Új melanoma gyógyszer

Új melanoma gyógyszer 1

A melanóma a bőrben fekete-barna festékanyagot –melanin– termelő sejtek, a melanociták rákos elváltozása. Rendkívül agresszív daganat, ha későn veszik észre nagyon nehezen gyógyítható. Bizakodásra adhat okot a Keytruda elnevezésű új gyógyszer, amely az előrehaladott melanoma kezelésében jelenthet áttörést. A szert soron kívül engedélyezte a Food and Drug Administration (FDA) az Amerikai Egyesült Államokban.


A szakemberek szerint új frontot nyithat a melanóma kezelésében, illetve a rák elleni küzdelemben az USA-ban nemrégiben engedélyezett Keytruda (pembrolizumab) nevű gyógyszer. A kutatások során a készítményt a késői stádiumú, és más gyógyszerekre már nem reagáló melanómás betegeknél alkalmazták sikerrel. Különlegessége, hogy képes blokkolni a  PD-1 elnevezésű fehérje működését, amely meggátolja az immunrendszert a rákos sejtek legyőzésében. Erre jelenleg egyedül a Keytruda képes, melyet kezdetben kifejezetten a BRAF-gátló terápiát követő kezelésre szántak. A rákos sejtek többek között úgy képesek életben maradni, hogy gyakorlatilag elrejtőznek az immunsejtek elől. Ebben az immunsejtekhez kapcsolódó PD-1és a rákos sejtek felszínén megtalálható PD-L1 kap főszerepet: amikor ezek összekapcsolódnak, szinte áthatolhatatlan pajzsot hoznak létre a tumor sejtek körül. A gyógyszer azt követően kapott szabad utat a Food and Drug Administration-től (FDA), hogy 173 előrehaladott melanomában szenvedő beteg esetében látványos eredményeket hozott: 24 százalékuknál a melanóma elkezdett zsugorodni. A kedvező folyamat 1,4 hónaptól akár 8,5 hónapig, vagy ennél is tovább tartott. Komolyabb mellékhatásokkal nem kell számolni, a Keytruda szedésekor azonban fáradtság, köhögés, hányinger, bőrviszketés, bőrkiütés, étvágycsökkenés, székrekedés, ízületi fájdalom és hasmenés előfordulhat.

„A pembrolizumab óriási előrelépés a melanóma betegek számára, mivel ez az eddigi legígéretesebb gyógyszer a melanóma kezelésére. Tudni kell azonban, hogy a gyógyszer nem minden késői stádiumú melanóma esetében hoz pozitív eredményt”  – hívta fel a figyelmet nyilatkozatában Tim Turnham, a Melanoma Kutatási Alapítvány igazgatója, aki ugyanakkor megnyugtatáséként azt is közölte, hogy hamarosan más olyan gyógyszereket is engedélyeznek, amelyek a hatásosan semlegesíthetik a PD-1 fehérjét, és így elősegítheti a melanóma gyógyítását.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email