Újraélesztés szabályai | Hogyan kell újraéleszteni?

Újraélesztés szabályai | Hogyan kell újraéleszteni? 1

A hirtelen szívhalál az egyik leggyakoribb halálok, pedig az esetek jelentős részében, a tragédia öt percen belüli újraélesztés segítségével elkerülhető. Ennek legbiztosabb módszere a defibrillátor használata. Amennyiben a készülék nem áll rendelkezésre, a helyesen kivitelezett, kézzel végzett újraélesztés, jó eséllyel beindítja az összeomlott keringést. Ezért fontos tudni, hogyan kell újraéleszteni.


A keringés teljes összeomlásával járó hirtelen szívhalál rendkívül gyakori halálok, kivédését nehezíti, hogy általában közvetlen tünetek nélkül alakul ki: a beteg egyik pillanatról a másikra elveszti az eszméletét, a szív működése leáll. Ha 4 percen belül sikerül helyreállítani a keringést, azaz megtörténik az újraélesztés, szinte biztosan elkerülhetők a súlyosabb szövődmények. További 6 percig még lehetséges az újraélesztés, ilyenkor azonban már valószínűleg károsodik az agy, míg a szív leállását követő tízedik perctől kezdve a túlélés esélye minimálisra csökken.

Újraélesztés szabályai

Az újraélesztés leghatékonyabb módja az automata vagy félautomata defibrillátor használata, ezek a készülékek szóban is közlik a tennivalókat. Abban az esetben, ha defibrillátor nem áll rendelkezésre, az újraélesztést kézzel kell elvégezni a következő módon:

  1. Próbáljuk meg magához téríteni (rázzuk meg, szólongassuk), ha ez nem vezet eredményre, bizonyosodjunk meg arról, hogy az eszméletvesztéses beteget más veszély nem fenyegeti.
  2. Kiabáljunk segítségért, kérjünk meg valakit, hogy hívjon mentőt, akiknek mondja el, hogy újraélesztés történik.
  3. Nézzünk bele a szájüregbe, győződjünk meg arról, hogy nincsen benne a légzést gátló idegen anyag. A fogprotézist természetesen hagyjuk a helyén.
  4. Hajoljunk a beteg arcához, döntsük hátra a fejét és ellenőrizzük a légzést. Ha tíz másodperc alatt legalább kétszer nem emelkedik fel a mellkas, és nem halljuk a lélegzetvételt, kezdjük meg az újraélesztést. Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak a légzésben, még néhány másodpercig kivárhatunk. Amennyiben a légzés normális, alkalmazzuk a stabil oldalfekvést, ezzel elejét vehetjük, hogy az ájult beteg lenyelje a nyelvét.
  5. Kezdődhet az újraélesztés: a szegycsont alsó és felső vége közötti távolság alsó és középső harmadának a határára – kb. a mellbimbók magassága – helyezzük az egymás fülő rakott, és összekulcsolt tenyereinket úgy, hogy merőlegesek legyenek a mellkasra. Lényeges, hogy a beteg alatt valamilyen kemény felület legyen, ágyon vagy szivacson nem lesz hatásos az újraélesztés.
  6. Az újraélesztés során alkalmazzuk a mellkaskompressziót, figyeljünk arra, hogy a mellkast kb. 4-5 centiméterre benyomjuk. Ehhez egyenesen kell tartani a karunkat és vállból kivitelezni a nyomó mozdulatokat.
  7. Hatszor öt kompressziós szívmasszázst követően a fejet toljuk hátra, majd fogjuk be az orrlyukakat és a szájon keresztül, öt másodpercen belül, kétszer fújjunk levegőt a tüdőbe. Ehhez szükség esetén használhatunk zsebkendőt, azonban ezzel némileg csökkentjük a befújt levegő mennyiségét. Megtehetjük azt is, hogy a száj befogása mellett az orrba fújjuk a levegőt. Az újraélesztést egészen addig folytassuk, amíg beindul a keringés és a légzés, illetve megérkezik a segítség. Akkor sem hibázunk, ha a befújást kihagyjuk, a mellkaskompressziót ebben az esetben folyamatosan, harminc nyomásonként kell végezni.

Az újraélesztés közben percenként legalább száz nyomásra van szükség, ezt akkor tudjuk biztosan teljesíteni, ha felvesszük a Bee Gees együttes Stayin’ Alive című számának ritmusát. Figyelem! Az újraélesztés rendkívül fárasztó, ezért ha lehetőség van rá, többen, egymást váltva végezzék a mellkaskompressziót.

Újraélesztés kisgyermekeknél

Előfordulhat, hogy az újraélesztést kisgyermeken, csecsemőn kell elvégezni. Ilyenkor is a fentiek szerint járjunk el azzal a különbséggel, hogy az újraélesztés első lépéseként ötször fújjunk levegőt a gyermek tüdejébe a száján keresztül. Amennyiben ennek nincs hatása, kétszer tizenöt mellkaskompresszió és két befújás következik.  

Gyors segítség a defibrillátor

A defibrillátorok rendkívül hatékonyak: a szívleállást követő 1-2 percben szinte biztosan újraindítják a szívet. Minden teendőt szóban közölnek, a félautomata készülék az elektromos impulzust csak akkor adja le, ha az erre szolgáló gombot megnyomjuk (jelzi, hogy ezt mikor kell megtenni), míg a teljesen automatáknál a sokkoláshoz sincsen szükség külső beavatkozásra. Nagyon fontos, hogy sikertelenség esetén a manuális mellkaskompressziót és a befújást folytatni kell, a készülék általában két percen belül tölti újra magát, ekkor ismét elvégzi az újraélesztést.

Mit mondanak a tudósok?

Angol kutatók összehasonlították az újraélesztésre használt mechanikus eszközök és a kézzel végrehajtott újraélesztés hatékonyságát. A Resuscitation Journal orvosi szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a módszerek sikeressége között nincsen lényegi különbség, a kézi újraélesztés is megfelelő hatásfokú.

Újraélesztés videón!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email