Levendula illóolaj: az illatos bőrápoló

Levendula illóolaj: az illatos bőrápoló 1

A levendula virágjából kivont illóolaj számos jótékony hatással rendelkezik. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a fejfájást, gyulladásgátló hatásának köszönhetően a pattanásos, aknés bőr, valamint a rovarcsípés, napégés és az ekcéma kezelésére is kiválóan alkalmazható. Ezen kívül, a levendula illóolaj gyorsítja a sebek gyógyulását, a fejtetőn használva dúsabbá és egészségesebbé teszi a hajkoronát.


A levendulának közel negyven fajtája létezik, a leggyakrabban termesztett változata a Lavadula officinalis. Az örökzöld cserje nagyjából 60-100 cm magasságúra nő, kék és lila virágaiból, valamint leveléből jó minőségű illóolajat állítanak elő.

Bőrbarát alkotórészek

Legfontosabb összetevői a fertőzésgátló és nyugtató linalol és linalil-acetát, valamint a szintén antiszeptikus hatású és fájdalomcsillapító cineol. Ezeken kívül, a levendula illóolaj többek között antioxidáns hatású limonént, fájdalom- és viszketéscsillapító kámfort, illetve gyulladásgátló és antioxidáns flavonoidokat tartalmaz.

Gyógyít és ellazít

A levendula illóolaj kifejezetten jótékonyan hat a központi idegrendszer működésére: csökkenti a feszültséget, az izgatottságot, az idegességet, valamint a stresszes állapot okozta fejfájást. A Nagano Nursing College 2002-ben végzett kutatása szerint a levendula illóolaj lábvízben történő használata csökkenti a vajúdás alatti feszültséget. A vizsgált alanyok 10 perces levendula illóolajos, meleg lábfürdőt vettek, miközben EKG segítségével kísérték figyelemmel az állapotukat. A kísérletben résztvevők több mint felénél kialakult a nyugalmi állapot. Kiválóan alkalmazható alvási problémák esetén is: nem kell mást tennünk, csak lefekvés előtt pár csepp levendula illóolajat keverjünk a párologtató vizébe.

  • Fertőtlenítő, és antibiotikus (baktériumellenes) tulajdonságai miatt belélegezve gyorsítja a megfázásos megbetegedések gyógyulását. Cseppentsünk levendula illóolajat az inhaláló vizünkbe, csillapítja a köhögést, enyhíti a hurutot és az arcüreggyulladást.
  • Fájdalomcsillapító és görcsoldó, helyileg alkalmazva a megrándult izomzat, vagy a reumás területek masszírozásával érhető el a kívánt hatás, Hasonló és azonnali eredmény érhető el azzal is, ha 10 csepp levendula illóolajjal illatosítjuk fürdővizünket.
  • Gombaellenes hatása révén hatékonyan veszi fel a harcot a húgyúti –például a Candida albicans okozta− megbetegedésekkel, gyulladásokkal szemben.

Levendula illóolaj bőrre és hajra

  • Antibakteriális összetevőinek köszönhetően, a levendula illóolaj nyugtatja az aknés bőrt, hozzájárul a pattanások megszüntetéséhez. Kezeli a különböző bőrgyulladásokat, a pikkelysömört és az ekcémát.
  • Gyorsítja a sebgyógyulást, egy-két csepp levendula illóolaj ráadásul az égések, horzsolások, rovar és csaláncsípések, valamint napégés esetén is hatékony.
  • Szabályozza a faggyútermelést, a bőrbe dörzsölve kitisztítja a pórusokat, eltávolítja a megtapadt méreganyagokat, valamint enyhíti a zsírosodást.
  • Antifungális (gombaölő) hatása a bőrön is érvényesül: a levendula illóolaj képes elpusztítani a bőr és a köröm gombásodását okozó gombák jelentős részét.
  • Bársonyossá teszi a bőrt, ehhez elegendő néhány csepp levendula illóolajat a fürdővízbe csepegtetni.
  • Ápolja a hajat, elég 3-5 csepp levendula illóolaj a fésűnkre, és a hajtetvek egész biztosan messzire elkerülik a fejünket. A hajkoronánk is dúsabbá válhat tőle: a rendszeres illóolajos fejbőrmasszírozás serkenti a haj növekedését, megelőzi és csökkenti a hajhullást is. Mivel visszafogja a faggyútermelődést, a levendula illóolaj a haj zsírosodása és korpásodása esetén is sikerrel használható.

Mit mondanak a tudósok?

A University of Coimbra tudósai a levendula illóolaj gombaellenes hatását vizsgálták. A Journal of Medical Microbiology szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy az olaj összetevői rongálják, illetve megsemmisítik a bőr- és körömfertőzéseket okozó fonalas- és élesztőgombák sejtmembránjait. Különösen hatékonynak bizonyult Cryptococcus neoformans és a Candida gombák esetében. A levendula illóolaj bőrre gyakorolt jótékony hatásait sebgyógyító tulajdonsága is bizonyítja, melyről a Celal Bayar University munkatársai számoltak be az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine folyóiratban. A török kutatók megállapították, hogy a levendula illóolaj hozzájárul a sebek gyorsabb összezáródásához.

Tudtad?

A levendula elnevezés a latin „lavare”, azaz a mosni, mosás szóból ered.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email