Körömgomba ellen: hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Körömgomba ellen: hogyan szabadulhatunk meg tőle? 1

A körömgomba igen kellemetlen fertőzés, amely akár több körmöt is érinthet. Bár a körömgomba ellen számos megoldás létezik, ezek a kezelések –legyen szó házi praktikákról, vagy patikai készítményekről– sajnos hosszú ideig tartanak, és különleges odafigyelést igényelnek.


Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a körömgomba fertőző! Ezért, amint észrevesszük az első tüneteket, azonnal védekezzünk a körömgomba ellen, hiszen nem csak saját magunkra, hanem másokra is veszélyes. Legyünk azonban türelmesek: a lábon a köröm teljes lenövéséhez 6-8, a kézen 4-6 hónap szükséges.

Veszélyben a lábkörmök

A körömgomba sokkal gyakrabban támadja meg a lábkörmöket, mint kezeinken találhatókat. Kialakulásáért a legtöbb esetben a Trychophyton rubum nevű fonalas gomba a felelős, de előfordul, hogy a fertőzést penész- vagy élesztőgomba okozza. A körömgomba „választása” nem véletlen: előnyben részesíti a sötét, nedves, meleg helyeket, ezért a cipőbe zárt lábunk ideális tenyészhelye. Ezen kívül, a lábkörmökhöz érkező vérmennyiség alacsonyabb, mint az, ami a kezeinkhez érkezik, ezért védekező rendszerünk „nem veszi észre” olyan hamar a bajt. Éppen ezért, a kezünkön kevesebb esélye van megtelepedni és elszaporodni. Ha mégis, akkor a tüneteket általában a sarjadzó gombák családjába tartozó Candida albicans gomba okozza. A körömgomba első jelei a fehéres vagy sárgás foltok, majd minél mélyebbre hatol a gomba, annál szembetűnőbb a köröm színváltozása, amely –a betegséget kiváltó gombafajtától függően– barnás vagy zöldes árnyalatot is ölthet. Az érintett terület folyamatosan növekszik, a köröm megvastagszik, sok esetben a széleinél morzsolódik, törékennyé és mattá válik. Mint minden fertőzés, a körömgomba is csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét, valamint sokszor jár viszketéssel, lüktető érzéssel, súlyosabb esetben hasogató fájdalommal, amit a köröm eldeformálódása okoz.

Körömgomba ellen leghatékonyabb a megelőzés

Mivel a körömgombát okozó élősködő a meleg és nedves helyeket kedveli, amennyiben uszodába, fitneszterembe, strandra stb. járunk, a körömgomba ellen mindig hordjunk papucsot. Ezek a mikroszkopikus méretű élősködők, számos vegyszerrel szemben teljes ellenállást fejlesztettek ki: elég egy hajszálnyi seb, apró hámsérülés a köröm és a körömágy között, máris beférkőznek testünkbe. Figyelem: a gumikesztyűk rendszeres használata is kiváló táptalajt biztosít a köröm alá került kórokozók elszaporodásához.

Körömgomba ellen: ismerjük meg a hajlamosító tényezőket

Az első és legfontosabb hajlamosító tényező a legyengült immunrendszer, amely a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás, valamint a nem megfelelő életvitel következménye. E mellett más kiváltó okai is lehetnek a körömgomba megtelepedésének:  

 • Erős izzadás
 • Nedves, nyirkos helyen végzett munka
 • Nedves lakás
 • Pikkelysömör
 • Olyan lábbelik viselete, melyek nem biztosítják a megfelelő szellőzést, és nem szívják fel az izzadságot
 • A körömágyon vagy a körmökön kialakult mikroszkopikus sérülések
 • A körömágyon vagy a körmökön jelen lévő egyéb, már meglévő fertőzés
 • Cukorbetegség
 • Immungyengeség
 • Keringési problémák

Természetes megoldások körömgomba ellen

Bár a körömgomba ellen számos készítményt találhatunk a gyógyszertárakban, az áruk legtöbbször igen borsos, ráadásul általában lassan hatnak. Előnyük ugyanakkor, hogy kevésbé „pepecselős” az alkalmazásuk, mint a házilag készített szereké. Mindenképpen vegyszermentes termékeket használjunk a körömgomba ellen, hiszen a kemikáliák hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengítéséhez.

 • Borecet: főként baktériumölő hatásáról ismert, helyesen használva, a gombákkal is elbánik. Amennyiben nem nagyon érzékeny a bőrünk, naponta egyszer az alábbi lábvizet készítsük el: 2 rész langyos vizet keverjünk össze 1 rész ecettel, majd 15-20 percig áztassuk benne lábunkat. Ezt követően alaposan öblítsük le a lábunkat, és töröljük teljesen szárazra. Minden nap végezzük el a műveletet, ha bőrünk kipirosodik, növeljük a víz mennyiségét.
 • Ecet és fokhagyma: igaz, nem a két legillatosabb megoldás, de a pépesített és ecetben elkevert fokhagyma csodákat tehet a körömgomba ellen. Tegyük a fertőzött ujjunkra, majd csavarjuk körül steril gézzel, legjobb, ha egész éjszaka rajta tartjuk.
 • Tigrisbalzsam: legjobb, ha lábvíz után alkalmazzuk. Illóolajai hatékonyan gátolják a körömgomba szaporodását. Lehetőleg lefekvés előtt kenjük be vele a fertőzött körmöt, majd húzzunk rá tiszta pamut zoknit. Kiváló megoldás körömgomba ellen.
 • Szódabikarbóna: felhasználása szinte univerzális, remekül megállja a helyét a körömgomba ellen is. Használhatjuk lábfürdőként, langyos vízben hígítva, vagy pár csepp vízzel, krémet készítve belőle. Utóbbi esetben húzzunk fel tiszta pamut zoknit, vagy hagyjuk lábunkat szabadon legalább 20-30 percig. Utána a masszát alaposan öblítsük le, és szárítsuk meg a körmeinket.
 • Zsálya és rozmaring: lehetőleg friss növényekből készítsük a főzetet, amit aztán 15-20 perces, langyos lábfürdőként alkalmazzunk a körömgomba ellen.

Tudtad?

Amikor a körömgomba ellen harcolunk, fontos, hogy lábbelink mindig száraz legyen. A legjobb, ha közvetlenül a napfényen szárítjuk, valamint használat előtt nem árt hintőporral –vagy szódabikarbónával– beszórnunk a belsejét. Minden tisztálkodás vagy lábfürdő esetén csak tiszta törölközővel szárítkozzunk, valamint a beteg terület kezelésekor viseljünk eldobható gumikesztyűt.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8301/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718510

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047123/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072730/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279547/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email