Mit tartalmaznak a natúrkozmetikumok? Nem mind arany, ami fénylik

Mit tartalmaznak a natúrkozmetikumok? Nem mind arany

Sokan azt gondolják, hogy mivel a natúrkozmetikumok kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, ezért biztosan jót tesznek az egészségüknek. Ez azonban nem feltétlenül van így: a természetes összetevőknek is lehetnek káros mellékhatásai, ráadásul a natúrkozmetikumok sem feltétlenül mentesek a mesterséges anyagoktól.


Nemcsak az élelmiszerek, hanem a kozmetikumok között is egyre többen keresik a természetes anyagokat tartalmazó készítményeket. A gyártók ezért létrehozták a natúrkozmetikumok termékkategóriát, amivel az új vásárlói kört próbálják meg elérni. Nem is sikertelenül, hiszen a natúrkozmetikumok eladásai évről, évre növekednek. Érdemes azonban résen lenni, mert könnyen előfordulhat, hogy kedvenc márkánk nem csupán veszélytelen, vagy éppen természetes összetevőket használ.

Mire figyeljünk?         

Ha a natúrkozmetikumok vagy természetes kozmetikumok kifejezéseket halljuk, rögtön az egészség jut az eszünkbe. A kérdés az, hogy ennek a kívánalomnak valóban megfelel-e az adott termék. Ezúttal a L’Occitane en Provence néhány készítményét vettük górcső alá, megnéztük, milyen összetevők szerepelnek a címkéken, és ezek közül, melyik okozhat problémákat.

  • Titán-dioxid (titanium dioxide): a natúrkozmetikumokban, natúr testápolókban és tisztálkodószerekben, az egyik legszélesebb körben használt adalékanyag a titánvasércből előállított titán-dioxid, amit erős fehér színe és fizikai fényvédő képessége miatt, többek között arckrémekbe kevernek. Veszélytelennek tartják, azonban, ha sérült, meggyengült (pl. napégés) bőrrel kerül kapcsolatba, károsíthatja a hámsejteket. Ráadásul, a káros UV-sugarak egy részét nem visszaverik, hanem elnyeli, eközben pedig a bőrre veszélyes szabad gyökök keletkezhetnek. Egy svájci kutatás szerint a meglévő, krónikus bélgyulladás esetén a szervezetbe kerülő titán-dioxid fokozhatja a gyulladást. Az International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) a titán-dioxidot potenciálisan rákkeltő anyagnak minősítette, mivel belélegzés esetén, fokozhatja a tüdőrák kialakulásának esélyét.
  • Alpha-isomethyl ionone: gyakori illatanyag, annak ellenére, hogy allergiás reakciókat válthat ki a bőrön, és szerepel az Európai Unió allergén illatanyagokat felsoroló listáján. Ráadásul mesterségesen előállított (szintetikus), így egyébként sem lenne helye natúrkozmetikumokban.
  • Citronellol, coumarin, limonene, linalool, geraniol: bár természetes anyagok, kontaktallergiát, bőrgyulladást válthatnak ki, ezért szintén szerepelnek az Európai Unió allergén illatanyagok listáján. Egy közel 5000 fős angol kutatás megállapította, hogy a limonene és a linalool növeli a kontakt bőrgyulladás (ekcéma) kockázatát.
  • Propilén-glikol (propylene glycol): hatékony vízmegkötő, ami veszélyes lehet a májra és a vesékre. Natúrkozmetikumok alkotórészeként, elsősorban az allergiás dermatitis és a csalánkiütés kialakulásához járulhat hozzá. Bár nem gyakori, de kifejezetten propilén-glikol érzékenység is előfordulhat.
  • Dimethiconol, cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane: valamennyi mesterségesen előállított szilikon, tehát nem természetes anyag. A natúrkozmetikumok mellett többek között samponokba keverik, hogy a hajat selymessé tegyék. Megzavarhatják a hormonális rendszert, idővel felhalmozódhatnak a bőrön, eltömíthetik a pórusokat, és allergiát okozhatnak, valamint az idegrendszert is károsíthatják.
  • Benzoesav (benzoic acid): natúrkozmetikumokhoz adva allergiás reakciót válthat ki, elsősorban csalánkiütés formájában. Ezen kívül, súlyosbíthatja az asztmatikus tüneteket. Finn kutatóknak sikerült egyértelműen alátámasztani a benzoesav bőrrirritáló hatását.
  • Fenoxietanol (phenoxyethanol): ez a tartósítószer állatok esetében megzavarhatja a hormonháztartást és a vérképet. Elsősorban a gyermekeknek szánt készítmények esetében lehet aggályos a használata. Egy svájci tanulmány szerint ritkán, de okozhat helyi csalánkiütést és ekcémát.

Azonnal jelentkezhetnek a tünetek

A fenti lista bizonyítja, hogy a natúrkozmetikumok természetes összetevői is lehetnek károsak. Persze, nagy jelentősége van a mennyiségnek, komoly problémát rendszerint csak a folyamatos használat okozhat. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az arra érzékenyeknél, akár azonnal jelentkezhetnek az adalékanyagok okozta tünetek.

Hogy, mi a megoldás?

Válasszunk olyan termékeket, amik mentesek az irritációkat kiváltó anyagoktól, de legalábbis minél kevesebbet tartalmaznak ezekből. A legjobb megoldás, ha bio készítményeket használunk, ezeknél nem kell attól sem tartanunk, hogy szennyezett alapanyagokból készülnek.  

 

Hivatkozások:

https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=70665” >https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=70665
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email