Árpa tünetei és kezelése | A legjobb természetes megoldások

Árpa tünetei és kezelése | A legjobb természetes megoldások 1

Amikor a szemhéjak szélén a váladéktermelő mirigyek begyulladnak, majd a kivezető csatornáik elzáródnak, sok esetben fehér göb, vagy göbök alakulnak ki. Ez az árpa (szemárpa), ami ugyan fájdalmas, de általában a látást nem veszélyezteti. Ennek ellenére az árpa tünetei rendkívül kellemetlenek lehetnek, ezért eltávolítását ne halogassuk.


Az árpa a szemhéj mirigyeinek fertőzése, melyet a legtöbb esetben a Staphylococcus baktérium okoz, nevét onnan kapta, hogy az esetek többségében a gyulladt, és kivörösödött terület alakja egy árpaszemre emlékeztet Elhelyezkedés szempontjából kétféle lehet: a belső árpa a szemhéj belső felületén található Meibom-mirigyek gyulladásának következménye, míg a külső árpát a szemhéj külső részén lévő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása okozza. Ritkán, de az árpa hátterében hormonváltozás is állhat.Tulajdonképpen egy vagy több göbről van szó, ami azért jelenik meg, mert a mirigyek kivezető csatornája az elszaporodott baktériumok hatására elzáródik, a termelődő olajok, zsírok pedig felgyülemlenek.

Árpa tünetei

Általában viszketéssel és fájdalommal jár – utóbbi nem csak tapintásra jelentkezik -, az árpa tünetei közül ezeken kívül gyakori még a szem kivörösödése és a fényérzékenység is.

Gyenge immunrendszer

Mint általában a fertőzések esetében, az árpa kialakulásának hátterében is leggyakrabban az immunrendszer nem megfelelő működése áll: amikor testünk védekezőképessége valamiért gyengül, a gyulladást okozó baktériumok könnyebben elszaporodnak.  Szintén növeli az árpa kockázatát az elhanyagolt személyi higiénia, nőknél a túlzott sminkelés és a szemhéjra felvitt kozmetikumok hiányos eltávolítása. Az árpa terjedését gyorsíthatja, ha a gyulladt területet piszkáljuk, illetve kézmosás előtt a szemhéjunkhoz, szemünkhöz nyúlunk. Ezért ügyeljünk arra, hogy ha árpával fertőzött beteggel vagyunk kapcsolatban, folyamatosan fertőtlenítsük kezeinket. Amennyiben kisebb gyerekről van szó –legtöbbször náluk fordul elő az árpa–, ügyeljünk arra, hogy csak zsebkendővel érintse meg a viszkető szemeit, használati tárgyait pedig mindig tisztítsuk meg, így megelőzhetjük a visszafertőződést. A nők számára azonban van egy rossz hírünk: amennyiben az árpa tünetei lépnek fel, minden, a szem sminkelésére alkalmazott kozmetikumot azonnal ki kell dobni, ellenkező esetben könnyen felülfertőzhetjük szemünket.

Akár a látást is nehezítheti

Először a viszketés jelentkezik, majd kifejlődik a göb, ami már fájdalommal jár. Az első fázisban az „árpaszem” piros, vagy vörös színű, a felgyülemlő genny hatására később sárgássá válik, valamint az árpa környezete is bevörösödik. A gyulladás legtöbbször valóban nem nagyobb egy árpaszemnél, ám ritka esetben, olyan méretűvé növekedhet, ami már akadályozza a látást, mivel a duzzadt szemhéj csak részben, vagy nehezen mozgatható. Erős, gennyes váladékozás is jelentkezhet, ilyenkor a betegnek reggelre szinte összeragadnak a szemhéjai. Ebben az esetben soha ne erőltessük, feszegessük, inkább alkalmazzunk fertőtlenítő borogatást, lemosást.

Tilos nyomkodni

Az első időszakban az árpa tünetei –viszketés, kipirosodás, duzzanat – könnyen összetéveszthetők a rovarcsípéssel, vagy a pattanással. Nyomkodni, dörzsölni azonban szigorúan tilos, mert ezzel a gennyes váladékot a szemhéj szöveteibe jutatjuk, ami súlyos gyulladást okozhat.  

Az árpa kezelése

Szerencsére az árpa rendszerint 3-4 nap alatt magától elmúlik, a gyógyulási folyamatot felgyorsíthatjuk, illetve beindíthatjuk. Ha a konzervatív kezelést részesítjük előnyben, használhatunk (antibiotikumos) kenőcsös párakötést, illetve meleg vízbe mártott vattával tisztíthatjuk az érintett területet, ami kifakasztja a gyulladást. Antibiotikumot tartalmazó készítményt csak orvosi felügyelettel alkalmazzunk! Előfordulhat, hogy az árpa nem fakad ki, és fel sem szívódik, ilyenkor a szemorvos megnyitja és kitisztítja a duzzanatot ügyelve arra, hogy a genny ne folyjon vissza a mirigyekbe. A beavatkozást követően néhány órára párakötést alkalmaznak.

Természetes megoldások

  • Párakötés: valójában dunsztkötésről van szó, amihez először kenjünk az árpára egy kevés szemkenőcsöt –ha belül van, akkor a szemrésbe tegyük–, erre rakjunk gézlapot, majd következik a vízzel nedvesített vatta, egy réteg nejlonlap és egy újabb gézlap, ami ragtapasszal rögzítünk. A kötést lehetőség szerint este tegyük fel, és egész éjjel hagyjuk a szemünkön.
  • Kamilla: remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik, szinte minden háztartásban fellelhető és egyszerűen alkalmazható. Elég, ha főzünk egy „rendes” kamillateát, majd átitatunk vele egy darab steril gézt, és melegen/langyosan az árpa miatt gyulladt szemre helyezzük. Ha kihűlt, újra melegítjük, összesen 15-20 percig alkalmazzuk, naponta kétszer, háromszor. Szárított kamilla hiányában használhatjuk a filteres változatot is, sőt, a filtert is a szemünkre tehetjük borogatásként.  
  • Meleg víz: főként a duzzanat csökkentéséhez járul hozzá. Naponta többször, 5-10 percig borogassuk meleg vizes vattával, gézzel a beteg szemet.
  • Koriandermag: hatékony segítséget jelenthet a duzzanat csökkentésében. Gyulladáscsökkentő, de az éjszaka folyamán összeragadt szem megtisztítására, az összeszáradt váladék feloldására is alkalmazhatjuk. Főzés nélkül készítsük: egy pohár vízbe beleöntünk 1 kávéskanál, frissen szétnyomott koriandermagot (ne pépesítsük!). Egy órán keresztül állni hagyjuk, majd leszűrjük, és egy darab steril géz, vagy vatta segítségével vigyük fel az árpával érintett területre.
  • Akáclevél: az akác levelei erős antibakteriális és gyulladás csökkentő tulajdonságúak, főként a frissen szedett levelek hatékonyak az árpa ellen. Fél liter vízbe dobjunk bele egy maréknyi akáclevelet, forraljuk 5 percen keresztül, majd szűrjük le. Várjuk meg, amíg kihűl, majd lefekvés előtt, langyosan helyezzük a szemre a főzettel átitatott steril gézt, és hagyjuk a szemhéjon 15-20 percig.
  • Kurkuma: szintén fertőtlenít és mérsékli a gyulladást, valamint enyhe fájdalomcsillapító. Egy pohárnyi vízbe keverjünk el 2 kávéskanál kurkuma port, majd lassú tűzön forraljuk el a víz felét. Ha kihűlt, steril gézen szűrjük át. A főzetből, naponta több alkalommal, tegyünk 1-2 cseppet az árpa miatt gyulladt szemhéjra.
  • Aloe vera: a kamillához hasonlóan, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. Használhatjuk zselé formában, ebben az esetben, naponta többször, egy keveset kenjük a szemhéjra. Ha módunkban áll friss Aloe vera levelet beszerezni, nyissuk fel hosszában, és a belső részét helyezzük pár percre az árpára.

Amikor kiújul

A gyakran visszatérő árpa kóros immungyengeségre, illetve kezdődő, vagy nem diagnosztizált cukorbetegségre utalhat.

Mit mondanak a tudósok?

102 páciens részvételével vizsgálták az árpa különböző kezeléseinek hatását a kínai Xinjiang Orvostudományi Egyetem (Xinjiang Medical University) kutatói. Kiderült, hogy véreztető eljárással – a fülcsúcs megszúrásával alkalmanként 5-6 csepp vér távozik – lerövidíthető a betegség időtartama.

Tudtad?

Régen a közhiedelem úgy tartotta, hogy az árpa kezelése akkor a leghatékonyabb, ha a szemet naponta többször megdörzsölik valamilyen aranyból készült ékszerrel.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024863/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4261920/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0014594/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23819219

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8448/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8448/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email