Ezért jó az aktív szén pattanásokra | Még mikor segíthet?

Ezért jó az aktív szén pattanásokra | Még mikor segíthet? 1

Számtalan kozmetikum létezik a pattanások kezelésére. Ezek közé tartozik az aktív szén, illetve az aktív szenet tartalmazó készítmények. Hatékony, és ami legalább ennyire fontos, természetes megoldás, ami szinte mindenkinek nyugodtan ajánlható.


Szinte senki nincs, aki ne szenvedett volna az akné (pattanás) megjelenésétől. Ezek a kellemetlen, többnyire a túlzott faggyútermelődés következtében megnyilvánuló bőrproblémák főként a megváltozott hormonháztartásnak tudhatók be, ahogyan a kiváltó okok között szerepelhetnek a nem megfelelő kozmetikumok, a személyes higiénéhez használt tisztálkodó szerek használata, de sokat nyomhat a latban az egészségtelen táplálkozás és a stressz is.

Sose jön jókor

A pattanások szinte olyanok, mint a keselyűk: akkor „csapnak le”, mikor a legkellemetlenebbek. Legyen szó akár egy munka interjúról vagy egy romantikus vacsoráról, a nagy nap reggelén, azt vesszük észre, hogy olyan a bőrünk, mint amit aláaknáztak. És ez még nem minden. Az akne megjelenése nemcsak duzzanatokat produkál. Körülötte a bőrünk kivörösödhet, sokszor kellemetlen, viszkető érzéssel, esetleg fájdalommal párosul. 

Még több kockázati tényező

Bár a pattanások hátterében rendszerint egészségügyi okok állnak, mégis kozmetikai kérdésnek tekintjük. Pedig a már említett hormonális változások, vagy a nem megfelelő táplálkozás, és az ebből adódó rossz emésztés (diszpepszia), illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása váltja ki a leggyakrabban, ezeket pedig illik komolyan venni.

Mit tegyünk, mit ne tegyünk?

A pattanások a kamaszkor szinte kötelező velejárói, míg a hölgyeknél sokszor a premenstruációs szindróma kísérői. Ebben az esetben a pattanás pár napon belül magától, és nyomtalanul elmúlik. Fontos azonban – és ez a kamaszokra fokozottan érvényes –, hogy ne piszkálják, és ne nyomkodják a dudorokat, mert könnyen elfertőződhetnek, ami lassítja a gyógyulási folyamatot. Sőt, ennek következtében, maradandó hegek is kialakulhatnak. Szintén nem ajánlatos az alapozók, púderek „túladagolása”, mert könnyen eltömhetik a bőr pórusait, ez pedig csak ront a pattanások állapotán.

Nagyon fontos a megfelelő és rendszeres arcbőrtisztítás is, mert a nem megfelelő arclemosók, tonikok, arctörlők, vattakorongok használata nemcsak a pórusok tisztulását akadályozhatják, hanem ráadásul méreganyagokat is bejuttathatnak a bőrbe.

Kamaszkorban a pattanások huzamosabb ideig „díszíthetik’ az arcbőrt, a fiúk esetében az arc mellett a vállakon és a hát felső részén is kialakulhatnak. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne hordjunk szintetikus ruhákat, legalábbis azokat, amelyek közvetlenül a bőrrel érintkeznek. Válasszuk inkább a könnyen szellőző, tiszta pamut, esetleg selyem ruhadarabokat. Problémát okozhatnak egyes baktériumok, ezek a mikroorganizmusok a pattanásokon kívül a bőrgyulladásért is felelőssé tehetők. Nem véletlen, hogy a probiotikumok és a prebiotikumok szedése, és ezáltal a bélflóra egyensúlyának helyreállítása, a pattanásoktól is megszabadíthat. Egy dolog azonban vigasztalhatja azokat, akik hajlamosabbak az erőteljesebb faggyúműködésre. A zsírosabb bőr ugyanis általában később és kevésbé ráncosodik, mint az aknéktól kevésbé érintett, ám száraz típus.

Megoldást nyújthat az aktív szén

Az aktív szén egyre nagyobb teret hódít a szépségápolásban, pedig nem új keletű találmány. Már alkalmazták az ókori egyiptomiak és görögök, de használata elterjedt volt Ázsiában is. Az aktív szén számos szépségápolási termékben megtalálható, gyakori összetevője az arcpakolásoknak, olajaknak, szappanoknak. Legfontosabb hatása, hogy alaposan és mélyen tisztít, és mindezt anélkül, hogy károsítaná a hámsejteket. Fertőtlenít, nyugtatja a pattanásos bőrt, felgyorsítja a gyógyulást, csillapítja a viszketést és a fájdalmat, valamint lassítja a gyulladás továbbterjedését. Az sem elhanyagolható tény, hogy akadályozza a bőr kifényesedését, amelyre a sima szappanos víz vagy arclemosók nem képesek. Pedig, mindannyian tudjuk, hogy az aknés bőr fényessége nem egyenlő a ragyogással: az ilyen bőr inkább elhanyagoltnak és ápolatlannak tűnik. Sokszor még a legdrágább smink is csak rövid időre tudja eltüntetni, és ez sokaknak, főleg kamaszkorban, komoly lelki, önbecsülési zavarokat okozhat. Nekik tehát különösen ajánlott az aktív szén használata.

Az aktív szén előállítása

Ha aktív szénnel szeretnénk üdévé és tisztává varázsolni a bőrünket, azt a terméket válasszuk, amelyen feltüntették, hogy aktív növényi szén. Ezt úgy állítják elő, hogy magas hőmérsékleten, oxigénmentes közegben, elszenesítenek különféle növényeket, fákat vagy például kókuszdió héjakat. Az így kezelt alapanyag szinte felér egy szénkoncentrátummal, porózussá válik. A bőrön alkalmazva, szinte magába szívja a szennyeződéseket, toxinokat: sokat segíthet a rendszeres használata főleg, ha szennyezett levegőjű nagyvárosban élünk. További előnye, hogy a dohányzás bőrre gyakorolt negatív következményeitől is megszabadít, miközben fertőtlenít, és üdévé varázsolja bőrünket.

Maszk készítése aktív szénnel egyszerűen

Aktív szén alapú, fertőtlenítő és bőrszépítő maszk otthoni elkészítése és használata nem ördöngösség. Amire szükségünk lesz:

  • 1,5 kiskanálnyi aktív szén;
  • 1 kanálnyi virágméz;
  • 90 ml langyos víz.

Egy nagyobb (nem fém) edényben, alaposan összekeverjük a hozzávalókat addig, míg nem lesz szép sima, csomómentes. Amikor kész, felvisszük az arcunkra – természetesen, ha a háton, vállakon alkalmazzuk, arányosan növeljük az összetevők mennyiségét –, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Az idő leteltével, langyos vízzel, óvatosan lemossuk, és szárazra törölgetjük a kezelt felületet.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1676641/
https://healthyfocus.org/activated-charcoal-benefits/
http://www.charcoalremedies.com/acne
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email