrapeptáz?

  • Gyulladások: a szerrapeptáz talán a lefontosabb tulajdonsága, hogy képes feloldani a gyulladásos váladékot, amely aztán a máj és a vesék közreműködésével távozik a szervezetből. Szöveti szinten akadályozza a gyulladást, ami jelentősen felgyorsítja a gyógyulást akut és krónikus esetekben egyaránt. Nemcsak a gyulladt sebekre, hanem mindenféle gyulladásra alkalmazható, beleértve az allergiákat vagy akár az ízületi gyulladást.

  • Érelmeszesedés: a szerrapeptáz hozzájárul a megfelelő véralvadáshoz, feloldja a káros vérrögöket, valamint „kisöpri” az erek belső falán lerakódó plakkokat, miközben egyáltalán nem bántja a belső szerveket, illetve az ereket. Az érelmeszesedés meelőzése, enyhítése mellett rendszeres szedése csökkenti a visszerességet, helyreállítja az érfalak rugalmasságát. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a szerrapaptáz csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • Sérülések, ödémák: a szerrapeptáz seítségével a húzódások, rándulások, ínszalag szakadások is kezelhetők, ahogyan – orvosi ellenőrzés mellett – műtétek után is jó szolálatot tehet. Csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, felgyorsítja a gyógyulást.

  • Mell ciszta: laboratóriumi kutatások szerint, a szerrapeptáz rendszeres, megemelt bevitele az esetek jelentős részében mérsékelte a mellfeszülést, a fájdalmat és a duzzanatot.

  • Orr-, torok- és fülgyulladás: mivel a szerrapeptáz tulajdonképpen elfolyósítja a felesleges fehérjéket, nagyszerűen alkalmazható orrdugulás és hurut esetén. Megtisztítja az orrjáratokat és a légutakat, hatására a nyálka teljes egészében távozik. Hozzájárul arc- és homoküreggyulladás megszüntetéséhez, fertőtlenítő hatásának köszönhetően a torok- és fülfájás hatékony ellenszere, segíthet megszüntetni a megfázás és az influenza tünteit.  

  • Fájdalomcsillapítás: a gyulladások mérséklésével, a duzzanatok lelohasztásával együtt a szerrapeptáz a fájdalmat is enyhítheti. Különösen igaz ez az ízületi fájdalmakra, valamint a bőr-, valamint izomsérülésekre.

  • Segíti a légzést: ahogyan már említettük, a szerrapeptáz hatékonyan enyhíti a gyulladásos légúti panaszokat. Ezen kívül támogatja azoknak a sérüléseknek a gyógyulását, amelyek a tüdőgyulladás során alakulnak ki a tüdőn. Megszabadít az elhalt, vagy gyulladt szövetrészektől, illetve az elégtelen tüdőfunkció következtében felgyülemlett toxinoktól.

  • Terméketlenség esetén: a szerrapeptáz alkalmazása javítja a termékenységet, mivel eltávolítja a petevezetékből az esetleges beteg szöveteket, amelyek megakadályozzák a metermékenyülést.

  • Javítja a látást: serkenti a szem vérkeringését, ami jótákonyan hat a látás minőségére. Számos látásromlás ugyanis amiatt alakul ki, hogy a szemnek, főleg idősebb korban, csökken a megfelelő oxigénellátása. A szerrapeptáz kiváló szövetséges lehet a különféle fertőzéses szembetegségek kezelésekor, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás, de használhatjuk szürkehályog, fotofóbia esetén is.

Nem kell hozzá selyemhernyó

Bár a szerrapeptáz eredetileg a selyemhernyó bélrendszerében termelődik, nagy népszerűsége miatt, ma már laboratóriumban állítják elő. A módszer nem igényel művi összetevőket, a baktériumok egy különleges erjesztési folyamat részeként állítják elő az enzimet.

Mit mondanak a tudósok?

4 héten keresztül, naponta 30 mg szerrapeptázt adtak tizenöt, krónikus légúti betegségben szenvedő páciensnek japán kutatók. A mért adatok alapján a reggeli váladék súlya, viszkozitása, a szilárd összetevők aránya, a köhögés és a nyálka ürülésének gyakorisága, valamint a neutrofil szám egyaránt jelentősebb mértékben csökkent, mint azoknál az alanyoknál, akik ugyanezen idő alatt nem kaptak szerrapeptázt. 193, fül-, orr- és gégegyulladás miatt kezelt páciens részvételével vizsgálták a szerrapeptáz hatását a Nápolyi Egyetem szakemberei. Az alanyokat két csoportra osztották, az első csoport 7-8 napon át, naponta háromszor, két szerrapeptáz tablettát, a többiek placebót kaptak. 3-4 nappal később a szerrapeptázt szedő betegeknél már látható volt a javulás, míg a kúra végére ennek a csoportnak a tagjai lényegesen jobb állapotba kerültek. A kutatók megállapították, hogy a szerrapeptázzal gyors eredmény érhető el a lokalizált gyulladások esetében.  

Tudtad?

A szerrapeptáznak nincsenek ismert mellékhatásai, de, mivel vérhígító tulajdonságú, néhány gyógyszerrel (különösen a vérhigítókkal) nem ajánlott az együttes szedése. Ha orvosi beavatkozásra előtt állunk, használatát ajánlott a műtét előtt legalább két héttel abbahagyni az alkalmazását.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email