Bőrtípusok

Bőrtípusok 1

A bőrápolás alapjait a bőrtípusok ismerete jelenti. Mindenképpen be kell tudnunk határolni saját bőrünk jellemzőit ahhoz, hogy a megfelelő kozmetikumokat használjuk, és ne kezeljük félre bőrünket.

Sok esetben éppen az jelenti a bőrápolás alapvető sikertelenségét, hogy nem a megfelelő típusra kialakított kozmetikumokat használjuk. Ezt egyetlen módon lehet kivédeni, a bőrtípusok ismeretével. Ismereteinket a bőrtípusok kérdésében gyakorta fel kell frissíteni, hiszen bőrünk változik. Még abban az esetben is igaz ez az állítás, ha egész életünk folyamán mindig a megfelelő kozmetikumokat használjuk.

A bőrtípusok nem mindig határolhatók el élesen, ezért a meghatározások tekintetében olykor eltérések mutatkoznak.

Az alapvető bőrtípusok a következők:

 • normál bőr

 • száraz bőr

 • zsíros bőr

 • problémás, érzékeny bőr

 • érett bőr

 • kevert bőr

 

Normál bőr

A normál bőr minden nő álma, ám a bőrtípusok között ez a legritkább. Annak ellenére, hogy az emberek többsége normál bőrrel születik, rövid idő alatt változások következnek be.

Normál bőr jellemzői:

 • egységes tónus

 • rugalmasság

 • kellemes tapintás

 • tiszta, elváltozásoktól mentes

 • egyenletes felület

 

A normál bőrre jó vérkeringés jellemző, továbbá a bőr vastagsága optimális és egyenletes. Tökéletes a belső hidratáció, ami a rugalmasságot biztosítja. Nagyon sokan normál bőrre készített kozmetikumokat használnak, mondván, az úgyis mindenre jó, problémát nem okozhat. Ez azonban nem igaz. A normál bőrre gyártott kozmetikumok további problémákat okozhatnak száraz, zsíros, kevert vagy problémás bőr esetén. Pontosan ezért szükséges a bőrtípusok ismerete, hiszen a normál bőrre való kozmetikumokkal nem helyettesíthetjük azt, amit saját bőrünk megkíván.

Száraz bőr

A bőrtípusok között ez az egyik leggyakoribb, mivel sok esetben saját magunk idézzük elő ezt az állapotot. A legegyszerűbb példa a dehidratáció. Nagyon sok ember nem fogyaszt elegendő folyadékot, ami szinte elkerülhetetlenül bőrszárazsághoz vezet. A száraz bőr a bőrtípusok olyan fajtája, mely lehet szerzett probléma vagy örökletes rendellenesség. Önmagában nem számít betegségnek, csupán a bőrtípusok egyikének, de megfelelő bőrápolás szükséges ahhoz, hogy ne alakuljon ki semmilyen bőrbetegség, mint amilyen például az ekcéma.

A száraz bőrre és általában a bőrtípusok mindegyikére igaz, hogy amikor hirtelen áll be valamilyen változás a bőrön, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen szervi rendellenességre, illetve vitamin- vagy ásványianyag-hiányra utal. Van néhány betegség, melynek szövődménye a száraz bőr kialakulása. Ilyen betegségek többek között az emésztőszervi rendellenességek, az autoimmun betegségek, a hormonális eredetű rendellenességek, továbbá a pajzsmirigy alulműködése. A bőrtípusok között a száraz bőr kezelése ezért igen nagy figyelmet követel.

Száraz bőr kezelésének szabályai:

A bőrtípusok közül a száraz bőr kezelése a legegyszerűbb, mivel a hiányzó anyagok pótlásán alapul, amelyek bárki számára rendelkezésre állnak. A kezelés mindössze odafigyelést és elkötelezettséget követel.

Mit nem szabad tenni:

 1. Arclemosáshoz tilos normál szappant vagy alkoholos arclemosót használni.

 2. Tartózkodni kell a túlfűtött vagy túlhűtött helyiségekben való huzamosabb tartózkodástól.

 3. Tilos szoláriumozni.

 4. Nem szabad kitenni bőrünket naponta többórás napsütésnek.

 

Mit kell megtenni:

 1. Normál mennyiségű folyadékot kell fogyasztani.

 2. Száraz bőrre való kozmetikumokat kell használni.

 3. Naponta kétszer kell hidratáló krémet használni.

 4. Párologtatóval kell emelni a helyiség páratartalmát.

 5. Sok omega-3 és omega-6 zsírsavat kell fogyasztani.

 

Zsíros bőr

A bőrtípusok között a zsíros bőr az egyik legkellemetlenebb, mivel szemmel látható jelei vannak, valamint igen nehéz rajta változtatni. A zsíros bőr a faggyúmirigyek túltermelődése miatt alakul ki. Az arcbőr fénylővé válik, színe fakóbb, a bőrtónus egyenetlenebb, tapintásra durvább. A zsíros bőr gyakori szövődménye a mitesszerek kialakulása, valamint probléma a gyakori akné. Megfelelő kezeléssel azonban ez normál keretek között tartható.

Zsíros bőr okai:

 • hormonális rendellenességek

 • öröklődés

 • száraz bőrre való kozmetikumok használata

 • magas hőmérséklet és páratartalom a helyiségben

 • gyógyszerek mellékhatása

 • barnító krémek használata

 • krónikus stressz

A bőrtípusok között a zsíros bőr az, amelyikre kiemelt figyelmet kell fordítani, mert különben könnyen átcsúszhat a problémás és érzékeny bőr kategóriába, amit már sokkal nehezebb kezelni. A zsíros bőrűek gyakran beleesnek abba a hibába, hogy folyamatosan szárítják bőrüket különböző kozmetikumokkal vagy gyógynövényekkel, mert tévesen azt gondolják, hogy ez a jó megoldás. Ám erre a szervezet még fokozottabb faggyútermelődéssel válaszol, ami tovább súlyosbítja a problémát.

 

Problémás, érzékeny bőr

A bőrtípusok meghatározása között ezt gyakorta nevezik aknés bőrnek. Mivel nagyon sok embert érint – a 11 és 30 év közöttiek 80 százalékát –, ezért különösen nagy hangsúlyt kap a bőrápolás területén.

A problémás bőr elsődleges okai:

 • hormonális változások vagy rendellenességek

 • genetikai hajlam

 • gyógyszerek mellékhatása

 • rosszul megválasztott kozmetikumok

 • krónikus stressz

Az okok közül kiemelkedő a rosszul megválasztott kozmetikumok szerepe, ez a leggyakoribb oka a problémás bőr kialakulásának. A bőrtípusok különbözőek, nem létezik egyetemlegesen egységesített kozmetikum, mely a bőrtípusok mindegyikére egyaránt sikeresen alkalmazható.

Érett bőr

Az érett bőr a bőrtípusok olyan fajtája, melyet senki nem kerülhet el. 30 éves kor felett minden ember bőre elkezd öregedni, ami változásokhoz vezet.

Az érett bőr változásának három alapeleme:

 • A bőr vízvisszatartó képessége egyre csökken, ezért folyamatosan egyre szárazabbá válik.

 • A védekezőképesség szintje egyre alacsonyabb, mivel a bőr egyre jobban elvékonyodik, ezért az apró sérülések könnyen fertőződéshez vezetnek.

 • Hiperpigmentációs tünetek megjelenése, a bőr egységes tónusának elvesztése.

A fenti változások vezetnek a bőr rugalmatlanságához, a ráncok megjelenéséhez és a májfoltokhoz. A fenti három tényezőt kell figyelembe venni arcápolás során, ezeknek az egyensúlyban tartása az elsődleges feladat.

Kevert bőr

A bőrtípusok közül a kevert bőr a leggyakoribb, és ez az a bőrtípusok között, melyet a legkevesebben határoznak meg helyesen. A legtöbb kevert bőrrel rendelkező ember meg van győződve arról, hogy száraz bőre van, mivel az arc egy részén éppen ezeket a tüneteket észleli. Bőre húzódik, olykor viszket, ránézésre is vízhiányos.

Óriási hiba ebben az esetben száraz bőrre való kozmetikumokat használni, mivel ez az olajos részeket egyre láthatóbbá teszi, éppen ezért a bőrtípusok között a kevert bőrre óriási figyelmet kell fordítani.

A kevert bőr két legfontosabb jellemzője:

 • T-vonal

 • tág pórusok

A T-vonal a homlok és az orr vonalában lévő fénylő zónát jelenti, mely arctisztítás után fél órával már látható.

Régebben az volt az elfogadott ebben az esetben, hogy a kevert bőrűek kétféle kozmetikumot használtak. Ma azonban már léteznek kifejezetten kevert bőrre kifejlesztett kozmetikumok, így ez nem okozhat problémát.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email