Felfal a bőrfarkas

Felfal a bőrfarkas 1

A bőrfarkas, azaz a lupus az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség. Gyorsan terjed, ráadásul az ízületeket és belső szerveket is megtámadhatja.


A bőrfarkaslupus – autoimmun bőrbetegség, tulajdonképpen a szervezet saját antigénjei által kiváltott immunreakció. Lehet helyi, ami azt jelenti, hogy csak egy szervet, szövetrészt érint, vagy pedig szisztémás, amikor az egész testre kiterjed. Jellemző tünetei a bőrelváltozás mellett a hőemelkedés vagy láz, gyengeség, ízületi fájdalmak, általános rossz közérzet, valamint a kötőszövetek roncsolódása esetleg meszesedése. A lupus bármilyen korosztálynál előfordulhat a betegek száma főleg a fejlődő országokban folyamatosan emelkedik. Kiválthatják genetikai és immunológiai tényezők, valamint környezeti hatások például fertőzések vagy az indokolatlan gyógyszerfogyasztás. Szerencsére a bőrfarkas elterjedése egyelőre nem túlságosan jelentős, hiszen 100.000 emberből nagyjából 10-15-en szenvednek tőle, mégis az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegségként tartják számon.

A bőrfarkas kialakulása

Az autoimmun betegség akkor alakul ki, mikor szervezetünk normál védekezési mechanizmusa meggyengül vagy helytelenül kezd működni. Ennek következményeként a lupusban szenvedőkben elszaporodnak az autoimmunitást vezérlő sejtek. Tulajdonképpen testünk ellenanyagot kezd termelni egy nem létező „támadás” ellen, amely ezután lerakódik a különböző szerveken, gyulladást és különböző károsodásokat okozva.

Hogy néz ki a bőrfarkas?

A bőrfarkas először az arcon jelenik meg, pillangószerű bőrpír formájában, ehhez hasonló tünetek azonban jelentkezhetnek a kézfejeken és a körömágyak körül is. Ezt követik a hegesedéssel járó kiütések, amelyek a hajas fejbőrön kopaszodást okozhatnak. A legtöbb bőrfarkasban szenvedő beteg fokozottan fényérzékennyé válik a bőrelváltozások napfény – UV-sugárzás – hatására tovább romolhatnak ugyanakkor nem járnak fájdalommal, vagy viszketéssel. A lupust sokszor láz, általános gyengeség és szimmetrikusan jelentkező ízületi fájdalmak kísérik. Utóbbi annyira súlyossá válhat, hogy a beteg szinte mozgásképtelennek érezi magát.

Szervi elváltozások

Sajnálatos módon a lupus miatt kialakuló szervi elváltozásokat nehéz észrevenni ennek oka, hogy számos esetben a beteg nem érez megmagyarázhatatlan fájdalmat. A bőrfarkas ráadásul nem válogat, bármelyik szervet a tüdőt, a szívet, a vesét, de még a központi idegrendszert is megtámadhatja szélsőséges esetben akár halált okozva. A tünetek nagyon általánosak sokszor csak fejfájás és enyhe zavartság vagy depresszió utal rá, de súlyosabb esetben epilepsziás rohamokat is kiválthat. Amennyiben fennáll a gyanúja, hogy bőrfarkasban szenvedhetünk, azonnal forduljunk orvoshoz mert a belső szervek megbetegedését csak laborvizsgálattal lehet kimutatni. Bár gyógyítani nem lehet, a lupus tünetei hatékonyan enyhíthetők.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email