Vastagbéldaganat ellen | Milyen lehetőségeink vannak

Vastagbéldaganat ellen | Milyen lehetőségeink vannak 1

Minden ötödik rosszindulatú daganat a vastagbélben alakul ki, ráadásul világszerte a tumorok között a tüdőrák után a vastagbéldaganat a második leggyakoribb halálok. Pedig ennek nem kellene így lennie: a vastagbéldaganat ellen ugyanis számos módon védekezhetünk.


A vastagbéldaganat az esetek jelentős részében halálhoz vezet, ennek ellenére ez a ráktípus a legkönnyebben elkerülhető. Megelőzéséhez nincsen szükség gyógyszerek szedésére vagy bonyolult kúrák elvégzésére. A vastagbéldaganat ellen ugyanis a legjobb módszer az étrend- és életmódváltás, valamint –bizonyos kor után– a szűréseken való részvétel.

Miért alakul ki a vastagbéldaganat?

Vitathatatlan, hogy a vastagbéldaganat hátterében genetikai okok is állhatnak. Kimutatták, hogy azokban a családokban, ahol volt már vastagbélrákos, a leszármazottaknál nagyobb eséllyel alakul ki a betegség. Amennyiben nincsen szó örökletességről, a vastagbéldaganatot jó eséllyel az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt, a vastagbélben felhalmozódó mérgek és káros salakanyagok okozzák. Szintén növeli a kockázatot a stressz, a parazita-fertőzés, az alkoholfogyasztás, a bélflóra egyensúlyának felbomlása és egyes gyulladásos bélbetegségek jelenléte.

Étrendváltással a vastagbéldaganat ellen

A vastagbéldaganat ellen a legegyszerűbb és minden bizonnyal a leghatékonyabb módszer az étrendváltás. Tartózkodjunk az állati zsíroktól és a fehér cukortól, valamint minden olyan élelmiszertől, ami nagyobb mennyiségű adalékanyagot tartalmaz. A mérgek döntő többsége ugyanis a táplálékokkal jut a szervezetünkbe, ezeknek a toxinoknak egy része idővel lerakódik a vastagbélben, így növelve a vastagbéldaganat kockázatát. Ezt a folyamatot előzhetjük meg a rostos ételek és italok, például a psyllium maghéj, vagy a chia mag fogyasztásával, hiszen a rostot szinte szó szerint kitakarítják a vastagbelet, ezáltal jó szolgálatot tesznek a betegség megelőzésében. A vastagbélrák kockázatát egyes patogén bélbaktériumok is –ilyen a Fusobacterium nucleatum, a Bacteroides fragilis és a Helicobacter pylori–növelhetik, ezek elszaporodása pedig együtt jár a bélflóra egyensúlyának felbomlásával. Ilyenkor a probiotikumok, azaz a probiotikus baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők, valamint többek között a sovány joghurt, kefir és egyes gyógygombák segíthetnek helyreállítani a bélflóra megfelelő összetételét, ami fontos lépés lehet a vastagbéldaganat elleni harcban. És még valami: a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer hatékonyságát, ha a szervezetünk védelmi vonala ép, a vastagbéldaganat ellen is hatékonyabban léphet fel.

Méregtelenítés és béltisztítás

A rostokban gazdag étrend elsősorban akkor hatékony, ha a lerakódások még nem számottevőek vagy hosszabb időt szánunk a belső megtisztulásra, ezért inkább az ideális állapot fenntartásában lehet igazán hatékony. Amennyiben gyorsabb eredményre törekszünk, érdemes elvégezni egy minőségi méregtelenítő- és béltisztító programot, ami megelőzésképpen, nagyszerűen alkalmazható a vastagbéldaganat ellen. Hatása igen egyszerű: a válogatott gyógynövények és rostok kíméletesen, mégis nagy biztonsággal távolítják el a vastagbél falára tapadt méreg- és salakanyagokat, miközben pótolják a szervezet számára szükséges tápanyagokat. További előnye a béltisztításnak, hogy a bélparazitáktól is megszabadít: ez azért lényeges, mert az élősködők anyagcseréje során a rákos folyamatokat támogató méreganyagok is keletkezhetnek. Ne feledjük azt sem, hogy a méregtelenítés a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is szerepet kaphat!

Vizsgálatokkal a vastagbéldaganat ellen

Bár a vastagbélrák valamennyi korosztályt veszélyeztetheti, általában 50 év felettieket érinti. Tudni kell azt is, hogy az esetek döntő többségében a vastagbélpolipokból fejlődik ki – a másik gyakori előzmény a bél valamilyen gyulladásos betegsége –, ami körülbelül tíz évet vesz igénybe. Éppen ezért, a vastagbéldaganat ellen a kolonoszkópia is hatékony fegyver, hiszen a vastagbéltükrözés során ezek a kinövések könnyen eltávolíthatók, így megelőzhető a rák kialakulása. Tünetmentesség esetén az első vizsgálatot 48-49 éves korban érdemes elvégeztetni, majd ezt követőn tízévente megismételtetni. Ha a családban már volt vastagbélrák, a kolonoszkópia már a húsz éves kor körül, majd négy-öt évente javasolt.

Tudtad?

Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a rákot okozó szabad gyököket, ezért a vastagbéldaganat ellen is alkalmazhatók. Antioxidáns hatásúak a polifenolok, az A-, C-, E-, L- és egyes B-vitaminok, néhány aminosav, karitonoid és az Omega-3 zsírsav. Ezeket elsősorban a zöldelevű zöldségek, piros gyümölcsök, algák és gyógygombák fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe.

Hivatkozások:

https://www.med.upenn.edu/gastro/documents/CRCafterlowerendoscopy.pdf

http://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2015/09000/Fusobacterium_nucleatum___an_emerging_bug_in.2.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25305284

http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/31/aje.kwr331.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022250/

http://jco.ascopubs.org/content/23/2/378.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415727/

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email