Az ekcéma növelheti a stroke és a szívbetegség kockázatát

Az ekcéma növelheti a stroke és a szívbetegség kockázatát 1

Az ekcéma gyakori bőrbetegség, amely az összes bőrprobléma 30-50 százalékát teszi ki. Bár nem fertőző, rengeteg kellemetlen tünettel jár, sőt a legutóbbi kutatások szerint, szoros összefüggésben áll számos szívbetegség, valamint a stroke kialakulásával.


Rendszerint az ekcéma különféle fázisokon megy keresztül, már kora gyermekkorban is kialakulhat, ám általában inkább a felnőtt lakosságot érinti. Akut állapotában erős gyulladással, ödémákkal, hólyagokkal, valamint váladékozással jár, a szubakut fázisban általában pattanások alakulnak ki. Krónikus ekcémáról akkor beszélhetünk, amikor a gyulladás lecsökken, az érintett bőrfelület megvastagodik, hámlik vagy berepedezik.

Milyen ekcéma típusok léteznek?

Az ekcéma kialakulásának több oka is lehet. A leggyakrabban az allergiás ekcéma fordul elő, nagyjából a betegek 70 százaléka szenved tőle. Valamilyen külső hatás váltja ki, ilyen lehet a fény, a hő, egyes kozmetikumok vagy vegyszerek. Az atópiás ekcéma általában más panaszokkal együtt jelentkezik, mint például az allergiás asztma vagy a kötőhártya gyulladása. Előfordulnak ezen kívül ritkább ekcéma típusok is, bár a legtöbb esetben kialakulásuk okát homály fedi, sokszor lehetnek stresszes, depressziós állapot következményei.

Ekcéma, stroke és szívbetegség

Az ekcéma nem csupán a bőrre veszélyes: a Northwestern University Feinberg School kutatói több mint hatvanezer, 18-85 év közötti beteg adatait gyűjtötték össze és megállapították, hogy az ekcémás megbetegedésekkel küszködő paciensek hajlamosabbak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint esetükben nagyobb az esélye a stroke kialakulásának is. Kiderült, hogy az ekcéma jelenléte 54 százalékkal növelte az elhízás, 48 százalékkal a magas vérnyomás, és harmadával a magas koleszterinszint esélyét. A Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban, 2015 januárjában megjelent tanulmányban a tudósok azt is leírták, hogy az ekcéma összefüggésbe hozható az alvási nehézségekkel, illetve a cukorbetegség megjelenésével.

Segíthet az életmódváltás

A Northwestern University Feinberg School kutatói szerint, az ekcémában szenvedők esetében különösen fontos az egészséges életmód: a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkohol elhagyása az ekcémás betegek körében jelentős fizikai javulást eredményez, csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. Lényeges, hogy az ekcémát, bármi legyen a kiváltó oka, mindenképpen kezeljék, hiszen az állandóan jelen lévő gyulladás terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert, ezért hosszú távon számos betegség kiváltó oka lehet.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email