Az árulkodó köröm

Az árulkodó köröm 1

A köröm elszíneződését, töredezettségét, egészségtelen lemezes felületét, csíkozottságát általában valamilyen gombás fertőzés okozza. Amennyiben csak egy, vagy néhány körmön jelennek meg az elváltozások, a háttérben szervi problémák is állhatnak.


A sokakat érintő körömbetegségek kialakulásáért a különféle gombák mellett penészek és vírusok is felelőssé tehetők, ahogyan a tüneteket gyógyszerek, kémiai anyagok, fertőzések, tumoros megbetegedések, valamint fizikai traumák is kiváltják. Az egészséges köröm rózsaszínű, felülete összefüggő, csillogó, erős és rugalmas. A körömbetegségek nyilvánvaló jele ezeknek a fizikai jellemzőknek – egynek vagy többnek – a hiánya. Mivel egy tünetnek többféle oka lehet, akkor járunk el helyesen, ha a panaszok észlelésekor minél előbb szakemberhez fordulunk.

Színek és betegségek

A körmön megjelenő apró, fehér foltok lehetnek fizikai trauma következményei – a fehér foltok valójában a körömlemezkék közé beszorult levegőbuborékok –, de utalhatnak pszoriázisra, vagy felületi gombásodásra is. A teljesen kifehéredő köröm a kemoterápia egyik mellékhatása. Felgyülemlett melanin okozza a barnás körmöt, amely fizikai behatások, gyógyszerek, krónikus fertőző betegségek következtében csoportosul. Ha a barnulás csak egy körmöt érint, felmerül a köröm alatti melanóma lehetősége. Ütés következtében könnyen befeketedhet a köröm, de egyes gombás megbetegedések is hasonló tünettel járnak. Az erőteljesen piros köröm általában bevérzésre utal, ugyanakkor a sárgás körömhöz hasonlóan okozhatja valamilyen gomba jelenléte. Érszűkület, illetve szívbetegségek esetén a körmök kékes-lilás színt vehetnek fel, mivel a vér nem megfelelő keringése oxigénhiányossá, sötétté teszi a szöveteket.

Gyulladt körömágy, töredezett körmök

A körömbetegségek a köröm állagát is befolyásolják, a gyenge és töredező köröm legfőbb kiváltó okai az időskor, a fizikai behatások – ilyenek az ütés, a kémiai szerek, a nem megfelelő tisztító és szépségápoló termékek – a gombák, a pszoriázis, a keringési zavarok és nagyon ritkán a vashiányos vérszegénység. A köröm anyagában különféle vitaminok – A, B6, E –, ásványi sók – vas, cink, szelén, réz –, aminosavak, zsír és víz is megtalálható. Amikor bármelyikből hiány lép fel, a köröm elveszíti egészséges állagát. Jó tudni, hogy a túl kemény, rugalmatlan köröm, illetve a körömágy gyulladása gyakran a kiújuló, esetleg kezeletlen gombás fertőzések következménye. A körömágy gyulladásáról ugyanakkor sokszor mi magunk tehetünk: a gyulladást okozó baktériumok rendszerint a pedikűrözés vagy manikűrözés közben ejtett apró sérülésen keresztül jutnak be a körömágyba. Ezért fontos, hogy ilyen esetben gondosan tisztítsuk ki és fertőtlenítsük a sebet.

Tudtad?

A népi orvoslásban a körömgomba megszüntetésének érdekében a fertőzött ujjra naponta többször zúzott fokhagymapépet kentek.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email