Miért vörös a szemed?

Miért vörös a szemed? 1

A kivörösödött szem a kötőhártya, azaz a szemgolyót és a szemhéjat borító szövet gyulladásának leggyakoribb tünete. Annak ellenére, hogy fájdalmas és kellemetlen – hacsak nem idegen test, vagy vegyszer okozta – a kötőhártya-gyulladás szerencsére nem veszélyezteti látásunkat.


Szemünk különösen érzékeny a külső behatásokra, mivel állandóan kapcsolatban van a minket körülvevő világgal szinte elkerülhetetlen, hogy időnként ne betegedjen meg. Az egyik leggyakoribb panasz a kötőhártya-gyulladás, amelyet sok minden kiválthat. A kötőhártya-gyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű, de okozhatja allergia és szembe került idegen test is.

A kötőhártya-gyulladás jellemző tünetei

• A szem/szemek kivörösödése

• Könnyezés

• Homályos látás

• Fényérzékenység

• Szemviszketés

• Az éjszakai váladékozás miatt a legtöbb esetben a szemhéjak reggelre összetapadnak

A kötőhártya-gyulladás és kiváltó okai

Amennyiben vírusok vagy baktériumok miatt alakul ki a kötőhártya-gyulladás a fertőzést általában a staphyllococcus, a streptococcus, a chlamydia, az adenovírusok és a herpeszvírus  valamelyike okozza. 

Vírusos fertőzéskor a szemből vizes vagy nyákos váladék ürül, míg a bakteriális gyulladás estén a váladék sűrű, színe sárgás vagy zöldes. A fertőzés néha csak az egyik szemet érinti, de amennyiben nem ügyelünk az alapvető higiéniás szabályokra a másik szemünkre is gyorsan átterjedhet a kötőhártya-gyulladás és persze másokat is megfertőzhetünk vele. Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti és rendszerint tavasszal jelentkezik, hiszen ilyenkor számtalan allergén anyag – elsősorban pollenek – repkednek körülöttünk. Ezek a szemmel érintkezve gyulladásos reakciót váltanak ki, ami erős és folyamatos szemviszketéssel jár. Az tünetek közé tartozik még a gyakori tüsszögés, valamint az orr vizes váladékozása. Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy a gyulladást a szembe kerülő idegen test, vagy vegyszer okozza. Ilyenkor azonnal tisztítsuk ki szemünket: mossuk át többször alaposan, közben távolítsuk el az irritáló anyagot. Általában ez a fajta kötőhártya-gyulladás nem jár erősebb szemváladékozással a tünetek pár napon belül, maguktól megszűnnek.

A legjobb terápia a higiénia

Talán észre sem vesszük, de naponta számtalanszor megérintjük a szemeinket ezzel pedig állandó veszélynek tesszük ki őket. Kezünk ugyanis szinte sohasem teljesen tiszta, mindig lehet rajta valamilyen baktérium vagy más, kötőhártya-gyulladást kiváltó mikroorganizmus.

Hogy elkerüljük az önfertőzést, tartsunk be néhány egyszerű óvintézkedést:

• Soha ne érjünk puszta kezünkkel a szemeinkhez. Amennyiben nagyon viszket használjunk eldobható papír zsebkendőt. Minden alkalommal újat!

• Gyakran, és alaposan mossunk kezet.

• Kötőhártya gyulladás esetén lehetőség szerint minden nap cseréljük le párnahuzatunkat. Az éjjeli forgolódás alatt jócskán szétszórhatjuk rajta a kórokozókat, ami könnyen felülfertőzéshez vezethet.

• Naponta váltsunk törölközőt. Az ideális az lenne, ha minden arcmosás után tisztát vennénk elő. Nagyon fontos, hogy betegségünk ideje alatt ne osszuk meg mással a törölközőnket.

• Amennyiben nem vettük észre idejében a tüneteket és kötőhártya-gyulladásos szemünket sminkeltük, sajnos ki kell dobnunk szempilla spirálunkat és mindent szépítő eszközt, ami beteg szemünkhöz ért. A vírusok és baktériumok sokáig „eléldegélnek” rajtuk, így bármikor – akár hónapokkal később – újra megfertőzhetjük velük magunkat.

Tudtad?

Negyven éves kor felett a szem nedvtermelése, mely természetes védőpajzsot képez a külső hatások ellen, fokozatosan csökken. Ezáltal a szemhártya érzékenyebbé, védtelenebbé válik, sokszor egy egyszerű huzat miatt is kialakulhat kötőhártya-gyulladás.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email