Eritéma: A sokarcú bőrbetegség

Eritéma: A sokarcú bőrbetegség 1

A hámszövet kisebb-nagyobb felületű kipirosodásával járó bőrelváltozásokat a görög eredetű eritéma szóval jelölik. Megjelenése rendkívül változatos: többféle színű, illetve alakú lehet a legtöbb esetben gyorsan és nyom nélkül gyógyuló bőrbetegség, azonban léteznek súlyosabb tüneteket okozó típusai is.

 

Az artériás erek kitágulásának következményeként jelentkező eritémát aktívnak, a vénákban megrekedt vér miatt kialakulót pedig passzívnak nevezzük. Míg az első esetben a bőrelváltozás színe élénkpiros, a másodikban inkább vöröses-kékes színűnek mutatkozik. Rendkívül változatos bőrbetegség, amelynek alakja, elhelyezkedése és mérete is sokféle lehet. Előfordulása sem egységes: kialakulhat hirtelen, szinte a semmiből, míg más típusai lassan, fokozatosan alakulnak ki. Mint a legtöbb bőrbetegség esetében, az eritémára is igaz a megállapítás, hogy a fizikai és kémiai hatások, illetve fertőzések mellett lelki okok is kiválthatják. Jellegzetes a csecsemőknél előforduló pelenka dermatitis (eritéma), illetve a túlzott napozás miatt kialakuló nap eritéma. Általánosságban elmondható, hogy bármilyen bőrbetegség, szokatlan bőrelváltozás jelentkezik testünkön forduljunk szakorvoshoz. Így van ez az eritéma esetében is, amely szervezetünk figyelmeztetéseként is felfogható: arra utal, hogy valamilyen működési zavar következett be testünkben.  

 

A leggyakoribb eritémák

Cecsemőkori toxikus eritéma: Jóindulatú, csecsemőkori bőrbetegség. Születéskor, vagy ezt követően néhány napon belül főképpen a törzsön jelentkezik apró, középen kidudorodó sebek formájában, amelyekben sok esetben gennyező pontocska található. Oka egyelőre tisztázatlan, azonban nem igényel kezelést, mivel magától és rövid időn belül, nyomtalanul megszűnik

Eritéma infekciózum: Közismertebb nevén az ötödik betegség. Bár a gyermekbetegségek közé tartozik, ám felnőttek is elkaphatják. Cseppfertőzéssel terjed lappangási ideje 4-20 hét, és csak ebben az időszakban fertőző. Szerencsére nem jár súlyos elváltozásokkal, általában pár nap alatt kezelés nélkül is elmúlik. A zúzódáshoz hasonlít elsősorban az orcákon tűnik fel jellemzően enyhe láz kíséri, de a beteg panaszkodhat fej és torokfájásra. Különlegessége, hogy többször elhalványul, majd pár óra elteltével újra megjelenik. Bár maga a bőrbetegség nem súlyos az eritémás folt végleges gyógyulási ideje elég hosszú, az egy hónapot is elérheti. A B19 humán parvovírus terjeszti, mely egyéb megbetegedéseket is okozhat.

Eritéma nodózum: Az eritéma ezen fajtája főleg a nőket érinti. Nem fertőző bőrbetegség, amely élénkpiros színű 1-10 cm közötti méretű fájdalmas csomók formájában jelenik meg. Gyakran láz is kíséri, akár 6-8 hétre is szükség van a teljes gyógyuláshoz. A csomók a legtöbb esetben a lábon, főleg a combokon jelennek meg ritkán, de előfordulhatnak a test más részén is. Az eritéma nodózum megjelenése a zsírszövetek és a bőr alatti szövetek gyulladásos folyamataihoz köthető. Leggyakrabban belső gyulladásos góc okozza, de kiválthatja a penicillinre, szulfonamidokra és egyéb bróm vagy jód tartalmú gyógyszerekre való érzékenység. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email