Levendulaolaj Candida ellen | Lábgomba és körömgomba kezelése

Levendulaolaj Candida ellen | Lábgomba és körömgomba kezelése 1

A levendula illata egyszerre frissítő és nyugtató, ezekkel a tulajdonságokkal pedig a növényből kivont olaj is rendelkezik. Sőt, a levendulaolaj ennél sokkal többre is képes: szerteágazó gyógyhatásai közül az egyik legfontosabb, hogy képes megszüntetni a leggyakoribb gombás fertőzéseket, jól használható lábgomba, körömgomba és Candida kezelésére.


Ha a levendula szóba kerül, legtöbben rögtön rovar- és különösen molyriasztó hatására gondolnak, pedig ez a gyógynövény számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkezik. Különösen a levendulaolaj értékes, alkalmazhatjuk aromaterápiára, belecsepegtethetjük a fürdővizünkbe, de közvetlenül a bőrünkbe is dörzsölhetjük.

Nem csupán bőrbajokra

Ha fáj a fejünk, tegyünk a levendulaolajból egy keveset a párologtatóba vagy masszírozzuk a halántékunknál a bőrünkbe: mindkét módszerrel gyorsan megszüntethetjük a migrénes fejfájást. Enyhíti a stresszt, megnyugtatja az idegeket, nyugodt alvást biztosít, ugyanakkor élénkítőként megállja a helyét élénkítőként, nagyszerűen alkalmazható levertség esetén. Mivel enyhíti a feszültséget, az ezzel kapcsolatos emésztőrendszeri zavarok kezelésében is segíthet. Utóbbi hatásához hozzájárul anyagcsere javító és puffadást megszüntető hatása.  Antibakteriális hatású, fertőtlenít, és segít megszüntetni a gyulladásokat, így a megfázás, nátha és influenza tüneteit is csillapítja. A levendulaolaj bedörzsölve enyhíti az erős menstruációs görcsöket és az ezzel járó panaszokat.

Gombák ellen levendulaolaj

Egyre több ember küzd valamilyen gomba okozta fertőzéssel, különösen gyakori a Candida-fertőzés, valamint a lábgomba és a körömgomba. A kezelést nehezíti, hogy a gombák rendkívül ellenállóak, még a legmodernebb gyógyszerekkel sem könnyű – sokszor nem is lehet – végérvényesen megszabadulni tőlük. Különösen a legyengült immunrendszerű betegeknél fordulhat elő, hogy nem reagálnak megfelelően a gombaellenes szerekre, sőt, mellékhatások is kialakulhatnak.

Ebben hozhat változást a Lavandula viridis növényből készített levendulaolaj, amelynek gombellenes hatásit vizsgálták a portugál Coimbra Egyetem – Universidade de Coimbra – kutatói. Azt találták, hogy a levendulaolaj számos, köröm- és bőrfertőzést, szájpenészt és más bőrbetegségeket okozó gombatörzs ellen felveszi a harcot. Összetevői ugyanis károsítják a gombák sejtmembránját, ami a sejtek halálát eredményezi. Hatékony a Candida fajok által okozott candidosis megszüntetésében – ne feledjük, hogy a nagyobb mennyiségben a véráramba kerülő Candida gomba akár súlyos betegségeket is kiválthat –, ahogyan elpusztítja a bőrt és a körmöket megtámadó gombák jelentős részét. A tudósok külön vizsgálták a levendulaolaj hatását a rendkívül elterjedt lábgomba, lábujjközi gomba, valamint a pikkelysömör kezelésekor, és megállapították, hogy ezekben az esetekben is sikerrel alkalmazható. Méghozzá úgy, hogy szinte egyáltalán nincsenek mellékhatásai, nem okoz irritációkat, ráadásul a levendulaolaj, bárki számára elérhető és olcsó megoldás.

Tudtad?

A levendulaolaj a pattanások, kisebb zúzódások és rovarcsípések elmulasztásában, az ekcéma kezelésében, valamint a reumás fájdalmak enyhítésében is jó szolgálatot tehet. Gyakori alkalmazásával megfiatalíthatjuk a bőrünket.

Levendulaolaj készítése házilag: kattintson ide!

Források:

http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20110312090456376

http://www.healthline.com/health/migraine/lavender-oil-for-migraines

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110214201842.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26247152

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325408/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email