Fehér apró pöttyök az arcon – Milia kezelése egyszerűen!

Fehér apró pöttyök az arcon - Milia kezelése egyszerűen! 1

Bár a milia nem ártalmas, kezelése mégsem egyszerű. Van egy helyes út a milia eltávolítására, amely házilag is megoldást nyújthat, a rossz kezelés viszont károsíthatja a bőrt . Következő javaslataink segíthetnek biztonságosan megszabadulni a dudoroktól!


A milia főként a szem környékén jelentkező kemény gríz, amely faggyút tartalmaz. Kilétének okát a mai napig találgatják, hátterében főként anyagcsere probléma áll. Tulajdonképp milia akkor jelentkezik, amikor a bőr nem engedi ürülni a faggyút, ennek hatására bekeményedik és kidudorodik. Ezt hívjuk miliának. A milia eltávolítása koránt sem egyszerű, kezelése nem hasonlítható össze más arcbőr tisztítással.

Felsorolunk néhány praktikát, hogyan kezelhető a milia házilag:

  • Győződjön meg róla, hogy a tű, amelyet használni fog steril és valóban nagyon hegyes
  • Tisztítsa meg arcát alaposan, majd dörzsölje át törölközővel
  • Törölje meg alaposan, mielőtt megpróbálja eltávolítani a miliát
  • Mártsa alkoholba a tűt a fertőzés elkerülése érdekében
  • Óvatosan szúrja meg a milia közepét enyhén, hogy a bőrszakadás következtében azt könnyedén ki tudja nyomni
  • Nagyon pici nyomást gyakorolva a megszúrt területre, nyomja ki!

A milia eltüntetése után fertőtlenítse a bőrt, és ne használjon arckrémet néhány órán keresztül Ne ismételje többször egymás után ezt a műveletet, ha első alkalommal nem sikerül a milia eltávolítása. Legyen óvatos és körültekintő, főleg a szem környékén. Amennyiben keze nem stabil, inkább forduljon kozmetikushoz!

Inkább a nők vannak veszélyben

A milia gyakran jelentkezik csecsemőknél, de bármely életkorban megjelenhet. Leggyakoribb előfordulása a szem és környéke, de előfordulhat nemi szerveken is.  Csecsemőkorban többnyire a kifejletlen verejtékmirigy követeztében bukkannak elő, kezelésük ilyenkor nem szükséges. Ha tartósan nem szűnne a grízek jelenléte, mindenképp keresse fel a gyermekorvosát! Felnőtt korban a milia kialakulhat egy esetleges égési, vagy hólyagos sérülést követően, vagy igen gyakori a kortikoszteroid tartalmú krémek általi irritáció. Igen gyakori elváltozás a „milia en plaque”, más szóval milia folt, többnyire a középkorú nőket érinti. Nincs mögötte sem etnikai sem földrajzi preferencia. Jelen esetben a milia kezelése kémiai hámlasztással, lézeres ablációs kezeléssel, krioterápiával orvosolható. Diagnosztizálása mindenképp bőrgyógyász segítségével történik. A milia eltávolítása házilag is elvégezhető, gondos odafigyelés mellett. Amennyiben betartja az alább leírtakat, a fertőzésveszély is könnyedén elkerülhető. Ha úgy érzi, inkább szakemberre bízza a milia kezelését, forduljon kozmetikushoz.

Mi okozza?

A milia kilétének okai nem egyértelműek, viszont az anyagcsere problémák felelőssé tehetőek a grízek kialakulásáért, ezért megelőzésképpen javasolt valamely béltisztító program használata. Jelenleg megannyi termék nyújthat segítséget az otthon elvégezhető kúrában, ezért érdemes mindig körültekintőnek lenni a vásárlás előtt. Javasolt termék a Clean Inside béltisztító kúra.

Szakfordítás:

http://patient.info/health/milia-leaflet

http://www.dovemed.com/diseases-conditions/milia-en-plaque/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email