Vastagbélrák ellen: kolonoszkópia és rostok

Vastagbélrák ellen: kolonoszkópia és rostok   1

A vastagbélrák a fejlett társadalmakban a három leggyakoribb rosszindulatú daganat egyike, ráadásul az utóbbi években megsokszorozódott a betegek száma. Pedig a vastagbélrák ellen számos működő módszer létezik: a leghatékonyabb a szűrővizsgálatok elvégzése, valamint a rendszeres méregtelenítés.


Annak ellenére, hogy a vastagbélrák a legkönnyebben kiszűrhető daganatos megbetegedés, előfordulása folyamatosan növekszik. Ma már számos nyugati országban a leggyakoribb tumoros elváltozás, ami minden második esetben halálos kimenetelű. Ennek azonban nem kellene így lennie, a vastagbélrák ugyanis a legkönnyebben kiszűrhető daganat, ami, ha időben felismerik, szinte mindig gyógyítható. Különösen igaz ez a rákmegelőző állapotként számon tartott bélpolipokra, ezek a szűrés alkalmával egyszerűen eltávolíthatók. Ne feledjük: a későn diagnosztizált vastagbélrák gyógyulási esélye mindössze harminc százalék.

Kolonoszkópiával a vastagbélrák ellen

Bár a vastagbélrák nemtől és korcsoporttól függetlenül bárkinél kialakulhat, leggyakrabban az 50 évnél idősebbeket érinti. Mivel korai szakaszában szinte teljesen tünetmentes, vagy a tünetei könnyen összetéveszthetők más, kevésbé komoly betegségekkel, létfontosságú a korai diagnózis. Ennek legjobb és gyakorlatilag tévedhetetlen módja a vastagbéltükrözés, azaz a kolonoszkópia elvégzése. Igaz, nem tartozik a legkellemesebb vizsgálatok köze, azonban ma már altatásban is elvégeztethető, így nem a páciens semmit sem érez a beavatkozásból. Vastagbélrák ellen azért a leghatékonyabb módszer, mert nem csupán a daganat jelenlétét mutatja ki 100 százalék biztonsággal, hanem a rákmegelőző állapotnak tekintett polipokat is, amiket a vizsgálat során egyszerűen eltávolíthat az orvos. A kolonoszkópiát 50 éves kortól kezdve 10 évenként ajánlott megismételni, azért ilyen időközönként, mert a polipokból ennyi idő alatt fejlődhet ki a rákos daganat. Amennyiben a családban már volt vastagbélrákos beteg, a tükrözést érdemes már 20 éves korban elvégezni, majd négy-öt évente megismételni.

Műtéti beavatkozások

A vastagbélrák ellen segítségünkre lehet a laparoszkópia is, ami egy olyan műteti eljárás, melyet endoszkóp használatával végeznek el. Mivel nincs szükség a hasfal bemetszésére, a beavatkozás minimális kockázattal jár, az apró hegek igen gyorsan gyógyulnak. A vastagbélrák ellen alkalmazott leginkább megterhelő műtét a colectomia. Ennek során – amennyiben a rák előrehaladott – nem csupán magát a daganatot, hanem a környező rákos szöveteket, szükség esetén a nyirokcsomókat is eltávolítják, így megelőzhető a vastagbélrák kiújulása, illetve az áttétek képződése. Amennyiben a kimetszett bélszakasz rövid, a metszés széleit összevarrják. Hosszabb szakasz eseten azonban sebészi nyílást, úgynevezett sztómát alakítanak ki, amelyen keresztül széklet egy külső zacskóba ürül. A felépülés után a betegek 80-90 százalékánál a sztóma véglegesen megszüntethető.

Vastagbélrák ellen természetes megoldások

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan miért alakul ki a vastagbélrák, az esetek jelentős részében ugyanakkor kimutatható az egészségtelen, rostokban szegény táplálkozás, ami hozzájárul az elégtelen ürítéshez, ezáltal a méreganyagok lerakódásához a vastagbélben. A bél nyálkahártyájára tapadó toxinok gyulladásokat okozhatnak, és jelentősen növelik a daganat megjelenésének kockázatát. A vastagbélrák ellen – legalábbis a megelőzésre – ezért alkalmazható sikeresen az étrendváltás, a rostok fokozott bevitele és az egészségtelen étrend, elsősorban a finomított fehércukor, az állati zsírok és az adalékokban bővelkedő élelmiszerek elhagyása. Ez azonban lassú folyamat, éppen ezért érdemes a felgyülemlett toxinokat méregtelenítéssel eltávolítani, így az étrendváltás is hatékonyabb lehet. A méregtelenítő program további előnye, hogy kiűzi az anyagcseréjük során méreganyagokat termelő parazitákat, valamint segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Utóbbi a vastagbélrák elleni küzdelemben azért fontos, mert a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését: ha a bélflórát felépítő mikroorganizmusok egyensúlyban vannak, szervezetünk nagyobb eséllyel győzi le a rákos megbetegedéseket. És még valami: kimutatták, hogy egyes baktériumok közvetlenül kapcsolatba hozhatók a vastagbélrák kifejlődésével, ezért is lényeges, hogy a bélflóra összetétele megfelelő legyen.

Antioxidánsok és probiotikumok

Többek között a citrusfélékben, a zöldleveles zöldségekben, a piros, bogyós gyümölcsökben, a chia magban és a gyógygombákban szinte „hemzsegnek” az antioxidánsok, amelyek megkötik a számos betegséggel, köztük a tumoros elváltozásokkal közvetlenül kapcsolatba hozható szabad gyököket. Ennek köszönhetően ezek az élelmiszerek a vastagbélrák ellen is segítségünkre lehetnek. Az erős immunrendszer a rákmegelőzés és kezelés kulcsa, ezért fogyasszunk prebiotikumokat és probiotikumokat, amelyek a bélflóra egyensúlyának helyreállításával támogatják a szervezet védekező mechanizmusait.

A vastagbélrák ellen a különféle ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitele is lényeges. Különleges szerep jut a D-vitaminnak, amely fokozza a rákos sejteket semlegesítő immunsejtek szaporodását, valamint a rendkívül hatékony antioxidáns C-vitaminnak.

Tudtad?

A Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás és a 2-es típusú cukorbetegség miatti elhízás növelheti a vastagbélrák kockázatát. Szintén összefüggésbe hozható a betegség kialakulásával a vörös húsok rendszeres fogyasztása.   

Hivatkozások:

http://www.cancer.org/cancer/colonandrectumcancer/detailedguide/colorectal-cancer-prevention

http://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-colon-rectum-or-bowel/Pages/Introduction.aspx

http://www.health.com/health/gallery/0,,20544048,00.html

http://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-prevention-pdq

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796096/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK116629/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email