Az uborka élettani hatása | Nem csak arcmaszknak jó

Az uborka élettani hatása | Nem csak arcmaszknak jó  1

Az uborka nem csupán a szem alatti táskák eltüntetésében segít, élettani hatásai ennél sokkal jelentősebek. Kiváló lúgosító, és gyulladásgátló, serkenti az emésztést, javítja a veseműködést, valamint a rák megelőzésében is hasznát vehetjük. Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani, hiszen az uborkára is igaz a régi bölcsességet: a héjában –is– van a vitamin!


Legfontosabb összetevőit, a héja és a magja tartalmazza, éppen ezért, hacsak nem viaszolt, az uborkát inkább ne hámozzuk meg és fogyasszuk inkább nyersen. Jótékony élettani hatásait ugyanis, csak így tudja maradéktalanul kifejteni.

Mi van benne?

Az USDA National Nutrient Database szerint, 120 gr hámozatlan uborka, mintegy 95 százalék vizet, mindössze 16 kalóriát, 0,8 gr fehérjét, 0,2 gr zsírt és 2,9 gr szénhidrátot tartalmaz. Alacsony a cukortartalma, ugyanakkor kifejezetten gazdag K-, és C-vitaminban, valamint káliumban. Vasból, magnéziumból, foszforból és B-6-vitaminból is nagyobb mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe az uborka fogyasztásával, mindez pedig hozzájárul előnyös hatásaihoz.

Egy ritkasággal is büszkélkedhet az uborka

Ötféle enzim lelhető fel az uborkában, ennél is fontosabb azonban zeaxantin-tartalma. Ez egy ritka, ám annál fontosabb antioxidáns, amely a szem egészségének fenntartásában kap szerepet.

Nyersen a legjobb

A legjobb, ha helyben termesztett, friss, piaci uborkát vásárolunk, ezeknek van ugyanis a legjobb hatása. Fokozott gondossággal mossuk meg a távolabbról szállított termékeket, mert gyakran étkezési viasszal vonják be őket. Bár általában kozmetikai célokra használják –többek között elhalványítja a szemkörnyéki ráncokat és puffadást–, az uborka hatásai ennél lényegesen összetettebbek: elfogyasztva számos kellemetlen panasz és betegség hatékony ellenszere.

  • Vesevédő és méregtelenítő: napi 500-700 gr uborka megelőzi és kúrálja a húgyuti fertőzéseket. Vízhajtó hatásának köszönhetően, megelőzi a vesehomok és a vesekövek kialakulását, javítja a vesefunkciókat, ahogyan a méregtelenítő kúrák alkalmával is sikerrel alkalmazható. Erősen lúgos kémhatású, ezért fogyasztása elősegíti a sav-bázis egyensúly helyreállítását.
  • Serkenti az emésztést: Az uborka enzim- és növényirost-tartalma segíti a helyes emésztést, a máj működését és az anyagcserét. Ha mégis „bűnbe esünk –zsíros, kalóriadús ételek fogyasztása–, mindenképpen fogyasszunk ételeink mellé –nem utána– friss uborkát is. Sokan arra panaszkodnak, hogy „nem tudják megemészteni” az uborkát, mivel órákkal a fogyasztása után is uborka illatút böffentenek. Ezért azonban nem a rossz emésztés, hanem az uborkában rejlő illatanyagok a felelősek.
  • Rákmegelőzés. Az uborka az emésztőrendszerben gátolja a vastagbélrák kialakulásáért felelőssé tehető nitritek és nitrátok hatását. Egyes hatóanyagai –lariciresinol,  pinoresinol, esecoisolariciresinol– a rántás során képződő toxikus, rákkeltő anyagokat is képesek megsemmisíteni. Szintén az uborka rákellenes hatását erősíti fizetin-, lutein-, kávésav- és cucurbitacins-tartalma, ami csökkenti a prosztata-, a tüdő-, valamint a mellrák kockázatát.
  • Cukorbetegség: napi 500-700 gr. héjas uborka fogyasztása a cukorbetegeknek is segítséget jelenthet, mivel a héjában rejlő hatóanyagok ösztönzik a hasnyálmirigy működését, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Az uborka ezen kívül, megelőzi és megszünteti a hasnyálmirigy gyulladását.
  • Köszvény: A köszvényben szenvedők is sikerrel alkalmazhatják az uborkát. Leve, összekeverve a sárgarépa levével, néhány héten belül csökkentheti a gyulladásoakt és az ízületi fájdalmakat.
  • Szíverősítő: Magas káliumtartalma révén, segítségünkre lehet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Ehhez legalább napi 500 gr. uborkát kell elfogyasztani.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email