Felfrissít a tavaszi méregtelenítés

Felfrissít a tavaszi méregtelenítés 1

A tavasz szervezetünk számára az újjászületés és a változások időszaka. Kivirágzik körülöttünk a természet tegyük ezt mi is, hiszen egészségünk megőrzése érdekében összhangban kell lennünk a körülöttünk lévő világgal. Nem véletlenül kínál ez az évszak számos zöldséget és gyümölcsöt: azon kívül, hogy a legjobb természetes vitaminforrások, a testünket felfrissítő tavaszi méregtelenítés során is hasznunkra lehetnek, hiszen hozzájárulnak a máj, a vesék és a gyomor hatékony működéséhez.


Sajnos önmagában nem elegendő egészségesen táplálkozni – lehetőleg mindig az évszaknak megfelelő szezonális élelmiszereket válasszunk –, időnként szervezetünk méregtelenítésére is szükség van. Ez különösen igaz a tavaszi időszakra, hiszen télen mindannyian kalóriadúsabban étkezünk, ráadásul a hidegben az anyagcserénk is lelassul, ami segíti a mérgek felhalmozódását. A tavaszi méregtelenítés során kitüntetett szerepet kapnak a vesék, a máj és a gyomor.

Vértisztító vesék

Többek között a vesék feladata, hogy megtisztítsák a vért a felgyülemlett káros anyagoktól, ha jól dolgoznak a toxinok egyszerűen a vizelettel eltávoznak a testünkből. A vesék helyes működése és a méregtelenítés hatékonyságának növelése érdekében csökkentsük az állati eredetű proteinek, só, kémiai édesítőszerek, szénsavas üdítőitalok, tejtermékek, koffein és alkohol tartalmú italok fogyasztását, valamint hagyjunk fel a dohányzással. Igyunk inkább minél több facsart gyümölcs- és zöldséglevet, de a tavaszi méregtelenítés során bátran próbálkozhatunk például céklával, zellerszárral, répával és édesköménnyel is, hiszen valamennyi bővelkedik vitaminokban és remek ásványianyag-források. Az édeskömény méregtelenítő hatásáról további tudnivalók olvashatók a Gyógynövény-völgy oldalán, ahol a legfontosabb méregtelenítő teákat és gyógynövényeket gyűjtötték össze.

Főzhetünk vesetámogató teákat is, amelyek hozzájárulnak a méregtelenítéshez. Ilyen a csalánból, pitypangból, bojtorjánból, lófarokból, gyömbérből és bogáncsból készített főzet, amelyeket bátran össze is keverhetünk egymással – jó szolgálatot tesznek a tavaszi méregtelenítés idején.

A máj és a tavaszi méregtelenítés

A tél folyamán nagyobb mennyiségű méreganyag gyülemlik fel szervezetünkben, ezért nem véletlen, hogy májunk ebben az évszakban dolgozik a legtöbbet. Úgy helyes tehát, ha a nagy munka után, megpróbáljuk a lehető legjobban tehermentesíteni – erre szolgál a máj méregtelenítése, megtisztítása. A túlzottan igénybe vett máj ugyanis számos kellemetlen panaszt okoz: állandóan álmosnak, levertnek, esetleg ok nélkül ingerültnek, türelmetlennek érezzük magunkat tulajdonképpen a tavaszi fáradtság legjellemzőbb tüneteit produkáljuk. Hogy a folyamatos téli méregtelenítés miatt megfáradt máj megújuljon, fogyasszunk minél több gyümölcsöt és friss tavaszi zöldséget – lehetőleg nyersen, hiszen sülve vagy főzve jelentősen veszítenek vitamintartalmukból –, illetve kerüljük a zsíros, kalóriadús ételeket. Még több információval szolgál a máj és más szervek méregtelenítéséről a DrNatura.

Íme egy jó tanács: a csalánból és articsókából készült főzet kiváló segítője a tavaszi méregtelenítésnek, hiszen kiváló májerősítő hatással bír. Hozzájárul tehát ahhoz, hogy a méregtelenítés tekintetében talán legfontosabb szervünk, ismét jó formába kerüljön.

Segítsük emésztőrendszerünket

Egészségünk megtartása érdekében nagyon fontos, hogy megszabaduljunk az emésztőrendszerünkben felhalmozódott salakanyagoktól és toxinoktól. A nem megfelelő táplálkozás, a lelki tényezők vagy a stressz rossz irányban befolyásolhatják gyomrunk működését, elősegítik a baktérium- és víruskolóniák megtelepedését. Éppen ezért, a friss zöldségek mellett a tavaszi méregtelenítés részeként a zöld tea, a kamillafőzet vagy a mentatea napi fogyasztása előnyös a gyomor regenerálódása szempontjából, ahogyan a reggel éhgyomorra elfogyasztott pohárnyi langyos víz is hasznunkra lehet a méregtelenítés fokozásában. Ha citromlével isszuk, még hatásosabb, ám amennyiben fekélytől vagy gyomorhuruttól szenvedünk inkább ne ízesítsük.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email