Zöldhályog oka, tünetei és kezelése | Mire kell figyelni?

Zöldhályog oka

Bár a zöldhályog gyógyíthatatlan, és megelőzni sem tudjuk, ha a kezelését időben elkezdik, az állapotromlás megállítható. Ehhez ismerni kell a zöldhályog tüneteit, valamint a betegség kiváltó okait.


Valójában a zöldhályog nem hályog, hanem egy neurodegeneratív betegség, a szemideghártya (retina) látóidegét alkotó idegrostok (a retinán lévő ganglionsejtek rostjai) pusztulásának, és ezáltal a látóideg fokozatos leépülésének következménye. Ennek hátterében a megemelkedett belső szemnyomás vagy a látóidegfő (a látóidegrostok kilépési helye a retinán) keringési zavara, esetleg a szemnyomás napon belüli szélsőséges ingadozása áll. A zöldhályog előrehaladottságának függvényében, különböző szintű, de mindig visszafordíthatatlan látásromlást eredményez. Amennyiben a retinán képződő információt (ez tulajdonképpen a látás) az agyba szállító látóideg összes rostja elpusztul, beáll a teljes vakság. Világszerte több tízmillió embert érint a zöldhályog, ritkán veleszületett, illetve gyermekkorban is kialakulhat, azonban elsősorban az idősebb korosztályt érinti.

Miért jön létre a kóros szemnyomás?

Ha a csarnokzugi hálózat csatornái elzáródnak, a csarnokzug megtelik folyadékkal (csarnokvíz), ennek hatására a szem belső nyomása megnő. Amikor a szemnyomás folyamatosan vagy visszatérően meghaladja a 22-23 Hgmm határértéket, számítani lehet a zöld hályog kialakulására.

Zöldhályog típusai

A zöldhályog okai alapján megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. Míg előbbi esetében gyakori a családi halmozódás, pontos háttere ugyanakkor nem ismert, a másodlagos glaukómánál a megnövekedő szemnyomás valamilyen betegséghez társul. Ez lehet gyulladás, fizikai sérülés, esetleg daganat. Lassan alakul ki, mert eleinte a csarnokvíz a beszűkült elvezető rendszeren, ha nehezen is, de elszivárog, ezért sokáig tüneteket sem produkál az elváltozás.

  • Nyitott zugú glaukóma (elsődleges): a leggyakoribb zöld hályog, az esetek 90-95 százalékában ezt diagnosztizálják az orvosok. Általában mind a két szemet érinti, de kifejlődhet aszimmetrikusan is. Növeli a kockázatát a jelentős rövidlátás, a cukorbetegség, a családi halmozottság, valamint az időskor. Alattomos betegség, mert nagyon sokáig nem okoz zavaró tüneteket. Nagyon fontos: a zöldhályog nem gyógyítható, viszont szinten tartható. Nem mindegy tehát, hogy mikor kezdődik el a kezelése, hiszen az akkori állapot megőrzésére van a legnagyobb esély, javulást nem lehet számítani. Ezért lényeges, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha a látótér szélén látótérkiesés jelentkezik, a perifériás látás torzul, majd tovább szűkül a látómező (kialakul a csőlátás), ezt követően a homályos terület a látótér egyre nagyobb részét lefedi. Szintén a nyitott zugú zöld hályogra utalhat a látását kevésbé zavaró, azonban visszatérő fényes körök megjelenése. Vegyük komolyan a tüneteket, mert az évtizedeken keresztül elhanyagolt zöldhályog vaksághoz vezethet!

Már a kisebb panaszok esetén is, a biztonság kedvéért, érdemes ellenőriztetni a szemnyomást.

  • Alacsony nyomású (low tension) glaukóma: jellemzője, hogy a zöldhályog normális szemnyomás mellett alakul ki. Hátterében a túlzottan alacsony vérnyomás áll, emiatt a látóideg vérellátása romlik, ami a látóideg rostjainak károsodásához vezet. Az alacsony nyomású zöldhályog gyakori kísérője a migrén és a fejfájás.
  • Zárt zugú glaukóma (elsődleges): ha a beteg nem kap azonnali kezelést, az elsődleges zárt zugú zöldhályog akár egy nap alatt vakságot okozhat. Ebben az esetben a csarnokzug elzáródása miatt, megszűnik a szemfolyadék keringése, ami rendkívül magas szemnyomást eredményez, ezért a látóidegrostok gyorsan elpusztulnak. Elsősorban az egyébként is szűk csatornazug váltja ki – a folyadék útját a szivárványhártya belógása akadályozza –, de az időskori szemlencse megvastagodás, illetve az erős stressz is növeli a kockázatát. A zárt zugú zöldhályog tünetei néhány óra alatt jelentkeznek: fájdalom, könnyező és vörös szem, erős fejfájás (halánték, homlok), hányinger, kitágult szabálytalan alakú pupilla, szivárványszínű karikák a fényforrások körül, megkeményedő szemgolyó, elhomályosuló szaruhártya, homályos látás. Amennyiben ezeket a panaszokat észleljük, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A zöld hályog kezelése

Függetlenül a zöld hályog fajtájától, a betegség kezelése mindenekelőtt a szemnyomás csökkentését jelenti. Ezt általában a csarnokvíz termelődésének visszafogásával és a folyadék intenzívebb elvezetésével lehet megoldani, így megállítható a látóideg további károsodása. Szintén figyelmet kell fordítani a magas szemnyomást kiváltó egyéb okok (pl. betegség) megszüntetésére, és a látóideg vérellátásának javítására. Lényeges a dohányzás abbahagyása, mert ez a szem ereit is beszűkíti. Általános terápia a megfelelő szemcsepp használata, amit az egész életen át alkalmazni kell, hiszen ellenező esetben a zöldhályog tovább romlik. A szemcsepp mellett orális és injekcióval beadható szerek is léteznek, míg a gyógyszeres kezelés mellett sokszor műtéti beavatkozásra is szükség van.

Mit mondanak a tudósok?

Az amerikai Jackson Laboratory kutatói megállapították, hogy a retinán lévő idegsejtekben (ganglionsejtek) az öregedés hatására lecsökkent a nikotinamid-adenin dinukleotid (NAD) mennyisége, ami befolyásolja a sejtek anyagcseréjét és ezáltal energiaszintjét. Ez az egyik oka annak, hogy a sejtek sérülékenyebbek a stresszhatásokkal, így a megnövő szemnyomással szemben. A tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy a B3-vitamin (a NAD előanyaga) segítségével növelhető a NAD szintje, javítható a ganglionsejtek anyagcseréje, így a sejtek kevésbé károsodnak a kóros szemnyomás emelkedés esetén. Kiderült az is, hogy a B3-vitamin génterápiával (nikotinamidból NAD-ot előállító Nmnat1 enzimmel) történő alkalmazásával, a zöldhályog kialakulása kivédhető, amennyiben a betegség hátterében kimutatható a veleszületett hajlam.

Tudtad?

A glaukóma kifejezés Hippokratésztől ered és a szem (omma) zöldes, kékes, szürke (glaucos) elszíneződésére utal.

 

Hivatkozások:

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170216143907.htm

https://www.jax.org/news-and-insights/2017/february/vitamin-b3-glaucoma-study

http://wildhealthh.com/hu/pages/1345138

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0027363/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email