Az anyajegy veszélyei | Melanoma lehet belőle

Az anyajegy veszélyei | Melanoma lehet belőle   1

Szinte nincsen olyan ember, akinek ne lenne legalább egy anyajegye. A bőrön bárhol megjelenhetnek, alakjuk, színük és méretük rendkívül változó. Általában teljesen ártalmatlan, azonban előfordulhat, hogy melanoma, illetve más típusú bőrdaganat alakul ki belőle: ezért lényeges, hogy figyeljük az anyajegyeink változásait, valamint rendszeresen járjunk el anyajegyszűrésre.


Az anyajegy orvosi neve a latin „naevus” szóból származik jelentése jel, bélyeg. Valóban, felfogható bélyegnek, hiszen ez a bőr rendellenesség egy életen át elkísér minket. Míg a gyerekeken általában 2-3 éves kor előtt egyet sem, vagy csak elvétve találunk, felnőtt korban, ahogyan gyarapszik éveink száma, újabb és újabb anyajegyeket fedezhetünk fel a testünkön.

Pigmentek és napfény

Az anyajegy tulajdonképpen pigmentsejtek összessége. Kialakulhat a vándor pigmentsejtek torlódásából, ilyenkor a bőrt a túlzott napfénytől óvó pigmentsejtek a fény érte bőrfelületre vándorolnak, hogy pajzsként megvédjék a káros sugaraktól. Amikor a „fényriadó” elmúltával a pigmentek nem válnak szét, létrejön az anyajegy. Megjelenését kiválthatja ezen kívül a hosszan tartó, ártalmas UV-sugárzás, de bőrsérülés is: ennek következtében a pigmentsejtek túlszaporodnak, és különféle alakzatokat formálnak. Ez az egyik legfontosabb háttere az anyajegy veszélyeinek.

Többféle anyajegy létezik

Az anyajegyeket az orvosok többféle módon osztályozzák.

  • A legritkábban előfordulók a velünk született anyajegyek, amelyek rendszerint szabálytalan alakúak, nagy kiterjedésűek, és sötét színűek, esetleg szemölcsszerűek. Gyakran több-kevesebb szőr borítja őket, és a hámrétegben mélyen beágyazódnak. Amennyiben a veleszületett anyajegy túlságosan megnő, legalább 10 százalékkal nagyobb annak a kockázata, hogy idővel elrákosodik.
  • Az anyajegyek másik −nagyobbik− csoportját képezik a szerzett anyajegyek, ezek életünk folyamán alakulnak ki. Természetükből adódóan jóindulatúak, besorolásuknál az jelenti a kiinduló pontot, hogy a hámréteg melyik területén helyezkednek el. A szerzett anyajegy egy csoportja a felhám −epidermis− és az irha −dermis− között található: leginkább fekete/sötét foltokat képeznek, amelyek felülete sima és lapos, esetleg kissé domborodó. Az úgynevezett „vegyes” anyajegyek ennél kitüremkedőbbek, alsó részük a bőrréteg mélyebb részén −subcutis− található. A harmadik csoportba a bőr deformációt is okozó –nem csak a pigmentációt érintő− szemölcsös-, szőrtüszős- és faggyúmirigyes anyajegyek tartoznak.

Anyajegy és melanoma

Az anyajegy egyik veszélye, hogy melanómává –a pigmentet termelő sejtek rosszindulatú burjánzása– alakulhat át, idővel pedig más típusú bőrrákot is képezhet. Bár a rákosodás gyakoribb azoknál, akiken nagyon sok az anyajegy, valójában mindenkinél előfordulhat. Növeli a rák kialakulásának kockázatát az szolárium használata, valamint magas UV-sugárzás. Éppen ezért napozáskor, vagy a napon végzett munka idején mindig gondoskodjuk a megfelelő napvédelemről, illetve táplálkozásunkat is változtassuk meg. E mellett nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, valamint évente egyszer, vegyünk részt anyajegyszűrésen: ezzel jelentősen csökkenthetjük az anyajegy veszélyeit.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Szabálytalan alakú anyajegyek: a legtöbb szerzett anyajegy szemre szimmetrikus. Ha szabálytalan alakban jelennek meg, vagy idővel egyik oldaluk elváltozik, joggal feltámadhat bennünk a gyanú, hogy az anyajegy melanómává alakult.
  • Az anyajegy szélei: a melanóma egyik fontos jellemzője, hogy az anyajegy szélei nem egyenletesek, a megszokott határokat kisebb-nagyobb kitüremkedéssel túllépik.
  • Az anyajegy színe: az anyajegyek szinte minden esetben egyenletes –barna vagy fekete− színűek, míg a melanóma színe nem oszlik el az anyajegyen belül: sötétebb és világosabb árnyalatok láthatók benne, szabad szemmel is észlelhető árnyalati különbségekkel.  
  • Az anyajegy mérete: amennyiben az anyajegy nőni kezd, és mérete meghaladja az 5 mm átmérőt –a mérés a szerzett anyajegyekre vonatkozik− elképzelhető a rákos elváltozás elindulása.
  • Az anyajegy kora: idősebb életkorban megnő a melanoma kialakulásának esélye, ugyanakkor a fiatal felnőtt kor előtt ennek minimális a kockázata.

Amennyiben egy vagy több tünetet észlelünk, mihamarabb vizsgáltassuk meg az anyajegyeinket. A melanoma és a bőrrák rendkívül agresszív daganat, gyorsan növekedik, és áttéteket hoz létre.

Tudtad?

Az anyajegy sokáig az érzékiség jelképe volt. Akinek nem díszítették a testét –főleg arcát, és dekoltázsát−, vagy himlőhelyeket, sebeket szerettek volna elrejteni, az anyajegyekhez hasonló szépségtapaszok segítségét vette igénybe. A XVII. században gyakran használták a francia kártya jeleit, és fantáziaformákat is, amelyek drága selyemből, vagy bársonyból készültek. Ezekkel a szépségpontokkal ráadásul titkos üzeneteket is közvetítettek: főleg a férfiak számára.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email