Vastagbélrák ellen | Kolonoszkópia | Vastagbéltükrözés

Vastagbélrák ellen | Kolonoszkópia | Vastagbéltükrözés 1

A vastagbélrák a három leggyakoribb daganatos megbetegedés egyik, az összes rákos elváltozás 15-20 százaléka a vastagbelet érinti. Ha időben felfedezik jó eséllyel gyógyítható, ezért van különös jelentősége a szűrésnek. A leghatékonyabb a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), amelynek segítségével a rákmegelőző állapotnak számító polipok is kimutathatók. Sőt a vastagbéltükrözés alkalmával a polipok eltávolítására is lehetőség nyílik.


A hasüregben U-alakot formáló, körülbelül 150 centiméter hosszú vastagbél az emésztőrendszer utolsó része. Több szakaszból áll, ezek a vakbél –innen nyílik a féregnyúlvány–, a felszálló vastagbél, a jobb oldali vastagbélhajlat, a haránt vastagbél, a bal oldali vastagbélhajlat, a leszálló vastagbél, az S-alakú szigmabél, a végbél, valamint a végbélnyílás. A vastagbélrák gyakori megbetegedés, az összes rák mintegy 15-20 százaléka a vastagbélben alakul ki. Ezzel a vastagbélrák a három leggyakoribb daganat egyike, ráadásul az elhalálozás tekintetében a második a rákos megbetegedések között – kezelés nélkül a betegek több mint fele meghal. Elsősorban az 50 év felettiek veszélyeztetettek, a gyógyulás esélye késői felismerés esetén jelentősen csökken.

Életet menthet a vastagbéltükrözés

Bár rendkívül agresszív daganat, ha időben felfedezik, a vastagbélrák ellen többféle gyógymód is hatásos lehet. Léteznek otthoni megoldások, sőt akár a bélflóra is segítségünkre lehet, azonban a betegség kimutatásának legbiztosabb módja a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), ami egyúttal a megelőzéshez is hozzájárul. A vizsgálattal ugyanis nem csupán a kezdeti stádiumú –vagy már kifejlődött– daganat, hanem a rákmegelőző állapotnak tekintett vastagbélpolipok, valamint a gyulladásos vastagbélbetegségek –ezekből ritkábban, de szintén kialakulhat rákos elváltozás– is felismerhetők.

Elég tízévente megismételni

A vastagbéltükrözés nem igényel korházi tartózkodást, azonban szükség van a bélrendszer kitisztítására, amit elsősorban hashajtókkal, valamint beöntéssel érnek el. A szondát a végbélnyíláson keresztül vezetik fel a bélbe, amikor eléri a vékonybelet, óvatosan visszahúzzák. Annak érdekében, hogy a nyálkahártyáról megfelelő minőségű képet kapjon, az orvos szén-dioxid befújásával kisimítja a bél redőit. Maga az eszköz körülbelül másfél méter hosszú, és 1-1,5 cm átmérőjű, lámpával és videó rögzítésére alkalmas kamerával felszerelt hajlékony cső. Úgy alakították ki, hogy segítségével szükség esetén a polipokat –ezekből fejlődik ki a daganat– könnyen és biztonságosan eltávolíthassa a szakorvos, aki ilyenkor a szövetmintavételt is elvégzi. A vizsgálat általában 30-40 percet vesz igénybe, kérésre a beteget elaltatják, ezzel a kellemetlenségek minimálisra csökkennek.

Előfordulhatnak mellékhatások

Biztonságos módszerről van szó, azonban ritkán, de előfordulhat, hogy a vastagbéltükrözés következtében, a valamilyen okból –pl. gyulladás– elvékonyodott bélfal kilyukad. Hasonló következménye lehet a nagyobb méretű polipok eltávolításának. Amennyiben a bélfal megsérül, a sebet haladéktalanul összevarrják.

Középkorúaknak kötelező

50 év felett, mindenkinek erősen ajánlott elmenni vastagbéltükrözésre, ugyanis ebben az életkorban drasztikusan megemelkedik a vastagbélrákos esetek száma. Amennyiben a családban már volt vastagbélrákos megbetegedés, a kolonoszkópiát lényegesen hamarabb, már húsz éves életkor körül javasolt elvégezni. Mivel daganat kifejlődése tíz évet vesz igénybe, elegendő ilyen időközönként –esetleg a biztonság kedvéért, néhány évvel korábban– megismételni a vizsgálatot.

Virtuális vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés egyik alternatív módja a virtuális kolonoszkópia, amikor a beteget képalkotó eszközökkel, kívülről vizsgálják. A Rochester-i Mayo Clinic által koordinált ACRIN kutatócsoport 2610 virtuális vastagbéltükrözést hajtott végre, 50 év feletti betegeken. A páciensek 78 százalékánál fedeztek fel legfeljebb hat milliméteres adenomákat −mirigyekből kiinduló, jóindulatú daganatokat−, 90 százalékuknál pedig legalább tíz millimétereseket, vagy ennél nagyobbakat. A virtuális vastagbéltükrözés hátránya, hogy a vizsgálat alatt nincs mód a belek megtisztítására, esetleges polipok eltávolítására, és szövetmintavételre.

Mit mondanak a tudósok?

A Harvard Public Health tudósai közel 90 ezer páciens részvételével, húsz évig tartó kérdőíves felmérést végeztek, eközben 1815 végbél- és vastagbélrákos esetet dokumentáltak. Megállapították, hogy a megfelelő időközönként végrehajtott vastagbéltükrözés, mintegy 40 százalékkal csökkenti a végbél- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Kutatási eredményeiket a New England Journal of Medicine tudományos lapban tették közzé.   

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email