Vastagbéltükrözés: hogyan zajlik a vizsgálat?

Vastagbéltükrözés: hogyan zajlik a vizsgálat? 1

Sokan idegenkednek a vastagbéltükrözéstől (kolonoszkópia), pedig a vastagbél, illetve a végbél betegségeinek felismerésére ez a leghatékonyabb módszer. Sőt, a vastagbéltükrözés segítségével a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetjük, ennek érdekében 50 éves kor felett tízévente végeztessük el a vizsgálatot.


A vastagbéltükrözés egy diagnosztikai módszer, amellyel 100 százalékos biztonsággal kimutatható a vastagbél és a végbél legtöbb betegsége, így a gyulladások, fekélyek, sérvek, valamint a rákmegelőző állapotnak tekintett polipok és más képletek, illetve a daganatok. További előnye, hogy a vizsgálat során a kinövések – de nem a rákos daganatok – jelentős része azonnal eltávolítható.

Mikor szükséges a vastagbéltükrözés?

Tünetmentesség esetén, a vastagbéltükrözés a prevenciót szolgálhatja, amennyiben már jelentkeznek a vastagbél, illetve a végbél betegségével összefüggésbe hozható panaszok, a vizsgálattal ezek oka deríthető fel. A vastagbéltükrözés szükségességére utaló leggyakoribb tünetek a következők:

Vastagbélrák és vastagbéltükrözés

A vastagbéldaganat megelőzésének legjobb módja a vastagbéltükrözés, a 10-40 percig tartó vizsgálattal ugyanis kimutathatók a rákot legtöbbször megelőző gyulladásos bélbetegségek, illetve a bélpolipok, kinövések jelenléte. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a jóindulatú kinövésekből körülbelül tíz év alatt fejlődik ki a rákos daganat, amely jellemzősen az ötven éven felülieket érinti. Éppen ezért, a vastagbéltükrözés elvégzése valamivel az ötvenedik életév betöltése előtt javasolt, majd negatív eredmény esetén ezt követően elegendő tízévente megismételni. Amennyiben néhány kisebb polip eltávolítására is sor került öt éven belül, nagy mennyiségű polip esetén három éven belül indokolt az újbóli vastagbéltükrözés, míg jelentős méretű polip leszedését követően fél-egy év múlva kell ismét alávetni magunkat a vizsgálatnak. Ha a közeli hozzátartozók körében már előfordult vastagbélrák, ilyenkor már húsz éves korban ajánlott a vastagbéltükrözés, amit 3-4 évente, illetve a kezelőorvos utasításának megfelelően, ismét elvégeznek.

Felkészülés a vizsgálatra

Ahhoz, hogy a vastagbéltükrözés pontos eredményt hozzon, a vizsgálat előtt elengedhetetlen a diéta, illetve a béltisztítás. Ennek része a néhány napos kímélő étrend, valamint hashajtás, utóbbit az orvos által felírt készítmény biztosítja. A vastagbéltükrözés előtti napon, a koplalás mellett – legfeljebb üres leves engedélyezett – nagy mennyiségű folyadékot kell inni, míg közvetlenül a vizsgálatot megelőzően, beöntésre is szükség lehet.

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

Amennyiben a páciens alkalmas rá, ma már a vastagbéltükrözés általában altatásban történik. Kizáró okot jelenthetnek ugyanakkor egyes krónikus betegségek, mint például az érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség. Amennyiben az altatás kockázatos, a beavatkozást érzéstelenítéssel, illetve bódítást követően végzik. Először a végbélen keresztül a vastagbélbe vezetik a vizsgálóeszközt (kolonoszkóp), a rugalmas, vékony csövön lámpát és videokamerát is elhelyeznek, így az orvos tökéletes képet kap az adott bélszakasz állapotáról. Annak érdekében, hogy a bélredők közötti részek is láthatóvá váljanak, valamint a kolonoszkóp akadálytalanul haladjon a bélkanyarulatokban, levegőt fújnak a bélrendszerbe. A kolonoszkópon található sebészi eszközöknek köszönhetően a vastagbéltükrözés során lehetőség nyílik, a jóindulatú kinövések (polipok, más képletek) leválasztására. Ez alól kivételt képeznek a túl nagy polipok és a daganatok, amelyeket egy újabb műtéttel távolíthatnak el. A felfedezett elváltozásokból szövetmintát vesznek, ahogyan az eltávolított polipokat is megvizsgálják, ezzel teljes biztonsággal megállapítható a rák esetleges jelenléte.

Műtét után

A vastagbéltükrözés után rendszerint nem kell a kórházban maradni. Előfordulhat puffadás és enyhébb fájdalom, ritkábban fertőzés is kialakulhat.  

Tudtad?

Létezik úgynevezett virtuális vastagbéltükrözés is, amit egy képalkotó eszközzel (CT) végeznek. Ezzel kimutathatóak a vastagbélpolipok és más elváltozások, azonban eltávolításukra a vizsgálat során nincsen mód.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022250/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365838/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2660825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23784448

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273122/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email