Bőrrák ellen B3-vitamin | Segít megelőzni a kiújulását

Bőrrák ellen B3-vitamin | Segít megelőzni a kiújulását 1

Huszonhárom százalékkal csökkentette a nem melanómás bőrrák ismételt megjelenésének kockázatát a B3-vitamin azoknál, akiknél az ezt megelőző öt évben már legalább kétszer diagnosztizáltak bazálsejtes vagy pikkelyes bőrrákot – derül ki a Sidney University kutatóinak tanulmányából. Ez azt jelenti, hogy a B3-vitamin hatékony lehet a leggyakoribb, és kevésbé veszélyes bőrrákok kiújulásának megakadályozásában.  


A B3-vitamin –más néven niacin− a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Mivel a szervezet nem tudja raktározni, szükség van a folyamatos pótlására. Elősegíti a sejtlégzést, javítja a vérkeringést és az emésztést, míg a B3-vitamin aktív formája, a nikotinamid (niacinamid, PP-vitamin) fokozza a bőr védekezőképességét és lassítja az öregedését. A B3-vitamin két koenzim, a NAD és a NADP legfontosabb összetevői közé tartozik, akadályozza a szervezetben végbemenő oszidációs folyamatokat. Javítja a sejtek oxigénellátását, hozzájárul szénhidrátok, zsírok és proteinek hasznosításához, valamint egyensúlyban tartja az epe-, és gyomorváladékok termelődését. Szabályozza az idegrendszer megfelelő működését is, enyhíti a szorongásos tüneteket, valamint javítja a vérkeringést, és csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét.

Bőrrák ellen B3-vitamin

Közvetlen kapcsolatot találtak a nem melanómás bőrrákok kiújulása és a B3-vitamin jelenléte között ausztrál tudósok. A Sydney University Department of Dermatology kutatócsoportja arra a következésre jutott, hogy a B3-vitamin amid származéka, a nikotinamid 23 százalékkal csökkenti a nem melanómás bőrdaganatok kiújulásának kockázatát. Az összehasonlító vizsgálatot 386 betegen végezték el, mindannyiuknál az azt megelőző öt évben legalább kétszer kimutattak bazálsejtes és/vagy pikkelyes bőrrákot. Azoknál, akik egy éven át, minden nap 500 mg nikotinamidot kaptak, a vitamin jótékony hatása már a harmadik hónaptól kezdve kimutatható volt.

Nem minden bőrrák melanóma

A bőr a testünk legnagyobb –nem önálló− szerve, mely három rétegből áll: hám −epidermis−; irha −dermis−; bőralja −hypodermis, vagy subcutis. A melanóciták, a keratinocitákkal együtt a hámrétegben helyezkednek el, feladatuk a melanin termelése. Ez a festékanyag óv meg –bizonyos mértékig− a nap káros sugárzásaitól. A bőrön kialakuló daganatok nem mindig melanómás eredetűek. A melanómás rák akkor alakul ki, ha a bőrben lévő melanóciták −festékanyag− elrákosodnak. A köztudatban, amikor bőrrákról esik szó, a legtöbben a melanómára gondolnak, pedig más típusú bőrrákok is léteznek. Ezek a bazális sejtekben –karcinómák, basaliómák−, vagy pedig a felhámon −laphámrák vagy pikkelyes rák− alakulnak ki. A legsúlyosabb bőrdaganat a rákosan szaporodó melanócitákból képződő melanóma malignum: az irányíthatatlanul burjánzó rákos sejtek szinte „berágják” magukat a bőr alá, idővel bármelyik szervet elérhetik. A nem melanómás bőrrákok egy része veszélytelen, és aránylag rövid időn belül, nyom nélkül gyógyíthatóak. Ám a folyamatos ellenőrzés nagyon fontos, mert a rosszindulatú daganatos bőrrák korai felismerése életet menthet.

A napfény éltet, de tartsuk be a szabályokat!

Bár a napfényre folyamatosan szüksége van szervezetnek, mindig tartsuk be a napozásra vonatkozó szabályokat. Soha ne lépjünk utcára a megfelelő napvédő krém használata nélkül, valamint kerüljük a legforróbb órákban a napozást. És azt se feledjük: a káros sugarak a felhőkön is átjutnak, így borús időben sem vagyunk biztonságban.

A B3-vitamin-hiány tünetei

A B3-vitamin hiánya számos tünetet okozhat. Mivel ezek elég általánosak, a hiányállapotot elsősorban vérvételes vizsgálat segítségével ellenőrizhetjük. A legjellemzőbb és leggyakoribb tünet a rossz emésztés, bőrproblémák jelentkezése, illetve az izomtömeg csökkenése. Előfordulhat gyakori hasfájás, fejfájás, hányás vagy hányinger, ínybetegségek, valamint ok nélküli ingerlékenység. A krónikus B3-vitamin-hiány miatt, bőrgyulladással, hasmenéssel és elbutulással járó pellagra alakulhat ki, amely ha nem kezelik megfelelően, akár halálhoz is vezethet.

Étkezzünk egészségesen

Nagyobb mennyiségben tartalmaz B3-vitamint a földimogyoró, a fehér húsok –főleg a pulykahús−, a borjúhús, a marhamáj és a marhaszív, a lazac, a tonhal, a kardhal, valamint a sörélesztő. A B3-vitamin a stabil vitaminok közé tartozik, azaz nem érzékeny a hőmérsékleti változásokra, a fényviszonyokra, és csak lassan oxidálódik.

Tudtad?

A pellagra (a pelle jelentése bőr, az agra jelentése savanyú) a XVIII. század közepén Észak-Olaszországban járványos méreteket öltött. Kialakulásána oka, hogy a szegények szinte kizárólag kukoricát fogyasztottak, ezért kóros B3-vitamin-hiányban szenvedtek. Csak a XX. század első felében sikerült bebizonyítani, hogy a pellagra tápanyaghiányos betegség, amely nikotinamiddal és niacinnal (pellagra-prevenciós, vagy PP-faktor) egyszerűen gyógyítható.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email