Vastagbél- és végbélrák felismerése | Segít a bélflóra

Vastagbél- és végbélrák felismerése | Segít a bélflóra 1

Az utóbélben kialakuló kolorektális rosszindulatú daganat (vastagbélrák és végbélrák) a harmadik leggyakoribb rák a világon. A Cancer Research Fund International előrejelzése szerint 2035-re évente 2,4 millió új utóbélrákos beteget diagnosztizálnak. Ezért rendkívül fontos a korai felismerés, amiben a bélflóra is szerepet kaphat.

 

 

A vastagbélrák és a végbélrák –összefoglaló néven kolorektális rák– a harmadik leggyakoribb daganattípus, egyúttal a három leggyakrabban halált okozó daganat egyike. A megbetegedés kockázata magas, eléri az öt százalékot. A legtöbb kolorektális rák nem öröklődik genetikusan, kialakulásukban a környezeti és életmódbeli kockázati tényezők is fontos szerepet játszanak. Esetükben különösen igaz a megállapítás: a korai felismerés életet menthet. Ennek jelenleg a legbiztosabb módja a kolonoszkópia segítségével elvégzett szűrés, amivel pontosan felmérhető a vastagbél belső felületének állapota. Bár hatékony eljárásról van szó, a páciensek többsége nem szívesen veti magát alá a kellemetlen vizsgálatnak.

Kolonoszkópia helyett székletvizsgálat

A legújabb kutatások összefüggést találtak a bélflóra összetétele és a vastagbélrák, illetve a végbélrák jelenléte között.  A MetaGenoPolis project keretében a Molecular System Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a bélflórát alkotó mikroorganizmusok befolyásolják az elhízást, a gyulladásos bélbetegségek és a kolorektális rák kialakulását. Ez azt jelenti, hogy a bélflóra vizsgálatával a rák már korai szakaszában kimutatható lehet. A kutatók 61 egészséges, 53 előrehaladott vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő, illetve 42 olyan páciens székletét vizsgálták meg, akiknél kimutatták a vastagbélrák előszobájának tekinthető bélpolipokat. Fontosnak tartották, hogy a mintákat hetekkel a béltisztítás és a kolonoszkópiás beavatkozást megelőzően vegyék le. Erre azért volt szükség, mert a kutatók feltételezték, hogy az eljárások befolyásolják a bélflóra összetételét. Azt már korábban kimutatták, hogy az egyébként a szájban élő és az íngyulladásért felelőssé tehető Fusobacterium nucleatum baktérium ösztönzi a bélben található jóindulatú polipok elrákosodását, az új vizsgálat pedig mindezt alátámasztotta: kiderült, hogy az egészséges, a már daganatos és a rákmegelőző állapotban lévő páciensekre más fajta baktériumpopuláció jellemző, a Fusobacterium nucleatum egyik alfaja különösen nagy számban található meg vastagbélrákos, valamint a végbélrákos betegek székletében.

A bélflóra teszttel hamarabb kimutathatóak a rákos folyamatok

A kutatók komplex szűrést javasolnak, amelyben a rákmegelőző állapotot is jelző bélflóra teszt kiegészül a FOBT (fecal occult blood test) vizsgálattal. Utóbbi a székletben szabad szemmel nem látható, azonban a végbélrákra utaló vér jelenlétének kimutatására szolgál. A két vizsgálat együttes alkalmazása 45 százalékkal hatékonyabb, mint az egyedüli FOBT teszt, ráadásul alkalmas a vastagbélrák és a végbélrák kialakulását közvetlenül megelőző elváltozások diagnosztizálására is. Ez pedig rendkívül fontos, hiszen a kolorektális daganatok túlélésének esélye sokkal nagyobb, ha a kezelést még a kezdeti stádiumban megkezdik.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email