Minden natúr szappan természetes? Olvassuk el a címkét!

Minden natúr szappan természetes? Olvassuk el a címkét! 1

Legyen mentes a káros vegyi anyagoktól, és kizárólag természetes összetevőket tartalmazzon. Általában ezek az elvárások fogalmazódnak meg bennünk, amikor natúr szappan használata mellett döntünk. De, vajon minden natúr szappan az, aminek hisszük?


Egyre nagyobb a natúr szappanok rajongótábora, nem véletlen tehát, hogy folyamatosan újabb és újabb termékek kerülnek a boltokba, hiszen a gyártók igyekeznek meglovagolni ezt a népszerűséget. Ennek azonban ára van: a természetesnek hitt termékek ugyanis nem minden esetben mentesek a vegyi anyagoktól. Érdemes tehát mindig alaposan megnézni a kiválasztott natúr szappan címkéjét, és meggyőződni arról, hogy nincsenek benne káros összetevők.

Még a bio felirat sem mindig garancia

Ezúttal az Yves Rocher plaisirs nature bio zabtej natúr szappant vizsgáltuk meg tüzetesebben. Bár az illata valóban kellemes, és a használat során a minősége is kiválónak tűnik, sajnos a natúr szappan megnevezésével ellentétben tartalmaz egészségügyi szempontból aggályos alapanyagokat, amelyek a következők:

  • Linalool: nem mesterséges anyag, azonban allergiás reakciókat, bőrgyulladást, szemirritációt, szédülést válthat ki. Szerepel az Európai Unióban allergénnek minősített illatanyagok listáján. A svéd Ahlgrenska University Hospital kutatói kimutatták, hogy a levegővel érintkezve, a linalool növeli a bőrirritáció kockázatát.
  • Butylphenyl Methylpropional (lilial): mesterséges illatanyag, ami bőrirritációt, gyulladásokat okozhat, összefüggésbe hozható a kontakt ekcéma kialakulásával. Lenyelve is károsíthatja az egészségünket.
  • Isoeugenol: szintetikus illatanyag, amit több országban már nem engedélyeznek. Allergén, gyengítheti az immunrendszert, idegi problémákat okozhat. Egy átfogó és hosszú távú, egereken, illetve patkányokon végzett kísérletsorozat arra jutott, hogy az isoeugenol növeli többféle rákos megbetegedés kockázatát.
  • Cinnamyl Alcohol: természetes illatanyag, ami azonban növelheti a bőr érzékenységét, valamint irritálhatja a szemet. Szerepel az Európai Unió, allergén anyagokat számon tartó hivatalos listáján.
  • Titán-dioxid (titanium dioxide): alapesetben nem kell tartani tőle, ha viszont bőrünk sérült, gyulladt, károsíthatja a bőrsejteket. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség besorolása szerint belélegezve növelheti a tüdőrák kockázatát, amennyiben a bélrendszerbe kerül – ezért fontos, hogy ne nyeljük le – bélgyulladásos (colitis ulcerosa) állapotot is súlyosbíthatja.
  • Alcohol denat. (denaturált szesz): gyengíti a bőr vízmegtartó képességét, elősegíti a szabad gyökök felszaporodását, ami hozzájárul a hám természetes védekezőképességének csökkenéséhez. Felgyorsítja a bőr öregedését és a ráncosodását, erősen szárító hatású, ugyanakkor fokozza a faggyútermelést, és lassítja a pattanások gyógyulását.
  • Amyl Cinnamal: szintetikus és természetes formája is létezik, egyike a leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó illatanyagoknak.
  • Hydroxycitronellal: allergén illóolaj, vegyipari illatanyag, ami csalánkiütést, bőrgyulladást, foltosodást idézhet elő. Német kutatók több, mint húszezer emberen tesztelték a kozmetikumokban használt illatanyagokat. A hydroxycitronellalt a nagyobb eséllyel irritációt okozó anyagok közé sorolták.  

A fentiekből látható, hogy a bio lush natúr szappan számos olyan összetevőt, köztük mesterséges anyagokat tartalmaz, amelyek különböző egészségügyi problémákat, elsősorban irritációt okozhatnak. Különösen az érzékeny bőrűek számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a lehetséges mellékhatásokkal, és okozóikkal. Érdemes tehát azokat a termékeket választaniuk, amelyekben minél kevesebb az allergén anyag, mesterséges összetevőket pedig egyáltalán nem tartalmaznak.

 

Források:

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701377/CINNAMYL_ALCOHOL/#.Wd0RTWtZZEQ
http://monographs.iarc.fr/ENG/Publications/techrep42/index.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977060/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372857
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Linalool#section=EC-Number
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17577350
http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/cinnamyl-alcohol-0

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email