A bőrgyulladás nem válogat

A bőrgyulladás nem válogat 1

Bőrgyulladás alakulhat ki többek között a baktériumok, vírusok, gombák, az étel vagy vegyszer allergiák, valamint az immunrendszer zavara miatt. Színes tehát a paletta azonban általánosságban elmondható, hogy a bőrgyulladás a szervezet hibás működésére vagy valamilyen betegség, kórokozó jelenlétére figyelmeztet.


  • Orbánc: Fertőző bőrgyulladás, amelyet legtöbbször a Streptococcus baktérium vált ki. Főként az alsó végtagokat támadja meg a bőrön élénkvörös, feszülő, tapintásra szúró fájdalommal reagáló duzzanatok jelennek meg. Hidegrázás és láz kíséri, megfelelő antibiotikumos kezeléssel és tartós pihenéssel azonban véglegesen meggyógyítható. Terápia nélkül a bőrbetegség többször is kiújulhat és krónikussá válhat.
  • Bőrfarkas (Lupus erythematodes): Neve a latin lupus – farkas – szóból ered, ami agresszív mivoltára utal a beteget az egyébként nem fertőző bőrbetegség ugyanis szinte „felfalja”. Jellegzetes autoimmun bőrgyulladás, de idősebb korban gyógyszerallergia is kiválthatja. Elsőként az arcon alakul ki a pillangószerű bőrpír, amely aztán az egész testen elterjedhet enyhén hámló és hegesedéssel járó kiütések kíséretében. Ha a hajas fejbőrt támadja meg, a bőrgyulladás kopaszodást okozhat. Sokszor egyéb tünetek is társulnak hozzá, ilyen a láz, a hasmenés, az általános rossz közérzet és a gyengeség. Legnagyobb veszélye, hogy a belső szerveket, főként a vesét és a központi idegrendszert is megtámadhatja. Az utóbbi esetén fejfájást, zavartságot, depressziót, sőt epilepsziát is okozhat. Fontos a betegség korai felismerése, hiszen szteroidokkal hatékonyan kezelhető.
  • Dermatomyositis: Autoimmun eredetű nem fertőző bőrgyulladás, amely az izmok gyulladásával együtt jelentkezik. Az arcon esetleg a nyak és a mellkas egy részén a bőr megduzzad és sötétvörössé színeződik. Erősebb napfénynek kitett testfelületeken sok esetben kiütések formájában jelentkezik, míg a felső szemhéj ilyenkor lilássá válik. A bőrgyulladás mellett hőemelkedés, láz, fáradság, rossz közérzet és fáradékonyság tapasztalható. Ezekkel a tünetekkel egyidejűleg a bőrgyulladás mellett az izomzat is legyengül a beteg csak nehezen tudja elvégezni mindennapi teendőit. Megfelelő kezelés nélkül, az izomrostok és inak olyan mértékben károsodhatnak, hogy az ujjakat, végtagokat nem lehet többé kiegyenesíteni. Súlyosabb esetben a gyulladás átterjedhet a szívre, májra, tüdőre és akár halált is okozhat. A dermatomyositist szteroidokkal kezelik az időben elkezdett terápia rövid időn belül megszünteti a panaszokat.
  • Pikkelysömör (Pszoriázis): Általában serdülőkori bőrbetegségnek tartják, azonban bármelyik életkorban jelentkezhet. A pikkelysömör nem fertőz a bőrön felgyülemlő elhalt hámsejtek pikkelyszerű, könnyen hámló réteget képeznek. A leváló réteg alatt a bőr foltokban kivörösödi úgy néz ki, mintha apró tűszúrásokból állna. Leggyakrabban a könyököt, a térdet és a hajas fejbőrt támadja meg. Többnyire nem jár fájdalommal vagy viszketéssel, ám előfordulhat, hogy átterjed az ízületekre. Csak tüneti kezelése lehetséges, sokszor a betegség évekre eltűnik, majd ismét kiújul. Nagyon ritkán, az egész testen szétszóródhat, ilyenkor gyógyszeres terápiára, illetve kórházi kezelésre van szükség. A pikkelysömör kialakulásának pontos oka ismeretlen kiválthatja a szervezetben lappangó valamilyen gyulladás, bizonyos gyógyszerallergiák, de lehet bakteriális vagy gombás eredetű is. A fokozott stressz felerősítheti a tüneteket.

Tudtad?

Egyes bőrgyulladások jól kezelhető lokális immunmodulátorok alkalmazásával. Ezeket kifejezetten a gyuladásos bőrbetegségek gyógyítására fejlesztették ki, ráadásul a kiújulást ismegakadályozzák.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email