Szürkehályog tünetei | Mit tegyünk szürkehályog esetén

Szürkehályog tünetei | Mit tegyünk szürkehályog esetén 1

Főleg a 65 év felettieket érinti az akár vaksághoz is vezető szürkehályog. Tünetei a szürke színű pupilla, és a fokozatosan romló, homályos látás, utóbb ahhoz hasonlatos, mintha az ember vízfátyolon keresztül látná a világot. Innen ered a szürkehályog görög eredetű orvosi megnevezése, a cataracta, ami fehér vízesést jelent.


A szürkehályog a szemlencse egyik gyakori megbetegedése. A szemlencsét nagyjából a fényképezőgép lencséjéhez hasonlíthatjuk, segít abban, hogy fókuszálhassunk a minket körülvevő tárgyakra, személyekre, a világra. Orvosi elnevezése cataracta, mely a görög „katarraktês” szóból származik. Jelentése fehér vízesés, ezzel utalva a betegség mibenlétére, hiszen a fájdalommentes szürkehályog fő jellemzője a szemlencsén kialakuló szürkés réteg miatti homályos látás. Ilyenkor úgy érezzük, mintha egy fehér vízfátyolon néznénk keresztül. A középkorban a szürkehályog megjelenését a beteg ingadozó kedélyállapotával magyarázták, ami „összezavarta” a testnedvek –főleg az agyi folyadékok− egészséges keringését, és mivel a szem a lélek tükre, ott fejtették ki káros hatásaikat. Természetesen erről nincsen szó, a szürkehályog oka, hogy a szemlencsében megnő vízben nem oldható fehérjék mennyisége, amik ezért kicsapódnak, és elhomályosítják a látást. Kiválthatja a szemlencse oxidációja, fizikai sérülés és az antioxidánsok elégtelen bevitele.

Szürkehályog tünetei: vegyük komolyan a panaszokat

Először is fontos tudnunk, hogy a szürkehályog nem fertőző betegség, és független a szem igénybevételének fokától, a sok olvasás, computer használat nem befolyásolja a kialakulását. Összefüggésbe hozható ugyanakkor az öregedéssel, és az ezzel járó folyadékvesztéssel, mivel legtöbbször 65 éves kor felett jelentkezik. Ritkán, de előfordulhat születési rendellenességként, és bizonyos esetekben az örökletesség is megfigyelhető. A szürkehályog tünetei közül a legjellemzőbb, hogy a beteg egyre kevésbé tud fókuszálni, sőt, a betegség előrehaladtával a színek is lassan „eltűnnek”, szinte minden szürkének látszik. Bár furcsának tűnhet, a szürkehályog tünete lehet, hogy a távollátóknak hirtelen elkezd javulni a látása. Ennek oka, hogy a szürkehályog többek között közellátást okoz –a közellátóknál sokkal hamarabb jelentkezik a károsodás−, sokan ilyenkor boldogan eldobják az olvasószemüvegüket, de sajnos, nem hosszú időre, hiszen ezt követően elindul a látásromlás.

A szürkehályogra utaló intő jelek:

– Átmeneti, vagy folyamatos homályos látás

– Erős fényhatások esetén vakító érzés

– Foltos látás

– A szem előtt „ugráló” fekete, vagy színes pontok

– Gyakori színtévesztés

– A szem csak lassan alkalmazkodik a sötéthez

– A kontrasztok egyre nehezebb észlelése

– Fókuszálási nehézség az egymástól távollévő tárgyak esetében

– Olvasási problémák

– Olvasás esetén rövid időn belül jelentkező szemfáradtság

– Gyakori fejfájás

– Gyakori szemégés, vagy viszketés.

A szürkehályog kialakulására hajlamosító tényezők

Ahogyan már megjegyeztük, egyelőre nem ismert a szürkehályog közvetlen kiváltó oka, viszont számos tényező elősegítheti, és felgyorsíthatja a betegség kifejlődését. Ilyen a már említett 65 év feletti életkor, az erős dohányzás, a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a helytelen táplálkozás, az antioxidános elégtelen bevitele, bizonyos –kortizon alapú, vagy rák ellenes− gyógyszerek huzamosabb alkalmazása, a káros UV-sugárzások, valamint a szemet közvetlenül ért traumák. A szürkehályog kialakulását elősegíti az uveitis (az egységes szövetet alkotó szivárványhártya, az érhártya és a sugártest gyulladása), ami szerencsére ritka betegség: főként valamilyen baktérium, vírus, gomba, vagy parazita szembe jutása okozza. A szürkehályog fokozatosan alakul ki, a betegség az első fázisában nem okoz semmilyen komolyabb, vagy egyértelműen zavaró problémát. Sokan ezért nem veszik komolyan az intő jeleket, csak akkor próbálnak tenni valamit, amikor a szemlencse már beszürkült.

Szürkehályog kezelése

A vakság leggyakoribb oka a szürkehályog, ennek elkerülése érdekében általában elkerülhetetlen a műtét. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a beavatkozásnak kicsi a kockázata: a szemész egy mindössze két milliméteres sebet ejt, majd ultrahangot használva feltöri az elszürkült lencsét, amit műlencsével pótol. Ezzel tökéletesen megszüntethető a szürkehályog, és visszaállítható a látás.

Bár a szürkehályog a korai felismerés esetén sem gyógyítható, ha betartjuk az alábbi szabályokat, lassíthatjuk a folyamatot:

  • Antioxidánsok fokozott bevitele (goji bogyó, zöld tea, szilva, bodzabogyó, alma, fokhagyma, bab, szőlőmag, paradicsom, citrusfélék, áfonya stb. fogyasztása)
  • Napszemüveg használata
  • Dohányzás abbahagyása

Mit mondanak a tudósok?

A londoni King’s College kutatói 324 női ikerpár szemlencséjének változását elemezték az angol ikerregiszter fényképes adatbázisa segítségével. A 10 évet felölelő fényképek vizsgálata mellett a 60 és 70 év közötti alanyok étkezési szokásait kérdőív alapján ellenőrizték. Kimutatták, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztottak, áttetszőbb volt a szemlencse, és 33 százalékkal csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Tudtad?

A chia mag antioxidáns hatóanyagai és a B12-vitamin segítenek megelőzni a szürkehályog kialakulását.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email