Kézápolás

Kézápolás 1

Kezünk állapota sokkal többet elmond rólunk, mint ruházkodásunk, frizuránk vagy más tényezők, melyek a megjelenésünket befolyásolják. Mégis a kézápolás az, melyre a legkevesebb figyelmet fordítjuk.

Kezünk sokkal jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, mint bőrünk más felületei, amelyek szinte sosem fedetlenek. Kezünket akadálytalanul éri a szél, a hideg, a napfény és más környezeti ártalmak, melyek csak megfelelő kézápolás révén semlegesíthetők.

Az arc bőrére is igazak a fentiek, mégis a kézbőr az, mely még veszélyeztetettebb, hiszen kezünkkel nyúlunk hozzá mindenhez, munkavégzésre használjuk, vegyszerekkel érintkezünk. Nem kell fizikai munkát végezni ahhoz, hogy folyamatosan veszélynek legyen kitéve kezünk. Egy hétköznapi bolti bevásárlás során is elképesztő mennyiségű szennyeződés kerül kezünk bőrére.

Kézápolás és védelem

A megfelelő kézápolás a védelemmel kezdődik, amelyre a legtöbb ember nagyon kevés gondot fordít. Háztartási tevékenységek közben nagyon sok vegyszer támadásának van kitéve kézbőrünk, amelyek ellen védekezni kell, mert a legprofibb kézápolás sem képes semmissé tenni a kémiai sérüléseket.

A legjobb védelem a gumikesztyű használata, ami akadályt képez kezünk és a vegyszer között. Ki kell emelni a mosogatást, amely a leggyakrabban végzett tevékenység. Mosogatáshoz nagyon kevesen használnak gumikesztyűt. Azonban ma már nagyon sok helyen hozzá lehet jutni természetes mosogatószerhez, mely nem tartalmaz semmilyen szintetikus anyagot. Elsősorban ezek használata javasolt.

Külön meg kell említeni a portörlést, amelynek során ugyan nem éri vegyszer a bőrünket, ám a szennyeződések olyan mértékben képesek lerakódni a bőr pórusaiban, hogy nagymértékű és hirtelen kiszáradást eredményeznek, olykor fertőzéshez is vezethetnek. Érdemes portörlés előtt is vékony gumikesztyűt húzni.

Kézmosás

A kézmosás egyszerű műveletnek tűnik, naponta többször elvégezzük, mégis több kérdést is felvet. Többek között azt, hogy mivel, hogyan és milyen gyakran tegyük. Higiénés okokból kezünknek viszonylag folyamatosan tisztának kell lennie, ám a szappan és a kézmosó folyadékok megrongálhatják a bőr felhámját. Ennek elkerülése végett használjunk organikus készítményeket, természetes szappant.

Leggyakoribb kézmosás hibák:

  • Szintetikus kézmosók használata

  • Kézmosás anélkül, hogy levennénk a gyűrűt

  • Elégtelen kézszárítás

  • Kézkrémek mellőzése

 

A legtöbb nő hord egy vagy több gyűrűt, és nagyon sokan nincsenek azzal tisztában, hogy minden egyes kézmosás és kézápolás alkalmával le kellene azokat venni. A gyűrűk alá befolyt szappanos víz megreked, folyamatosan irritálhatja a kézbőrt, továbbá nem teszi lehetővé az alapos kézszárítást. A kézápolás azzal kezdődjön, hogy kézmosáskor vegyük le gyűrűinketKézmosás után minden esetben alaposan töröljük meg kezünket, amíg teljesen száraz nem lesz, különös tekintettel az ujjak közötti részre. Csak ezután kezdődhet a kézápolás következő lépése.

Naponta többször használjunk olyan kézkrémet, közvetlenül kézmosás után, mely olívaolajat, aloe verát vagy levendulavizet tartalmaz, továbbá lehetőleg mentes a szintetikus vegyi anyagoktól.

Kézápolás egyszerűen

A kézápolás legrégebbi módja a természetes olívaolaj használata. Ezzel helyrehozhatjuk érdes, száraz, kirepedezett bőrünket. Akkora porcelántálat vagy tányért használjunk az olajos kézápolás műveletéhez, amekkorába kényelmesen bele tudjuk tenni kezünket, úgy, hogy a csuklónk se lógjon ki belőle. Melegítsünk fel kézmelegre szűz olívaolajat, majd öntsük a tálkába és merítsük bele kezünket. Az olaj a csuklónkat is érje! 20 percig áztassuk a meleg olajban a kezünket, majd mossuk meg és kenjük be organikus kézkrémmel. Az olaj felpuhítja az érdes bőrt, táplálja és hidratálja, rendszeres alkalmazással a berepedezések is eltűnnek.

Vérkeringés

Kezünk vérkeringése is meghatározza a kézbőr egészségét. Amikor a kéz bőre lilás vagy pirosas, akkor tudjuk, hogy probléma van a vérkeringéssel. Erre a problémára is van természetes kézápolás módszer. Az egyik nagyon jó kézápolás módszer elégtelen vérkeringésre a váltakozó hőmérsékletű kézfürdő. Ilyen esetben legalább háromszor váltsuk a meleg és a hideg vizet, és mindig a hideg vizes öblítéssel zárjuk a műveletet.

A másik megoldás a masszírozás, amelyhez vagy levendulavizes természetes kézkrémet, vagy masszázskrémet használjunk. A masszírozást saját magunknak is végezhetjük, akár az esti filmnézés időszakára is beiktatható, amikor amúgy sem használjuk a kezünket. Még jobb a váltakozó kézfürdő után végezni a masszírozást.

Kézápolás a konyhában

Van néhány élelmiszer, melyek nagyon jó szolgálatot tesznek a kézápolás folyamán. A legjobb olyan gyümölcsöket használni, melyek sok pektint tartalmaznak. A legegyszerűbb megoldást a citrom vagy a narancs jelenti. Nagyon fontos, hogy ne kifacsarjuk az említett gyümölcsöket, hanem meghámozás után a gyümölcs egészét turmixoljuk össze, majd ezt használjuk pakolásként a kézfej bőrére.

A másik nagyon jó megoldás a tejben áztatás. A kézápolást mindig alapos kézmosással kezdjük, csak azután tegyünk rá pakolást, vagy áztassuk. A tejes áztatáshoz használjunk 3,6%-os zsírtartalmú tejet. Melegítsük fel, de ne mikróban. Amikor kézmeleg a tej, akkor merítsük bele kezünket, úgy, hogy a csuklót is érje, majd 20 perc után mossuk le és használjunk kézkrémet.

Szintén nagyon jó megoldást jelent kézápolás során a reszelt burgonyából készült pakolás. Reszeljünk le nyers burgonyát, majd terítsük be vele kézfejünket. Néhány perc alatt bőrünk felszívja a szükséges tápanyagot.

Kézápolás fontos része a kéztorna

A kéztorna elősegíti, hogy a kézbőr rugalmas maradjon, ezenkívül az izmoknak és ízületeknek is jót tesz. Alapvető kéztorna, hogy csuklóból forgatjuk kezünket jobbra, majd balra. Naponta pár perc elegendő.

Hasonlóan jót tesz a kézbőrnek, és könnyebbé teszi a kézápolást az ujjak rendszeres hátrahajlítása, valamint a hüvelykujj tövének masszírozása. Ujjainkkal egyenként is végezhetünk körkörös mozgást pár percig.

Ezek a gyakorlatok nemcsak a kéz bőrének tesznek jót, de aki sokat gépel, számítógépnél dolgozik nap mint nap, annak szinte kötelező lenne az ízületek védelméért.

Kézápolás belsőleg

Csakúgy, mint az arcápolás során, a kézápolás is megköveteli az egészséges táplálkozást, a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelét, valamint a kellő mennyiségű folyadék elfogyasztását. Olykor a kéz szárazsága egyszerű okra vezethető vissza, mint amilyen például a nem elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás. A kirepedezés akár vitaminhiány jele is lehet. Szervezetünk működése, annak egészsége nyomot hagy bőrünkön, és ez alól kezünk sem kivétel. Mivel kezünk sokkal több veszélynek van kitéve, ezért a szervezeti rendellenességek, a rossz emésztés és más betegségek a kézen sokkal jobban meglátszanak, mint más bőrfelületeken.

Fogyasszunk rendszeresen nyers zöldséget, igyunk elegendő tiszta vizet és hanyagoljuk a készételeket. Ezek a változtatások sokkal könnyebbé teszik a kézápolás nehézségeit, néhány hét után szemmel látható lesz a változás.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email