Amit tudni kell a szív- és érrendszeri betegségekről

Amit tudni kell a szív- és érrendszeri betegségekről 1

 Régóta ismert tény, hogy biológiai életkorunk nem éveink számától, hanem ereink állapotától is függ. Az erek aktuális állapotának ismerete ezért fontos információ egészségünk szempontjából. Hazánkban sajnálatos módon az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás és egyéb környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás következtében igen nagy számban fordulnak elő érelmeszesedés következtében fellépő szív- és érrendszeri betegségek.


A koszorúér betegség az egyik leggyakrabban előforduló, infarktushoz, esetleg korai halálhoz vezető megbetegedés.  A betegség megelőzhető, vagy ha már kialakult, úgy előre haladása lassítható, esetenként megállítható, sőt vissza is fordítható, de ehhez komoly életmódbeli változtatásokra (étkezési szokások, mozgás, stb.) esetleg gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Nem befolyásolható tényezők: családi hajlam (öröklődés)

 • életkor
 • nem

Befolyásolható tényezők: zsíranyagcsere zavar (összkoleszterin, LDL és  HDL koleszterin, triglicerid szint)

 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • mozgáshiány
 • stressz

Két hajlamosító tényező fennállása esetén négyszeres az infarktus veszélye, három tényező esetén ez tízszeresére nő! Normális vérnyomás és vérzsír szint mellett, akár fiatal korban is lehet kóros az érrendszerünk, hirtelen szívhalál is előfordulhat, panasz nélkül.

Magas vérnyomás

A vérnyomás a vérnek az erek falára gyakorolt nyomása, amit higanymilli-méterben mérünk (Hgmm). Az optimális vérnyomás 115 / 75 Hgmm. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a vérnyomás 140 / 90 Hgmm-nél magasabb. A magas vérnyomás által okozott szervkárosodás fokozott mértékű és idő előtti megbetegedéshez, illetve elhalálozáshoz vezet, ami egészséges életmóddal és vérnyomás csökkentő kezeléssel megelőzhető. Agyvérzésre, szívinfarktusra, szívelégtelenségre, veseelégtelenségre és egyéb szív- érrendszeri keringési elégtelenségre hajlamosít. Az öröklődés, az előrehaladott életkor (45 éves kor felett emelkedik a vérnyomás), a nem (férfiak veszélyeztetettebbek mint a nők) azok a kockázati tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Szerencsére kedvezően tudjuk befolyásolni a túlsúlyt, a túlzott és alkoholfogyasztást, a mozgásszegény életmódot, a dohányzást és a túlhajszolt életvitelt. Az egészséges életmód bizonyos mértékig a már meglévő magas vérnyomást is képes csökkenteni.

Bizonyított tény, hogy magas vérnyomás esetén a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázata 3-4 –szer nagyobb, míg az agyi keringési elégtelenség (stroke) kialakulásának kockázata 7-szer nagyobb. Ha egészséges életmóddal nem normalizálódik a vérnyomás, gyógyszerelésre van szükség. (6 féle gyógyszercsoportot ismerünk jelenleg). A vérnyomás csökkentő gyógyszer rendszeres szedését nem szabad megszakítani, mert a vérnyomás ismét magas lesz.

Vérzsírok

A vérben lévő zsírok mennyisége és az érelmeszesedés kialakulása között szoros összefüggés van (magas koleszterin és / vagy triglicerid). Vannak akiknek születetten (örökölten) sok koleszterin és triglicerid van a vérében, másoknál elsősorban a hibás táplálkozási szokások vezetnek a vér magas zsírtartalmához. Az életmód megfelelő változtatásával – szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kiegészítve – a vér koleszterin és triglicerid szint normalizálható, és ezzel a koszorúér betegség, a szívinfarktus, az agyi infarktus és a hirtelen halál rizikója is csökkenni fog. Egészséges embereknél 5.2 mmol / liter koleszterinszint fogadható el. Ismert koszorúér beteg esetén (szívinfarktuson vagy érműtéten átesett) a koleszterin célértéke 3.5 mmol / liter alatti.

 • A triglicerid szint és LDL koleszterin 1.7 mmol / liter alatt legyen.
 • HDL koleszterin (jó, védő koleszterin) 1.5 mmol / liter felett legyen.

A koleszterin és triglicerid szintet az állati eredetű, ún. telített zsírok fogyasztásának kerülésével, valamint gyógyszereléssel tudjuk csökkenteni. A jó, HDL koleszterin képződését rendszeres fizikai aktivitással, mozgással fokozhatjuk. A magas vérzsírszintet nem csak a túl zsíros táplálkozás, hanem a túl sok szénhidrát és alkohol fogyasztás, a rosszul beállított cukorbetegség, a kövérség (alma típusú elhízás), esetenként fogamzásgátlók és bizonyos gyógyszerek is okozhatják. A vérzsír szint 1 %-os csökkentése 2 %-kal csökkenti a szívinfarktus és a hirtelen halál veszélyét.

Érelmeszesedés

Fontos az érszűkületet időben felfedezni és minél hamarabb szakemberhez fordulni, de még fontosabb a megelőzés:

 • a testsúly normalizálásával
 • fokozott fizikai aktivitással
 • dohányzás elhagyásával
 • vérnyomás, pulzus, ritmuszavar normalizálásával
 • vércukor és vérzsírok normális szinten tartásával
 • alkohol, kávé, fekete tea, szénsavas italok elhagyásával
 • változó korban lévő nők hormonkezelésével
 • (amennyiben nincs ellenjavallat)

Figyelmeztető jelek

 • Szívkoszorúér szűkület:  mellkasi szorító fájdalom nyugalomban vagy terhelésre, fáradékonyság, fulladás, szapora szívverés, ritmuszavar, szédülés, gyomortáji, álkapocs fájdalom, stb.
 • Agyi érszűkület: fejfájás, szédülés, feledékenység, átmeneti beszédzavar, végtag gyengeség, bizonytalan járás, stb.
 • Végtagi érszűkület: sápadttá, hideggé váló végtagok, azok zsibbadása, járáskor jelentkező végtagi fájdalom, járástávolság csökkenése, stb.

Szövődmények

Szívinfarktus, szívizom elhalás (esetleg repedés), szívelégtelenség (tüdővizenyő), agyi infarktus, agylágyulás, agyvérzés, végtagok elhalása, üszkösödés, amputáció. Az érelmeszesedés diagnosztizálható arteriográffal, ultrahangos vizsgálattal, terheléses EKG-val, szívkatéterezéssel, mágneses rezonanciával, érfestéssel, stb.

Érszűkület gyógyszeres kezelése

Az életmódbeli változások (hajlamosító tényezők) kiküszöbölése mellett gyógyszerek széles skálájával lehet a folyamatot megállítani, ill. javítani: vérnyomáscsökkentők, ritmusszabályzók, értágítók, vérzsírcsökkentők, véralvadásgátlók, stb.

Amennyiben a fentiek nem elegendőek, műtéti megoldások jönnek szóba: értágítás, stent (háló) beültetés, ércsere.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email