Vastagbél tisztítás növényekkel | Hogyan működik?

Vastagbél tisztítás növényekkel | Hogyan működik? 1

A vastagbél tisztítás segítségével megszabadulhatunk a bélrendszerünk felhalmozódó, és kellemetlen panaszokat, sőt, akár betegségeke tokozó káros salakanyagtól, valamint mérgektől. Ehhez nincs szükség bélmosásra: sokkal hatékonyabb és kíméletesebb a megfelelő zöldségek, gyümölcsök alkalmazása, melyekkel tökéletesen elvégezhet a vastagbél tisztítás.


A rendszeres vastagbél tisztítás ugyanolyan fontos, mint a máj vagy a nyirokrendszer méregtelenítése. Tulajdonképpen nincs is másról szó, hiszen a vastagbél tisztításával a lerakódott káros salakanyagokat és toxinokat távolítjuk el a bélrendszerünkből. Sokan, mégis idegenkednek a kúra alkalmazásától, mert összekeverik a bélmosással: pedig nem feltétlenül erről van szó, a vastagbél tisztítás ugyanis gyógynövényekkel –zöldségekkel és gyümölcsökkel– is tökéletesen, és ami legalább ennyire fontos, kíméletesen megoldható.

Miért szükséges a vastagbél tisztítás?

Normális körülmények között a vastagbélből az ürítések során eltávoznak a mérgek és salakanyagok. A nem megfelelő táplálkozás hatására egyre gyakoribb és mind többeket érintő emésztési-, illetve anyagcserezavarok miatt, azonban a természetes vastagbél tisztítás nem lehet tökéletes: az elégtelen bélmozgások, a krónikus székrekedés és a bélflóra egyensúlyának szinte elkerülhetetlen összeomlása pedig még tovább ront a helyzeten. Kialakul az ördögi kör, ami egyre komolyabb tünetekhez és akár súlyos betegségekhez, gyulladásokhoz, vastagbéldaganathoz vezethet. Kockázatot jelentenek a salakanyagban megbújó, és anyagcseréjük során mérgeket termelő paraziták, valamint az elszaporodó káros bélbaktériumok is. A vastagbél tisztítás rendszeres elvégzésével ugyanakkor megelőzhető a nagyobb baj kialakulása, valamint enyhíthetők a már meglévő tünetek.

Vastagbél tisztítás: kéznél vannak a növények

A helytelen táplálkozás egyik következménye, hogy a túl sok méreganyaggal a szervezetünk már nem képes megbirkózni, így ezek jelentős része felhalmozódik a vastagbél nyálkahártyáján és a bélredők között. Ha viszont megfelelő ételeket fogyasztunk, éppen ellenkező hatást érünk el: a lerakódások nyom nélkül eltűnnek. A legfontosabb, hogy a vastagbél tisztítás érdekében, növényi rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Rostokból kétféle létezik, a székrekedés megszüntetését elősegítő, a koleszterin- és vérzsírszintet mérséklő, vízben oldhatatlan rostok (cellulóz, lignin) szinte emésztetlenül haladnak át a bélcsatornán, miközben kíméletesen leradírozzák a vastagbél belső faláról a káros anyagokat.

Vízben oldhatatlan rostok a következő növényekben találhatók meg a legnagyobb mennyiségben:

 • chia mag
 • hagyma
 • hántolt gabonák
 • káposztafélék
 • kivi
 • korpa
 • málna
 • padlizsán
 • paprika
 • paradicsom
 • psyllium (útifű)
 • ribizli
 • rozs
 • sárgarépa
 • szilva
 • uborka
 • zöldborsó

Hasznosak a vízben oldékony rostok (pektin, inulin) is, amelyek nedvességgel érintkezve gélszerű anyagot képeznek, és szinte magukba szívják a méreganyagokat.  A vastagbél tisztítás mellett további előnyük, hogy megszüntetik a hasmenést, csökkentik a vérzsír- és koleszterinszintet, a magas vérnyomást, valamint táplálékul szolgálnak a probiotikus bélbaktériumok számára, ezáltal fontos szerepet kapnak a bélflóra egyensúlyának visszaállításában és megtartásában.

Vízben oldódó rostok a következő növényekben találhatók meg a legnagyobb mennyiségben:

Fontos! A vízben oldható és nem oldható rostok különböző arányban és mennyiségben szinte minden növényben fellelhetők. Ha a vastagbél tisztítás érdekében fokozzuk a rostbevitelt, naponta igyunk 2,5-3 liter vizet.

Évente legalább kétszer

Amennyiben rossz az emésztésünk, krónikus szorulásban vagy hasmenésben szenvedünk, az IBS tüneteit tapasztaljuk, rendszeresen fáj a hasunk és puffadunk, valamint ok nélkül fáradékonyak, álmatlanok vagyunk és nincsen más betegségünk, problémáinkra a vastagbél tisztítás jelentheti a megoldást. Ha nincsenek panaszaink, a vastagbél tisztítás elvégzése évente legalább 2-3 alkalommal, tavasszal, nyáron és ősszel mindenképpen ajánlott. Kúraszerűen alkalmazva, ehhez napi 40-45 gramm rostot (megelőzéshez felnőtteknek kb. 30 grammra van szükség) kell a szervezetünkbe juttatni, méghozzá háromszor annyi nem oldhatót, mint oldhatót. Ezt kb. napi 1 kiló zöldség, gyümölcs vagy 10-15 dekagramm korpa fogyasztásával lehet elérni. Amennyiben erre nincs módunk, válasszunk minőségi táplálékkiegészítőket, amelyek tökéletes arányban tartalmazzák a vastagbél tisztításhoz szükséges rostokat.

Szakirodalom:

http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/how-to-get-more-fibre-into-your-diet.aspx

http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Whole-Grains-and-Fiber_UCM_303249_Article.jsp#.V5VjsSuYMmS

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22709768

http://www.naturalnews.com/038680:cleansing_foods_apple_cider_vinegar.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182488

 

 

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email