A torokfájás kezelése: csak természetesen!

A torokfájás kezelése: csak természetesen! 1

Mint a legtöbb megfázáshoz kapcsolódó, fertőzéses betegség, a torokfájás is enyhíthető természetes módszerekkel. A méz, a citrom leve, a fahéj, az orvosi tüdőfű és az édesgyökér egyaránt jól használható a torokfájás kezelésekor.


A torokfájás kezelése növények segítségével is hatékony lehet. Ezek nagy előnye a kemikáliákkal szemben –hacsak nem vagyunk allergiásak valamelyikükre−, hogy szinte egyáltalán nincs mellékhatásuk, nem terhelik feleslegesen az amúgy sem egészséges szervezetünket. Talán egy negatívumot mégis említhetünk velük kapcsolatban: alkalmazásukkor egy kicsit nagyobb türelemre van szükség, mivel általában valamivel lassabban fejtik ki jótékony hatásukat, mint az ilyenkor használatos gyógyszerek, köztük a bélflóra egyensúlyát könnyen felborító antibiotikumok.

Segít a természet

  • Méz: ha a torokfájás otthoni, gyógyszermentes kezeléséről van szó, szinte mindenki azonnal a mézre gondol. Nem véletlenül, hiszen a mézet évszázadok óta használják a torokfájás enyhítésére. A The Journal of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány a sötétebb mézeket javasolja, ezeknek ugyanis nagyobb az antioxidáns tartalma. A kutatók szerint, a torokfájás kezelésére a legjobb recept, ha a forró teába egy púpozott teáskanál mézet keverünk, majd belenyomjuk egy fél citrom levét. Utóbbi azért fontos, mert a citrom hatására az irritált és fájó nyálkahártya összezsugorodik. A méz önmagában is segíthet, torokfájás esetén szopogassunk el egy teáskanálnyit belőle –azaz próbáljuk meg minél hosszabb ideig a szánkban tartani−, így jobban és célirányosabban tudja kifejteni antibakteriális tulajdonságait. Ráadásul a méz ezen kívül kiváló hurutoldó −köptető− és jelentősen csökkenti a köhögést is.
  • Limonádé: a torokfájás megszüntetésében segítségünkre lehet a citrom is. Frissen facsart levét keverjük össze egy teáskanálnyi mézzel és ötöd pohárnyi hideg vízzel. Ha nagyjából két óránként kortyolunk belőle, egész biztosan távol tartja a torokfájást. Ezt a limonádészerűséget fogyaszthatjuk melegen is, de ne feledjük, hogy a citromban rejlő értékes, immunrendszert is erősítő C-vitamin hőérzékeny, meleg –vagy erős fény− hatására megsemmisül.
  • Tej: amennyiben nem vagyunk érzékenyek a laktózra, a torokfájás csillapítására ihatunk egy bögre meleg, kis mézzel és egy tojássárgájával összekevert tejet.
  • Fahéj: mivel a fahéj antibakteriális és gombaölő, valamint fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, sikerrel alkalmazható a fertőzés miatt kialakuló torokfájás esetén. Készítsünk belőle főzetet: használhatjuk egyben, de az őrölt változata is megfelelő. Minél melegebben, mézzel fogyasszuk.
  • Orvosi tüdőfű: ha a torokfájás ellen gargarizálni szeretnénk, készítsünk magunknak főzetet orvosi tüdőfűből – Pulmonariaofficinalis, petyegetett tüdőlevél, dongófű, istápfű−, nem kell hozzá más csak fél liter víz és egy jó maroknyi a növény leveléből. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül erős antioxidáns, sikerrel alkalmazható torokfájás esetén. Régebben a TBC kezelésére használták. Ha nem tudjuk beszerezni, bazsalikomlevéllel pótolhatjuk. Szinte ugyanazt a hatást érhetjük el.
  • Édesgyökér: bár az igazi édesgyökeret−Glycyrrhizaglabra,édesfa, cukorkóró− erőteljes íze miatt nem mindenki kedveli, a torokfájás kezelésére kevés hatékonyabb gyógynövény létezik. Rágcsáljunk el naponta néhány édesgyökeret, csökkenti a gyulladást, fertőtleníti a szájüreget, csillapítja a köhögést. Fogyasztásával azonban ne essünk túlzásba, mert nagyobb mennyiségben hasmenést, vagy akár magas vérnyomást okozhat.

Tudtad?

A torokfájást kívülről is enyhíthetjük: ügyeljünk arra, hogy nyakunk jól be legyen takarva, esetleg rakhatunk rá meleg borogatást, vagy vékonyabb thermoövet is. A meleg ugyanis kitágítja az ereket, amelyek így gyorsabban el tudják szállítani a gyulladást okozó mikroorganizmusokat. Megfigyelték, hogy a hideg is jó lehet a torokfájás ellen: összehúzza az ereket,ezáltal csökkenti a fájdalmat és az égető érzést.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email