Az ekcéma okai – Gyakori betegség a bőrgyulladás

Az ekcéma okai – Gyakori betegség a bőrgyulladás 1

Az ekcéma általában környezeti hatások, illetve örökletes genetikai hajlam miatt alakul ki. Számos fajtája ismert, vannak olyanok, amelyeknél mind a két feltétel együttesen jelen van, más bőrgyulladásoknál azonban csak az egyik kiváltó ok mutatható ki. Ami mindegyik ekcéma esetében igaz, hogy közvetlen érintkezéssel nem terjed egyik emberről a másikra, tehát az ekcéma nem fertőző. Legyünk tisztában azzal, mik az ekcéma okai!


A leggyakoribb, atópiás ekcéma kialakulása a legtöbb esetben genetikailag meghatározott: már gyermekkorban kialakul, bár sokszor csak jóval később válik nyilvánvalóvá, vagy okoz állandó és egyértelmű panaszokat. A Melloni Gyermekkorház, a Milánói Orvosi Egyetemmel készített felmérése szerint, az örökletes atópiás ekcéma tünetei az esetek 60 százalékában felnőttkorban súlyosodnak, a bőrgyulladás mellet megjelenik az asztma és az allergiás rhinitis. Ugyanakkor az ekcéma okai mögött nem csak a géneket kell keresni: a gyermek környezetében fellelhető vegyi anyagok –mosópor, penész, por, allergén testápolási cikkek stb.− és egyes állatok jelenlétével is összefüggsébe hozható az ekcéma kialakulása, ezek tovább súlyosbíthatják a bőrgyulladást. Szintén az ekcéma okai lehetnek, vagy ronthatnak a beteg állapotán bizonyos élelmiszerek, az évszakváltás, a jelentősebb hőingadozás, az izzadság vagy a nyál, egyes növények és pollenek, valamint a stressz és bizonyos bőrfertőzések.

A kontakt ekcéma okai

A bőrirritációként meghatározható kontakt ekcéma okai lehetnek a túlságosan durva anyagból készült ruhaneműk viselése, valamint a gyulladásos reakciót kiváltó növényekkel, tisztítószerekkel, vegyi anyagokkal történő közvetlen érintkezés. Kontakt ekcéma a víz, illetve az üveggyapot hatására is kialakulhat.

Az allergiás ekcéma okai

Az allergiás ekcéma okai között azok az anyagok is kimutathatók, amelyek az irritációs kontakt ekcéma esetében kiváltják a bőrgyulladást. Ebben az esetben azonban az immunrendszer jelez: az allergia a szervezet belső válasza a külső hatásra. Az allergiás ekcéma tünetei, hogy a betegek érzékenyek lehetnek a különféle gyantákra, ragasztóanyagokra és fémekre –leggyakrabban a nikkelre− , valamint a gumira, szövetekre, parfümökre, külsőleg alkalmazott gyógyszerekre és krémekre is.

A szeborreás ekcéma okai

A szeborreás ekcéma szintén az immunrendszer reakciója, amit a sarjadzó gombák családjába tartozó Malassezia furfur jelenléte vált ki. Ez a gomba könnyen megtelepszik a bőrön –elsősorban a fejbőrön, a fülek mögött, az orrtőn, a szemöldökön, valamint a törzsön, és különösen a szőrösebb férfiak esetében a háton fordul elő−, ahol gyulladásos bőrpírt okoz.

Vörös foltok a bőrön – Az ekcéma tünetei

Az ekcéma okaitól és fajtájától függetlenül, a leggyakrabban előforduló tünetek, a bőrön megjelenő vörös, vagy barnába hajló, különböző méretű foltok. Szintén jellemző a megvastagodott, rétegekben leváló, vagy repedezésre hajlamos bőr, míg ritkábban hólyagok is kialakulhatnak. Elsősorban a fülmögötti tájék, az orcák, a karok, a lábak, a lágyék körüli hajlatok érintettek, bár az ekcéma tünetei és elhelyezkedése erősen függ az életkortól. Felnőttek és gyerekek esetében az ekcéma tünetei leggyakrabban az arcon, a nyakon, a könyök- és térdhajlatokban, valamint a bokákon alakulnak ki. Csecsemőknél a bőrgyulladás általában a homlokon, a hajas fejbőrön és a lágyék körüli hajlatokban okoz panaszokat. Az ekcéma tünetei a súlyosság tekintetében ciklikusan változhatnak: valamikor javul, majd rosszabbra fordul a beteg állapota. Utóbbi jele a fokozódó viszketés, valamint a beteg bőrfelületen kialakuló sárgás és rendkívül érzékeny kéreg, aminek vakarása erős fájdalommal járhat. Ekcéma esetén mindenképp forduljunk szakemberhez és kezeltessük a bőrgyulladást. Számos gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény –pl. gyulladáscsökkentők− áll rendelkezésünkre, a krémek mellett belülről ható szereket is használhatunk. És semmiképp ne feledjük, az ekcéma nem fertőző betegség!

Tudtad?

A legújabb kutatások szerint, az ekcémában szenvedő betegek esetében nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke kialakulásának.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email