Kókuszolaj szappan | Hatásos szer ekcéma ellen

Kókuszolaj szappan | Hatásos szer ekcéma ellen 1

Az ekcéma bosszantó, és sokszor fájdalmas tüneteit –kipirosodó, száraz, húzódó, esetleg megvastagodó bőr− mindenki szeretné mihamarabb megszüntetni. Jó hír, hogy természetes megoldás is létezik: a kókuszolajjal készülő szappan ekcéma ellen is rendkívül hatásos.


Az ekcéma súlyosságától és típusától függően többféle tünetet okozhat, valamint a test más és más pontjain jelenhet meg. Leggyakrabban a kezeken, a lábakon és az arcon alakul ki, kezeléséhez a megfelelő tisztálkodószer használata is hozzájárul.

Érzékeny bőrre és mikroráncokra a legjobb megoldás

A kókuszpálma -Cocus nucifera- magjaiból kivont kókuszolaj, a legtöbb növényi olajhoz hasonlóan, a kozmetikai, és különösen a bőrápoló termékek kedvelt alapanyaga. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint zsírsavakat, az érzékeny bőrűek is használhatják. Ösztönzi a kollagén termelődését, ennek köszönhetően segítségével megszüntethetők az enyhébb ráncok, leginkább a szem és a száj körül alkalmazható sikeresen: a kókuszolajnál szinte semmi sem tünteti el jobban a mikroráncokat. Megelőzésre is jó, megakadályozza a mélyebb barázdák kialakulását.

Szappan ekcéma ellen

A hidegen sajtolt kókuszolaj hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bőrfiatalító –megköti a szabad gyököket– és nyugtató hatása mellett baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint javítja a hámszövetek regenerálódását. Fokozza a helyi vérellátást, a bőségesebb véráram hozzájárul a bőrsejtek fokozott oxigénellátásához, ezáltal gyorsabb lesz a sebgyógyulás. Óvja a hámsejteket a környezeti ártalmakkal, és a káros napsugárzással szemben, lágyítja és ruganyossá teszi az érzékeny, sérülékeny bőrt – nem véletlen, hogy a kókuszolajjal készült szappan ekcéma ellen is kiváló, hiszen hatékonyan enyhíti a bőrfertőzések tüneteit, illetve hozzájárul a megelőzésükhöz.

Férfiak is elkezdhetik

Bár az ekcéma nagyobb százalékban érinti a felnőtt nőket, a megbetegedés a férfiakat sem kíméli. Lényeges, hogy esetükben a bőr minőségét a tesztoszteron termelése is befolyásolja. A férfiak bőre a test egész felületén egységesebb, vastagabb –kb. 20 százalékkal− és zsírosabb, mint a nőké, ezért más az ekcéma és a ráncosodás folyamata. De ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatják a bőrápolást, hiszen a környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás miatt a férfiak is szenvedhetnek a bőrgyulladástól, valamint idős korban a tesztoszteron csökkenő termelés miatt bőrük hirtelen érzékennyé válhat.

A szappan a legjobb

Az ekcéma kezelésében kiemelt szerepet kapnak a tisztálkodási szerek, hiszen a rosszul megválasztott sampon, tusfürdő és szappan könnyen súlyosbíthatja a tüneteket. Ezért ajánlott a kókuszolajat tartalmazó szappanok használata, ezek ugyanis egyszerre tisztítják és kezelik az ekcémás bőrt – méghozzá mellékhatásoktól mentesen.

Mit mondanak a tudósok?

Az University of California tudósai egy kókuszolajat, tejet és aranyport tartalmazó kísérleti terméket vizsgáltak. Megállapították, hogy a három alapanyag egymás hatásait erősítve enyhíti az ekcéma tüneteit: a kókuszolaj laurinsavat tartalmaz, ami a tejjel együtt segít megszüntetni a bőrhibákat, míg az arany nanorészecskéi hozzákapcsolódnak az aktív hatóanyagokhoz, így a laurinsav mikrokapszulái célzottan a bőrön fejtik ki jótékony hatásaikat. A kísérleti termék hatékonynak bizonyult a száraz, repedezett bőr okozta folyamatos viszketéssel szemben is.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email