Szuperantibiotikum – Minden baktérium ellen hatásos

Szuperantibiotikum – Minden baktérium ellen hatásos 1

Új antibiotikumot fedeztek fel a bostoni Northeastern University kutatói. A szuperantibiotikum a legagresszívebb, az eddigi antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat is elpusztítja. Közel harminc éve nem sikerült új antibiotikumot kifejleszteni, a mostani felfedezésről a Nature magazinban számoltak be a tudósok.

 

 

Nem hatnak a baktériumok egy részére a jelenleg használatos antibiotikumok. Ennek többek között az az oka, hogy egyes baktériumtörzsek idővel mutálódnak, „hozzászoknak” az antibiotikumokhoz. A kialakult rezisztencia miatt, az antibiotikumok nem tudják gátolni a szaporodásukat, illetve képtelenek elpusztítani őket. Ezen kívül, léteznek olyan baktériumok is, amelyek önmaguk termelnek antibiotikumokat, esetükben a rezisztencia nem szerzett, hanem az adott fajra jellemző tulajdonság. Napjainkban, a folyamatos mutálódás eredményeként, egyre nagyobb az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek száma, ráadásul az utóbbi közel harminc évben nem sikerült a gyógyászatban alkalmazható új antibiotikumot kifejleszteni. Ezért óriási jelentőségű a bostoni Northeastern University kutatóinak felfedezése, hiszen a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a tudósok a rezisztens baktériumok ellen is hatásos antibiotikumot fedeztek fel.

Hogyan fedezték fel a szuperantibiotikumot?

Az antibiotikumok felfedezése a legtöbb esetben a talajban élő mikroorganizmusok tanulmányozásának eredménye. Ennek az az oka, hogy a talaj lényegesen több baktériumnak ad otthont, mint bármilyen élő szervezet, ráadásul ezeknek mindössze 1,1 százaléka képes laboratóriumi körülmények között fennmaradni. ANortheastern University kutatói is a talajt vizsgálták, amihez mikroszkopikus csövekhez hasonló úgynevezett iChip-eket használtak. Ezek segítségével a saját életterükben tudták megfigyelni, elkülöníteni és szaporítani a vizsgálandó baktériumokat, majd megvizsgálták a mikroorganizmusok által előállított, antibakteriális anyagokat. Több mint tízezer elemzést végeztek el, ezek során huszonöt új antibiotikumot mutattak ki, melyek közül ateixobactin bizonyult a legígéretesebbnek.

Szuperantibiotikum szuperbaktériumok ellen

A teixobactinról megállapították, hogy elpusztítja a baktériumokat, ugyanakkor az emlősökre nem jelent semmiféle veszélyt. Szuperantibiotikumként viselkedik, ugyanis a három legveszélyesebb, szuperbaktériumként számon tartott törzs, a Clostridium difficile, aMycobacterium tuberculous és a Staphylococcus aureus elpusztítására is alkalmas. A teixobactin hatásmechanizmusának lényege, hogy megtámadja a baktériumok sejtfalát felépítő lipid molekulákat –és nem a proteineket, mint a többi antibiotikum−, ezáltal gyakorlatilag lebontja a sejtfalat. Ennek a tulajdonságának köszönhető az is, hogy a teixobactin rezisztencia kialakulásához a tudósok szerint legalább harminc évre lesz szükség.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email