Mi az a szuperzöldség?

Mi az a szuperzöldség? 1

Kijelenthető, hogy minden emberi fogyasztásra alkalmas zöldség tartalmaz a szervezet számára hasznos összetevőket. A szuperzöldség elnevezést azok a növények kaphatják meg, amelyekben ezek a jótékony anyagok kiemelkedő mennyiségben és változatosságban találhatók meg. Legyen az étrendünkben minél több szuperzöldség, mert ezek segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, és állíthatjuk vissza egészségünket.


A szuperzöldség megnevezést hallva, sokan valamilyen drága, egzotikus növényre gondolnak. Bár ilyen is van közöttük, a legtöbb szuperzöldség valójában bárki számára elérhető. Azért kapták ezt a megnevezést, és tartoznak a szuperélelmiszerek népes táborába, mert nagy mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, nyomelemeket, valamint bőségesen fellelhetőek bennük olyan egészségvédő anyagok, mint a rostok vagy az antioxidánsokat. További szuperélelmiszer tulajdonság, hogy a szuperzöldségek fogyasztásával ezek az összetevők kiemelkedő arányban hasznosulnak.

Szuperzöldség és egészségmegőrzés

A szuperzöldségek napi szintű fogyasztásával biztosak lehetünk abban, hogy hozzájutunk a testünk egészséges működéséhez szükséges tápanyagokhoz, méghozzá a megfelelő mennyiségben és minőségben. Ezzel elkerülhetjük a hiányállapotokat és az ezekkel összefüggésbe hozható panaszokat, betegségeket. Egészségvédő hatásukat erősíti, hogy a szuperzöldségek döntő többsége lúgosító és méregtelenítő hatású, rostjaik megtisztítják a vastagbelet a lerakódásoktól. Antioxidáns hatóanyagaik felveszik a harcot a gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, rákos elváltozásokat okozó, valamint a sejtek korai öregedésével és a bőr ráncosodásával egyaránt összefüggésbe hozható szabad gyökökkel. Javítják az emésztést, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, valamint az immunrendszer erősítéséhez. Mindemellett minden szuperzöldség rendelkezik további egészségvédő tulajdonságokkal, összetevőik függvényében segítenek megelőzni és kezelni egyes betegségeket.

Hétköznapi szuperzöldségek

A fentiekből kiderül, hogy a szuperzöldség elnevezés nem a növény különleges termőhelyére, hanem egészségvédő összetevőinek mennyiségére és minőségére vonatkozik. A legtöbb szuperzöldség valójában teljesen hétköznapi, ez is hozzájárul ahhoz, hogy kúraszerű fogyasztásuk meglehetősen ritka – egyszerűen nem gondolunk úgy rájuk, mint gyógyhatású szuperélelmiszerekre.

Káposzta

A káposzta az egyik legmagasabb vitamintartalmú szuperzöldség, különösen A-, B-, C- és E-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és antioxidánsokban bővelkedik. Utóbbi összetevőinek hála, a káposzta fogyasztása hozzájárulhat a rák és a gyulladások megelőzéséhez, illetve az ezekkel a betegségekkel járó tünetek enyhítéséhez. Csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, rostjai méregtelenítik és megtisztítják az emésztőrendszert, valamint hatékony lúgosító. Csökkenti a magas vérnyomást, a szuperzöldség jó szolgálatot tehet a gyomorfekély és a gyomorsav ellen.

Cékla

Szinte valamennyi szuperzöldség lúgosít, a cékla pedig ezek között is kiemelkedően hatékony, ha az elsavasodást akarjuk megszüntetni. Bőségesen tartalmaz foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, rezet, stronciumot és vasat. Ez a szuperzöldség kiváló méregtelenítő, támogatja a májat, segít megszüntetni a vérszegénységet, gyorsítja a megfázásos betegségek gyógyulását. Rostjainak köszönhetően megtisztítja a vastagbelet, enyhíti a hasmenéses tüneteket, javítja a pajzsmirigyműködést. Magas béta-karotin-tartalma többek között a szem egészségéhez, a tüdőrák, a vastagbélrák, a gyomorrák és a bőrrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul.

Sárgarépa

Lúgosít, méregtelenít, kiváló béltisztító, óvja a szemet – a sárgarépa rendkívül sokoldalú szuperzöldség. Rostjai a vastagbélben letapadt salak- és méreganyagok eltávolítása mellett a lerakódások ismételt kialakulását is megakadályozzák. A céklához hasonlóan, nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami többek között hozzájárul ahhoz, hogy a sárgarépa a leginkább ajánlott szuperzöldség a szembetegségek és az időskori látásgyengülés esetén. A bélrendszeren kívül a májból is eltávolítja a mérgeket, magas C-vitamin-tartalma, valamint antioxidánsainak egyedi összetétele révén, a többi szuperzöldség között is kiemelkedően hatékony immunrendszer erősítő. Lassítja a sejtek öregedését, ápolja és megvédi a bőrt a káros napsugárzással szemben, segít megelőzni az agyvérzést, kezeli a refluxot és a székrekedést.

Brokkoli

Valamennyi szuperzöldség gazdag vitaminokban, a brokkoli fogyasztásával a C- és a K-vitaminból vihetjük be a szervezetünkbe a napi szükségletet. Ezen kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és béta-karotint, ami az A-vitamin előanyaga. Bőséges forrása a kalciumnak, a káliumnak és a vasnak, figyelemre méltó a rosttartalma, ahogyan a különböző antioxidánsokban is bővelkedik. Utóbbi összetevőinek köszönhetően a brokkoli a kiváló rákmegelőző szuperzöldség: elsősorban a mell-, a petefészek-, a prosztata- és a végbélrák prevenciójában lehet hatásos. Erősíti az immunrendszert, lassítja a sejtöregedést, segít felvenni a harcot a gyulladásokkal szemben, javítja a keringést, meggátolja a pajzsmirigy túlműködést. Mint általában mindegyik szuperzöldség, a brokkoli is nagyszerű méregtelenítő és lúgosító, sőt, mivel a gátolja a Helicobacter pylori baktérium szaporodását, fogyasztásával elkerülhető a gyomorfekély kialakulása.

Petrezselyem

Puffadás és rossz emésztés esetén az egyik leghatékonyabb szuperzöldség a petrezselyem. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint, valamint más antioxidánsokat, amelyek segítenek elkerülni és kezelni a gyulladásokat, a rákot, az érrendszeri problémákat, valamint gátolják a bőr korai ráncosodását. A petrezselyem tisztítja a vért, segít megszüntetni a szervezet elsavasodását, javítja a látást, a máj, a vese és az immunrendszer működését, kalciumtartalma révén a csontokat is erősíti. Növeli a felszívódás hatékonyságát, hozzájárul a vashiány megszüntetéséhez, más szuperzöldséghez hasonlóan, kiváló lúgosító és méregtelenítő.

Mit mondanak a tudósok?

81 cukorbeteg bevonásával vizsgálták a brokkoli gyógyhatásait a teheráni Shahid Beheshti University of Medical Sciences kutatói. Azoknál a pácienseknél, akik napi 10g brokkoli kivonatot (por) kaptak, négy hét után csökkent a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásával összefüggésbe hozható koleszterin- és triglicerid szintje.

Tudtad?

A szuperzöldség-tartalmú, prémium minőségű táplálékkiegészítők rendelkeznek a friss növények valamennyi jótékony hatásával.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email