Méhviasz hatása az érzékeny bőrre | Ápol és véd

Méhviasz hatása az érzékeny bőrre | Ápol és véd 1

A közhiedelemmel ellentétben, nem csupán a világos, könnyen kipirosodó bőr lehet érzékeny. Éppen ezért, bőrtípusunktól függetlenül, akkor járunk el helyesen, ha testápolóinkat, krémjeinket és testtisztító szereinket a semlegesség jegyében választjuk meg. Különösen hatékonyak a méhviasz tartalmú készítmények.


Természetesen a semlegesség ebben az esetben nem azt jelenti, hogy a termékeknek nincsen aktív hatóanyaga, sőt! Az érzékeny bőrnek több ápolásra, táplálásra, kényeztetésre van szüksége méghozzá úgy, hogy közben még véletlenül se tegyük ki felesleges irritációnak. Mivel hajlamos a kiszáradásra, könnyebben válik töredezettebbé, és veszít feszességéből, valamint gyorsabban ráncosodik, mint a normál, vagy zsíros bőr. A bőr érzékenységnek számos oka lehet: öröklött hajlam, külső hatások –légszennyeződés, helytelen étrend, nem megfelelő szépítkezési és tisztálkodási szerek, stressz, évszakváltás−, vagy akár az immunrendszer zavara.

A méhviasz segít

Az érzékeny bőr kezelésére, illetve tisztítására kifejezetten ajánlottak a méhviaszt tartalmazó termékek, krémek, szappanok és testápolók, amelyek nem hiába örvendenek nagy népszerűségnek már évezredek óta: hatékonyan ápolnak és tisztítanak, ugyanakkor nem okoznak irritációt. Az egyik legelső, fennmaradt bőrápoló krém receptje Rómából származik, a híres „Ceratum Galeni” is méhviaszból, rózsavízből, és olívaolajból állt. A méhviasz kiváló bőrlágyító hatással rendelkezik, táplálja az érzékeny bőrt, helyreállítja a sérüléseket. Vékony, levegőáteresztő réteget képez a bőrön, ezáltal megakadályozza a kiszáradását és óv az irritációkkal szemben. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, ezen kívül antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezik, gátolja a bőrfertőzések kialakulását. A-vitamint tartalmaz, ami hozzájárul a száraz bőr puhításához és hidratálásához, valamint a bőrsejtek regenerálódásához.

Mit mondanak a tudósok?

A Dubai Specialized Medical Center and Medical Research Laboratories 2005-ben végzett kutatásának az Archives of Medical Research szaklapban megjelent eredményei szerint, a méhviaszból, mézből és az olívaolaj keverékéből készült kenőcs gátolja a Staphylococcus aureus baktérium, és a Candida albicans gomba szaporodását. Ennek köszönhetően, sikerrel alkalmazható pelenkakiütés, és más (gyulladásos) bőrfertőzések esetén.

Tudtad?

A méhviaszt a fiatal munkásméhek választják ki. Először átlátszó, fehér színét akkor kapja, amikor a méhek a jobb alakíthatóság érdekében megrágják. A méhek a hatszögletű sejtekből álló lép felépítésére használják, majd az ebbe gyűjtött nektárt és polleneket a viasszal légmentesen befedik. Végleges, sárgás-barnás színét a pollenek (elsősorban az ezekben található propolisz) hatására nyeri el.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email