Tartósítószer allergia, mi állhat a háttérben?

Tartósítószer allergia

Napjainkban már igen gyakori gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a tartósítószerek, adalékanyagok, és mesterséges ételszínezékek következtében kialakuló allergiás reakció.


Tartósítószer allergiára csalánkiütés és gyomorégés esetén is gyanakodhatunk, mely tüneteket sok esetben hajlamosak vagyunk egy új kozmetikumra fogni, esetleg egy nehéz ételre, pedig akár súlyos probléma is állhat a háttérben. A tartósítószer allergia diagnosztizálása  általában hosszas kivizsgálások sorozata, hiszen sok esetben az orvosok egészen más problémákra gyanakodnak a jelentkező tünetek esetén. Nagyszüleink korában a tartósítószer egészen más jelentéssel bírt, mint napjainkban. Bevált módszerként a füstölést, sózást vagy savanyítást alkalmazták. Ezért is hívjuk az allergiát modern kori betegségnek.

Valóban az előrecsomagolás okozza a tartósítószer allergiát?

Az élelmiszerek többsége előrecsomagolt állapotban kapható a boltokban, mindenféle állományjavítókkal, ízfokozókkal és az egészségre káros tartósítószerekkel felturbózva, mindezt azért. hogy minél tovább fogyaszthatóak legyenek. A tartósítószerek feladata, hogy a bomlási folyamatokat lelassítsák. Ezek az anyagok sajnos sok esetben allergiát válthatnak ki – ételallergia egyik fajtája –, melyet sokkal nehezebb kideríteni, mint a laktóz- vagy lisztérzékenységet. A tartósítószer allergia túlérzékenység miatt alakul ki, tulajdonképp a szervezet telítődik az ételekben található tartósítószerekkel és adalékanyagokkal.

Tartósítószer allergia tünetei

Az érzékenység elsősorban bőrtünetek formájában jelentkezik, elsőként kisebb pörsenések jelennek meg, amelyek egyre pirosabbá és duzzadtabbá válnak attól függően, hogy mennyire telítődött a szervezet. Súlyos esetben már csalánkiütéssel kell számolni, amely a test bármely részén előbukkanhat, viszont gyorsan el is múlik. A tartósítószer allergia súlyosbodásával a tünetek is egyre durvábban jelentkeznek, ilyenkor már gyomorégést, savas felböfögést, és sok esetben gyomorfájdalmat is tapasztalhatunk. Ez azért veszélyes, mert előrehaladott állapotban már bármikor felléphet fulladás és anafilaxiás sokk.

Kezelése

Tartósítószer allergia gyanú esetén érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről és italokról, hogy a szakorvosnak könnyebb legyen a diagnózis megállapítása. Egyes zöldségek és gyümölcsök keresztallergiát képesek kiváltani, ezért javasolt kerülni a paprikát, a paradicsomot, a görögdinnyét, valamint az uborkát. Továbbá érdemes mellőzni a különféle felvágottak, előrecsomagolt hosszú lejáratú készételek, zacskós levesek, mirelit ételek, sütemények és üdítőitalok fogyasztását is, ugyanis ezekben található a legtöbb adalékanyag. A tartósítószer allergia legtöbb esetben életmódváltással kezelhető.

Megelőzés

Az alkalmankénti méregtelenítéssel sokat segíthetünk a tartósítószer allergia elkerülése érdekében. A szervezetben felgyülemlett méreganyagok kipucolásával

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email