Szülés utáni hajhullás: milyen betegség okozhatja?

Szülés utáni hajhullás: milyen betegség okozhatja? 1

A haj körülbelül 90%-a folyamatosan növekszik, míg a maradék 10% nyugalmi fázisba kerül. Minden második vagy harmadik hónapban a nyugalmi állapotban lévő hajszál kihullik, ezzel lehetővé teszi az új haj növekedését. A terhesség alatti hajhullás nem ritka jelenség, a nők mintegy 50%-át érinti, ami a legtöbb esetben magától elmúlik.  De mi állhat a háttérben, ha a szülés utáni hajhullás mégsem szűnik meg?


Terhesség alatt a nők a korábbinál akár jóval dúsabb hajkoronára is szert tehetnek, azonban a szülés utáni hajhullás huzamosabb ideig való fennállása már nem a hormonális változások következménye.  A várandóság alatt a progeszteron és az ösztrogén szint megemelkedik, ezáltal a hajgyökereknél a sejtosztódás lényegesen felgyorsul, ami a növekedésben lévő hajszálak élettartamának növekedésével párosul. Mit jelent ez? Tovább maradnak a növekedési fázisban, ami a terhességnek köszönhető. Szülés után 2-3 hónappal a női hormonok szintje lecsökken, a természetes hajhullás mellett ilyenkor azok a hajszálak is kihullanak, amelyek a terhesség alatt is elhaltak volna. Aggodalomra csak az ad okot, ha a szülés utáni hajhullás drasztikussá válik, tehát egyéb panaszok is kialakulnak, mint például a hajhullás foltokban jelentkezik.  

A terhesség, valamint a szoptatás időszakában olyan hormonális változásokon mennek keresztül a kismamák, amelyek a haj állapotát is befolyásolják. A terhesség alatti időszakot a hajkorona megszépülése jellemzi, viszont a szülés után a legtöbb kismama hajhullást tapasztal. A hajhullást bármi kiválthatja, ami magában foglalja az ösztrogén hormon egyensúlyának felborulását a szervezetben. Amennyiben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, túlzott működésről beszélünk, ebben az esetben kialakulhat a szülés utáni hajhullás. A post-partum thyreoiditis ( PPT ) a szülést követő 3-12 hónapban bármikor kialakulhat, amely a kismamák 15-20%-át érinti. Sajnos sok esetben nem diagnosztizálják, és a tüneteket természetes folyamatnak veszik! A hajhullás mellett egyéb probléma is felléphet, amely az egyébként is fáradékony kismamának extra terhet jelenthet. A legtöbb esetben a PPT rejtve marad, és az orvosok valami egészen más betegséggel kezelik a kismamát.

Milyen tünetekre érdemes figyelni, ha a szülés utáni hajhullás krónikussá válik?

 •                Pajzsmirigy megduzzadása
 •                Erős és intenzív szívdobogás
 •                Krónikusnak tűnő hajhullás
 •                Gyakori fulladás
 •                Igen jelentős hízás

Mindazoknál, akiknél a szülés utáni hajhullás kezelhetetlenné válik, érdemes időben orvost felkeresni, és pajzsmirigy betegségre gyanakodni, hiszen az időben elkezdett kezelésekkel még lehet segíteni.

A terhesség és a haj növekedés pozitív oldala

Létezik néhány praktika, amivel a terhesség alatt és után egészségesebbé varázsolhatjuk a hajat, és csökkenthetjük a hajhullást.

 • Mindenképp ajánlott kerülni a feszes hajgumikat, amelyek kitépik a hajszálakat
 • Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, amelyek védelmet nyújtanak a hajhagymáknak, mindemellett a hajat növekedésre ösztönzik
 • Használjon biocin és szilícium tartalmú samponokat és balzsmokat
 • Fésülködjön finom fogú fésűvel
 • Szárítsa minél alacsonyabb hőfokon a hajkoronáját
 • Rendszeresen pótolja a B-, a C-, az E-vitaminokat, valamint a cinket

Hajhullás ellen tökéletes megoldást nyújthat a Renokin program, amely serkenti a haj növekedését. A termékcsalád tartalma: sampon, balzsam, hajnövekedést serkentő spray.

Szakfordítás:

http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-loss-during-pregnancy/

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/hair-care/hair-loss-in-new-moms

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email