Puffadás, görcs, szelelés: tejérzékenység a háttérben

Puffadás

Gyakorta szelel, puffad, esetleg görcsöl? Gondolt már arra, hogy tejérzékenységben szenved? Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, de egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A tehéntej éppen ilyen élelmiszer.


Gyakori szelelés, puffadás, netán görcsölés kínozza? Ne igyon tejet!

Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, de egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A tehéntej is éppen ilyen élelmiszer, ami gyakran vezet allergiás reakcióhoz az arra érzékenyeknél. Gyakorta szelel, puffad, esetleg görcsöl? Gondolt már arra, hogy tejérzékenységben szenved?

Mit jelent a tejérzékenység?

A tejérzékenység meglehetősen gyakori probléma, a mutatkozó tünetek ellenére mégis kevesen okolják a tejet bűnösnek, pedig becslések szerint a világ lakosságának kétharmadát érinti a tejallergia. A különféle állati eredetű tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. A leggyakoribbak a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák, amelyet hétköznapi nyelven „laktóz-intoleranciának” hívnak. Mi okozza? A bélben egy idő után már nem termelődik a laktózt lebontó enzim, vagyis a laktáz. Miután nem történik meg a laktóz lebontása, és változatlan formában jut el a vastagbélbe, ahol baktériumok segítségével erjedésnek indul, így kellemetlen tünetek formájában jelez a szervezet, hogy nem képes a „tejet” megemészteni.

A tejcukor-érzékenység tünetei

  • Hasfájás
  • Fáradtság
  • Hasmenés
  • Haspuffadás
  • Szelelés
  • Gyakori görcsölés

A tejérzékenység kialakulása

Sajnos a legtöbb esetben ez az allergia bármikor jelentkezhet, nem életkorhoz kötött. Gyakori a bélrendszeri fertőzés következtében kialakuló, például gyomor- és bélhurutot követő tejcukor-intolerancia. Viszont a tejfehérje-allergia – tejben található fehérje – bár ritkább betegség, ennek ellenére nemtől és életkortól függetlenül egyszer csak kialakul.

A tejérzékenység kezelése

Azok, akik rendszeresen tapasztalnak haspuffadást, hasmenést, gyakori, kellemetlen szagú szelelést, érdemes az állati eredetű tejtermékeket valamely alternatív, növényi tejre cserélniük. Itt megemlítendő, hogy nemcsak a tejet kell elhagyni, hanem a sajtokat, a joghurtot, tejszínt és a túrót is. Minden olyan tejterméket, amely állati eredetű – tehéntej, kecsketej, juhtej – teljesen el kell hagyni az étrendből. A jó hír az, hogy a növényi tejek nemcsak a vegán étrendet követők kedvenc élelmiszere, hanem mindazoké, akik szeretnének megszabadulni a tejérzékenység követeztében kialakuló kínos és kellemetlen tünetektől.

Mit igyunk tej helyett?

Szójából, kókuszból, mandulából és rizsből is készülnek tejtermékek – sajt, tejszín, tej, joghurt – , ezek tökéletesen helyettesítik az állati eredetű tejtermékeket, és sokkal egészségesebbek is! Korábban már említést tettem, hogy a vegán táplálkozás számos egészségügyi problémát képes megoldani. Igaz, hogy a vegánság jóval több, mint „táplálkozási forma”, igaz, ami igaz, a vegán étrend betegségmegelőzés céljából is megfontolandó. Tehetünk valamit a puffadás és az érzékenység ellen? Igen! Fogyasszunk növényi tejtermékeket és alkalmanként végezzünk el egy tisztító kúrát. Puffadás, tegyen ellene, szabaduljon meg tőle!

„A tejérzékenység lassan népbetegségnek minősül” – olvasható J. W. Gerrard D.M. tudományos cikkében, amelyen részletesen beszámol a tejérzékenység kialakulásról.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1923314/pdf/canmedaj01234-0014.pdf

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email