Útifűmaghéj: a méregtelenítő gyógynövények királynője

Útifűmaghéj: a méregtelenítő gyógynövények királynője 1

Számos méregtelenítő gyógynövény létezik, ezek közül is kiemelkedik az útifűmaghéj (psyllium), amely jótékony hatásait rendkívül magas rosttartalmának köszönheti. Ezek a rostok teszik lehetővé, hogy az útifűmaghéj gyorsan és hatékonyan tisztítja meg a bélrendszert a káros lerakódásoktól, valamint a szervezeten áthaladva, magába szívja a méreganyagokat.


A természetes méregtelenítés koronázatlan királynője az útifűmaghéj, amelyet már évezredek óta használ a népi gyógyászat különböző emésztési panaszok, elsősorban a székrekedés és kisebb részben a hasmenés, valamint az enyhébb gyulladások kezelésére. Enyhe hashajtó hatását kiaknázva, régóta alkalmazzák a szervezet belső tisztítására, míg újabban az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítésére is igénybe veszik. Itt kell megjegyezni, hogy nem az Európa nagy részén megtalálható hagyományos útifű vagy lándzsás útifű, hanem a Plantago ovata, azaz az egyiptomi útifű magjáról van szó.

Megduzzadva méregtelenít

Az útifűmaghéj kimagasló méregtelenítő és béltisztító (salaktalanító) tulajdonságát annak köszönheti, hogy az ember számára emészthetetlen növényi rostjai, folyadék hatására eredeti térfogatuk sokszorosára duzzadnak. Miközben áthaladnak az emésztőrendszeren, megkötik a méreganyagokat, valamint szinte leradírozzák a bélnyálkahártyán és a bélredőkben letapadó káros salakanyagot. Mindezt ráadásul úgy, hogy a megduzzadt és nyálkássá váló útifűmaghéj eközben síkosítja a beleket, ezáltal megkönnyíti a jelentősen megnövekedő mennyiségű széklet távozását. A nagy mennyiségű, lerakódott salakanyag eltávolításával, és az anyagcsere javításával a súlyvesztést, valamint a hasi zsír eltávolítását is felgyorsítja.

Védi a szívet, óv a ráktól

Mivel az útifűmaghéj hatékonyan méregteleníti az emésztőrendszert, már ezzel számos betegség megelőzéséhez, illetve a kialakult tünetek megszüntetéséhez is hozzájárul. A felhalmozódó toxinok és salakanyagok kapcsolatba hozhatók a felszívódási és ürítési zavarokkal, a puffadással, a krónikus has- és fejfájással, a gyulladásokkal, az alvásproblémákkal, a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenésével, a rosszindulatú daganatok megjelenésével. Ezeket a panaszokat megelőzhetjük, illetve kezelhetjük az útifűmaghéj segítségével. Alkalmazásának további előnye, hogy vastagbél megtisztításával közreműködik a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, amivel immunrendszerünk működését is jelentős mértékben támogatja. Az immunsejtek 70 százaléka ugyanis a vastagbélben található, ez az oka annak, hogy a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja szervezetünk védekezőképességét. Az útifűmaghéj rostjai ezeken kívül csökkentik a vércukor és a koleszterin szintjét, ezzel fontos szerepet kapnak a 2-es típusú cukorbetegség, az epekövesség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában, és gyorsíthatják a betegségek gyógyulását. Kutatások bizonyítják, hogy az útifűmaghéj segíthet a metabolikus szindróma (összetett anyagcserezavar) kezelésében, ugyanis kedvezően befolyásolja a koleszterin, a triglicerid és a vércukor mennyiségét, mérsékli a vérnyomást és hozzájárul a súlyvesztéshez.

Mire figyeljünk?

Nagyon fontos, hogy az útifűmaghéj fogyasztása során minél több folyadékot, lehetőleg vizet igyunk, ellenező esetben székrekedés, puffadás, sőt, akár enyhébb fulladás is kialakulhat. Mindig legalább 2-3 órával a gyógyszerek bevétele után juttassuk a szervezetünkbe, mert akadályozhatja a hatóanyagok felszívódását. Hasonló okokból, közvetlenül az étkezések után se együnk útifűmaghéjat. Figyeljünk arra, hogy a béltisztítás miatt, a bélflóra jótékony baktériumait is megtizedelheti: szerencsére a útifűmaghéj prebiotikus rostjai éppen ezeknek a mikroorganizmusoknak a legfontosbb táplálékai, így az útimagfűhéj mellé nincs szükség külön prebiotikumok bevitelére.

Hivatkozások:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1322032

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10648260

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863407

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/psyllium

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email