Segítség, koszmós a gyerekem

Segítség

A koszmó hallatán sokan tévesen a kosz szóra asszociálnak. Holott a piszoknak semmi köze a babafejeket gyakran beborító, enyhe viszketéssel járó kellemetlen elváltozáshoz, ami akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek a kelleténél több váladékot termelnek. Nincs ok az aggodalomra, hiszen a hajas fejbőrt érintő seborrhoeás bőrgyulladások közül a koszmó a leggyakoribb és a legkevésbé veszélyes, ráadásul kezelése sem ördöngösség.

 

Általában a hajas fejbőrön megjelenő koszmó a csecsemők életének második hetében alakul ki, és az esetek zömében a harmadik hónap végére magától eltűnik. Előfordulhat a 4-11. évesek körében, néha azoknál a gyermekeknél is, akik újszülöttként nem estek át ezen a kellemetlen látványt nyújtó, azonban enyhe lefolyású seborrhoeás bőrgyulladáson. A koszmó tulajdonképpen a faggyúmirigyek fokozott mennyiségben termelt váladéka, látványra leginkább a korpához hasonlít, ám a váladékból kialakult, nem éppen jó illatú, sárgás lemezek erősen a fejbőrhöz tapadnak. Színük a napok múlásával egyre sötétedik, néha egészen barnává válik. Bár a koszmó sokszor a baba fejének nagy részét ellepi, a pikkelyes lerakódást alkotó váladéklemezek, főleg a sok hajjal rendelkező csecsemőknél, csak a homloknál ismerhetők fel. Ritkábban a koszmósodás a baba szemöldökét, nyakát és a hónaljakat is érinti. A koszmó nem fájdalmas, legfeljebb enyhe viszketéssel, bőrpírral jár, amikor a faggyúmirigyek váladéktermelése normalizálódik, minden esetben nyom nélkül eltűnik.

 

Miért alakul ki?

A faggyúmirigyek túltermelésének több oka lehet. Egyes vélekedések szerint, a csecsemő étrendje váltja ki a koszmosodást, az igazi „bűnös” azonban minden bizonnyal a bőrön élő Pityrosporum orbicolare gomba abnormális viselkedése.

 

Van megoldás

Szerencsére kis odafigyeléssel és pár apró trükkel házilag is lerövidíthetjük a koszmosodás idejét. Nagyon fontos, hogy a baba fejét mindig tartsuk tisztán, kétnaponként alaposan töröljük át olajos, vagy bőrlágyítót tartalmazó tisztítóval. Ha a picinek vízzel és samponnal mostuk meg a fejét, akkor is kenjük be a fejbőrét olíva- vagy mandulaolajba, esetleg vazelinbe mártott vattával. Amikor a kis faggyúlemezek felpuhultak, fésüljük át a baba fejét egy sűrű, lekerekített fogú fésűvel: így fellazítjuk a koszmót, amelyet ezt követően kézzel könnyen eltávolíthatunk. A megelőzés érdekében érdemes fésüléskor erősebb sörtéjű kefét választani, ez ugyanis vérbőséget okoz, ami gátolja a koszmó kialakulását.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email