Rákgyógyszer készülhet a malária segítségével

Rákgyógyszer készülhet a malária segítségével 1

Óriási lépést tettek a rák gyógyításának területén University of Copenhagen és a University of British Columbia kutatói, akiknek sikerült meghatározni azt a rákos sejtekben is megtalálható szénhidrátot, amelyhez a malária parazitája is kapcsolódik, amikor a méhlepényhez tapad. A proteinhez adott méreggel laboratóriumi körülmények között elpusztíthatóak a daganatsejtek, ami azt jelenti, hogy a malária vakcina hatásos ellenszere lehet a rákok kilencven százalékának.


Malária elleni szer kutatása közben, a rák gyógyításában mérföldkőnek számító felfedezést tettek a University of Copenhagen és a University of British Columbia kutatói. Kimutatták, hogy a terhes nők méhlepényében fellelhető egy olyan szénhidrát, amelyet a malária parazitája arra használ, hogy rátapadjon a szövetekre. Ez a szénhidrát nagymértékben hozzájárul a méhlepény gyors növekedéséhez. Mivel ugyanezt a szénhidrátot tartalmazzák a rákos sejtek, a malária parazitája ezekhez is képes közvetlenül csatlakozni. A tudósoknak sikerült előállítani azt a fehérjét, amelynek segítségével a parazita létrehozza a kapcsolatot a szénhidráttal, így az ehhez társított méreggel célzottan érhetők el a daganatsejtek: a fehérje tulajdonképpen megkeresi a szénhidrátot, majd a méreggel együtt bejut a sejt belsejébe és belülről elpusztítja. Ennek köszönhetően nem károsítja az egészséges sejteket, hiszen ezekben a szénhidrát nincsen jelen. Ugyanakkor a módszer a terhes nőknél biztosan nem használható, hiszen a mesterséges fehérjével együtt a méreganyag is bejutna a méhlepénybe. A kutatók daganatos szövetminták ezrein –köztük agydaganat és leukémia- ellenőrizték a fehérje működését, és megállapították, hogy a ráktípusok több mint 90 százalékánál sikerrel alkalmazható. Reményteljesek az állatkísérletek is, a gyógyszer megkapó prosztatarákos, non-Hodgkin-limfómás és áttétes csontrákos egerek túlélési aránya lényegesen nagyobbnak bizonyult, mint amit a kezeletlen egerek esetében tapasztaltak, az állatok egy része teljesen meggyógyult. A fehérje tehát nem csupán lassította a daganat növekedését, hanem képes volt visszafordítani a folyamatot.  

Az új gyógyszer humán vizsgálatát a tervek szerint négy éven belül elvégezik, amennyiben az eredmények megfelelnek a várakozásoknak ezt követően széles körben alkalmaznák.  

forrás: http://news.ku.dk/all_news/2015/10/malaria-vaccine-provides-hope-for-a-general-cure-for-cancer

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email