Körömgomba tünetei | Mire figyeljünk?

Körömgomba tünetei | Mire figyeljünk? 1

A körömgomba (onikomikózis) rendkívül makacs fertőzés. Lassan alakul ki, ezért fontos, hogy időben felismerjük a körömgomba tüneteit, ebben az esetben ugyanis hatékonyan kezelhető ez a fájdalmas, és nem utolsó sorban, esztétikailag is zavaró elváltozás.


Sokan az ápolatlansággal kapcsolják össze a körömgomba megjelenését, azonban ez koránt sincs így. A fertőzést okozó gombák (elsősorban fonalas vagy sarjadzó gombákról van szó) a meleg, párás és nedves helyeket kedvelik, ezért könnyen „összeszedhetjük” őket az uszodákban, közös zuhanyzókban. Komoly kockázatot jelent másvalaki törülközőjének vagy körömollójának használata, illetve az is, ha nyilvános helyeken mezítláb járunk, benőtt a körmünk vagy olyan szűk cipőt hordunk, amiben rendszeresen megizzad a lábunk. Ha izzadékony a lábunk, a körömgomba megelőzéséhez használjunk hintőport, a lábbelinket pedig rendszeresen fertőtlenítsük. Utóbbit úgy végezzük el, hogy egy napra tegyünk formalinnal átitatott vattát (legyünk elővigyázatosak, a formalin gőze ugyanis mérgező) a szabad levegőre kitett cipőkbe, majd három napig szellőztessük ki őket.  A körömgomba elkerülése érdekében figyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk vizesen a lábunkat: fürdés, lábmosás után az ujjközöket és a körmöket is gondosan szárítsuk meg.

Hogyan támad a körömgomba?

A gombák többnyire a hámsérüléseken keresztül és/vagy a körömágyon keresztül támadják meg a körmöt, illetve a köröm alatti szöveteket. Egészséges immunrendszer esetén a körömgomba nem alakul ki, illetve gyorsan elmúlik, ha viszont a szervezet védekezőképessége nem megfelelő, a gomba gyorsan elterjedhet, megfertőzheti a teljes körmöt, a körömágyat és a környező bőrfelületet. Még nagyobb bajt okozhat a körömgomba a cukorbetegeknél, ezért a diabéteszesek ilyenkor mindenképpen forduljanak szakorvoshoz. Továbbterjedhet a lábujjak között megtelepedő gomba is, ami könnyen átterjedhet a körmökre. 

Körömgomba tünetei: vegyük őket komolyan

Az elváltozás akkor kezelhető hatékonyan, ha a terápiát a fertőzés kialakulását követően, a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek a körömgomba tünetei. Az első intő jel, hogy a köröm szabad széle elszíneződik, sárgás árnyalatú lesz és megvastagodik, alatta pedig porló törmelék jelenik meg. Előfordul, hogy a fertőzés nem a köröm szélétől, hanem a körömágytól indul ki. Ahogy a gomba az egész körömlemezt megfertőzi, a köröm elkezd elválni a körömágytól, végül leesik. A körömgomba további tünetei a fájdalom, a gennyes gyulladás, valamint a töredezettség, a köröm felületének mattulása és a kellemetlen szag.

A körömgomba leggyakoribb tünetei időrendben:

  • A köröm széle és/vagy a körömágy elszíneződik (sárgásbarna, illetve fehér színt vesz fel)
  • A köröm megvastagodik, a felülete bordázottá, mattá válik, és porladó törmelék jelenik meg alatta, valamint a felületén
  • Megváltozik a köröm alakja
  • A köröm töredezni és morzsolódni kezd
  • A köröm alatti rész és a környező bőr begyulladhat, genny képződhet
  • Darabok válnak le a körömből
  • Az egész köröm leesik

Amennyiben a gomba miatt fehér csíkok, illetve foltok jelennek meg a körmön, a köröm elvesztése kevésbé valószínű.

A körömgomba tünetei közül nem szabad kifelejteni a duzzanatot, a rossz illatot és a fájdalmat. Utóbbi az előrehaladott állapotra utal, és – amennyiben a körömgomba a lábon alakul ki – akár a zárt cipő hordását is akadályozhatja. Mindenképpen tanácsos azonnal megkezdeni a kezelést, a gombafertőzés ugyanis a gyorsan átterjedhet a többi körömre és a környező bőrfelületre. Az elhanyagolt körömgomba ráadásul maradandó elváltozásokhoz vezethet a körmön és a körömágyon.

Allergiás reakció

Szintén a körömgomba tünetei közé tartozhat a dermatophytid, ami tulajdonképpen a gomba hatására a nem fertőzött bőrfelületen kialakuló allergiás reakció. Jellegzetes megnyilvánulásai, a lábköröm gombás fertőzésének következményeként, a kézen létrejövő viszkető kiütések.

Fontos a pontos diagnózis

A körömgomba tüneteinek pontos ismerete azért is lényeges, mert hasonló elváltozásokat más betegségek is okozhatnak. Ezek közül a leggyakoribb az ekcéma, a pszoriázis és a Reiter-szindróma. Érdemes orvossal megvizsgáltatni a beteg körömről vett mintát: ezzel biztossá válhat, hogy gombás fertőzéssel, egyúttal kizárhatjuk az említett kórok jelenlétét. Arra is választ kaphatunk, hogy milyen gombatörzzsel állunk szemben, így a kezelést ennek ismeretében kezdhetjük meg.

Tudta?

A teljes gyógyulás több hónapot vehet igénybe, ehhez ugyanis ki kell nőnie az új körömnek.

Hivatkozások:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/basics/symptoms/con-20019319

http://patient.info/health/fungal-nail-infections-tinea-unguium

http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Introduction.aspx#symptoms

http://www.medicalnewstoday.com/articles/151952.php

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email