Tökmag – Nem csak férfiaknak

Tökmag – Nem csak férfiaknak 1

A tökmag az egyik legtöbb jótékony hatással rendelkező élelmiszer. Sokféle módon fogyasztható, ehetjük nyersen, pirítva, önmagában vagy ételekbe –salátákhoz, mártásokhoz keverve−, használhatjuk a belőle sajtolt olajat, de egy biztos: minden formájában rendkívül egészséges! Különösen a férfiak számára elengedhetetlen, hiszen segítségével elkerülhetők a prosztata betegségei.


Kevés olyan egészséges, sokoldalú táplálék létezik, mint a tökmag. Egyik legnagyobb erénye, hogy nagy mennyiségben található meg benne a triptofán elnevezésű aminosav -a szerotonin prekurzora-, amelyet a szervezet nem képes előállítani. A triptofán közreműködik a melatonin és a szerotonin hormon termelésében, ezáltal befolyásolja a hangulatot, valamint a szervezet stresszre adott reakcióját. Szintén szerepet kap a triptofán, és így a tökmag a napközbeni nyugodt állapot elérésében, segít megszüntetni az alvászavarokat, a depressziót és a pánikbetegségeket. A tökmag nyugtató hatását erősíti magas magnéziumtartalma, ami a szívműködést is pozitívan befolyásolja.

Csökkenti a gyulladásokat, emeli a vércukorszintet

A tökmag fehérjéi könnyen emészthetőek: amennyiben napközben alkalomszerűen, „nasiként” fogyasztjuk, remekül szabályozza a vércukorszintet. Ez különösen akkor fontos, ha szeretnénk megszabadulni a plusz kilóktól: fogyókúra közben ugyanis a tökmag fogyasztásával elkerülhetjük a hirtelen rosszulléteket. Szintén gazdag Omega-3 esszenciális zsírsavakban, ahogyan vastartalma is jelentős. Ennek köszönhetően a tökmaggal egész nap szabályozhatjuk az energiaszintünket. Gyulladáscsökkentő hatása a gyógyszerekével vetekszik, csillapítja az irritációkat, valamint a duzzanatokat is képes lelohasztani – és mindezt mellékhatások nélkül! Mivel bőségesen tartalmaz fitoszterolt –ebben harmadik helyezett a magvak és az aszalt gyümölcsök között–, a tökmag képes beállítani a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét.

Lúgosít és rostokban is gazdag

A tökmagban található növényi rostok javítják az emésztést és a székletet, fogyasztásával kiegyensúlyozottabbá válik a bélműködés. Lúgosítóként is sikerrel használható, megakadályozza a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokat. Ezen kívül, a tökmag B- vitaminokat, E-, C-, K- vitamint, kalciumot, káliumot és foszfort is tartalmaz.

Mire jó még a tökmag? Férfiak, figyelem!

A tökmagban kiemelkedő mennyiségben található cink, ami különösen az erősebbik nem számra fontos, mivel a férfiaknál idővel gyengül a cink megtartásának képessége. A cink hiánya a tökmag fogyasztásával részben ellensúlyozható, ezzel elkerülhető a prosztata megnagyobbodása, majd ennek szövődményei: a nemi vágy csökkenése, az impotencia, illetve súlyosabb esetben a prosztata daganatos elváltozása. Erre a megállapításra jutottak a Michael Okpara University of Agriculture kutatói is, akik az Urologia Internationalis szaklapban 2011-ben megjelent tanulmányban kifejtik, hogy a tökmag megakadályozhatja a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, csökkenti a prosztata tömegét, valamint hatásos lehet a prosztatarák kialakulásának megelőzésében. Hasonló eredményre vezetett az a magyar felmérés, amelyben harminc jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő beteget két hónapig kezeltek tökmagolajjal. A kúra végére a páciensek 86 százalékánál enyhültek a vizelési problémák, 86 százalékuk számolt be az éjszakai vizelési zavarok csökkenéséről, míg 33 százalékuk esetében –az orvosi kezelés eredményével összehasonlítva– a prosztata mérete is csökkent. A cink ezen kívül a spermium termelődéséhez is elengedhetetlen: nem csupán a spemiumok számát, hanem mozgékonyságukat, így nemzőképességüket is növeli. Ezen kívül, gátolja a dihidrotesztoszteronDHT− termelést, ami azért lényeges, mert amikor csökken a tesztoszteronszint, a DHT lebontja a maradék tesztoszteront –ennek egyik mellékhatása a kopaszodás, ráadásul a folyamat növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Tudtad?

A tökmagnak egyéb jótékony hatása is van a férfiak nemi életére: az izmok összehúzódásához nélkülözhetetlen miozin −aminosav− tartalma révén növeli a libidót.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email